gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΜΟΥΣΟΥΤΑ (ARL), Χωριό, ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ


Πληροφορίες για την περιοχή


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

  Πάνω στον οδικό άξονα Αρκαλοχώρι - Γάσι - Μουσούτα και στο τρίτο χιλιόμετρο από την έδρα του Δήμου προς νότο. Περιβάλλεται από όμορφη φύση και η περιφέρεια του χωριού έχει γόνιμη γη αλλά δύσκολη στην καλλιέργειά της. Τα βασικότερα προϊόντα σήμερα του χωριού είναι το λάδι και τα αμπελουργικά προϊόντα. Τελευταία οι κάτοικοι έχουν επιδοθεί και στην κτηνοτροφία.
  Το χωριό για πρώτη φορά αναφέρεται γραπτά σε έγγραφο του 1373 του Δουκικού αρχείου του Χάντακα. Με το όνομα Μουζούτα. Η σίγουρη βενετσιάνικη παρουσία στο χωριό επιβεβαιώνεται από την ωραία βενετσιάνικη βρύση στην πλατεία του χωριού με τις ανάγλυφε κεφαλές λεόντων και τους επίσης ανάγλυφους κίονες στις γωνιές του κτίσματος.
  Το χωριό καταγράφεται σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές με το όνομα Musuta ενώ στην οθωμανική απογραφή του 1671 γράφεται με το όνομα Mesuta. Στην αιγυπτιακή του 1834 αναγράφεται εσφαλμένα με τη γραφή Nusuta με μια (1) χριστιανική και δώδεκα (12) μουσουλμανικές οικογένειες. Στην απογραφή του 1881 ανήκει στο Δήμο Αρκαλοχωρίου με 16 χριστιανούς κατοίκους και 63 μουσουλμάνους.
  Γι' αυτό στο χωριό εγκαταστάθηκαν αρκετοί πρόσφυγες μετά την τραγωδία και την ήττα στη Μικρά Ασία. Σήμερα ο πολιτιστικός σύλλογος αναπτύσσει σημαντική δράση αλλά οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το χωριό κυρίως λόγω της στενής γειτνίασης του με την έδρα του δήμου. Τελευταία όμως παρατηρείται μια προσπάθεια ανακαίνισης κάποιων παλιών σπιτιών που φανερώνουν μια τάση για επιστροφή αν όχι για μόνιμη κατοίκηση πάντα, τουλάχιστον για τις καλές στιγμές του χρόνου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αρκαλοχωρίου


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες εμπορικού κόμβου

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ