gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 19 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΡΑΝΑΙΑ Επαρχία ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (19)

Ανασκαφές

Αγία Βαρβάρα Κατελειού

ΚΑΤΕΛΕΙΟΣ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βρίσκεται σε εξέλιξη ανασκαφή από τον αρχαιολόγο κ. Α. Σωτηρίου όπου υπάρχουν ενδείξεις για κατάλοιπα μάλλον των κλασικών χρόνων.

Αρχαία ιερά

Ναός Διός Αινησίου

ΑΙΝΟΣ (Βουνό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Aeneius or Aenesius (Aineios or Ainesios), a surname of Zeus, under which he was worshipped in the island of Cephalenia, where he had a temple on mount Aenos. (Hes. ap.. Schol. ad Apollon. Rhod. ii. 297)

Αρχαία τείχη

ΑΡΓΙΝΙΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τείχος που έχει καταρρεύσει με ακατέργαστους ασβεστόλιθους που υπολογίζεται πως θα είχε εντυπωσιακό πλάτος και μήκος. Είχε κατασκευασθεί πριν από τα κλασικά χρόνια. Είναι πρόσφατη η ανακάλυψή του από τον αρχαιολόγο κ. Ανδρέα Σωτηρίου.

Αρχαία φρούρια

ΠΡΟΝΝΟΙ (Αρχαία πόλη) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ
Οχυρή θέση πάνω από τους οικισμούς Αγιο Γεώργιο (Α) και Κουρνέλου (ΒΑ), όπου κατάλοιπα φρουριακής κατασκευής που περιτειχίζεται από δεύτερο τείχος, το οποίο περικλείει και τον ίσο σε ύψος με το Παλιόκαστρο λόφο "Ντακορί". Είναι φανερές οι διαδοχικές κατασκευές του φρουρίου με βεβαιότητα, από τα κλασικά χρόνια όταν ήταν σε ακμή η πόλις των Πρόννων. Μεγάλοι λιθόπλινθοι είναι ορατοί σε διάφορα σημεία των ερειπίων του κυρίως φρουρίου και του περιτοιχίσματος. Στον ευρύχωρο χώρο υπάρχουν κατάλοιπα δεξαμενών, πιθανόν μεσαιωνικής κατασκευής, λίθινο μόρφημα που υποβάλλει στην ιδέα του βωμού. Ήταν η πρωτεύουσα της "πόλεως" των Πρόννων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ελειού - Πρόνων


Αρχαίες επαύλεις & οικίες

Ρωμαική Βίλλα

ΣΚΑΛΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στη Σκάλα ανακαλύφθηκε το 1956 η έπαυλη ενός εύπορου Ρωμαίου που είχε θερμά λουτρά, μεταξύ των ανασκαφέντων ευρημάτων ήταν και ένας δισκοειδής πλίνθος του 3ου αιώνα. Στο θαυμάσιο μωσαϊκό δάπεδο της βίλας διατηρούνται ψηφιδωτές παραστάσεις και δυο επιγραφές του 3ου αιώνα. Η μια επιγραφή είναι δακτυλική και απεικονίζει θυσία τριών ζωών(ταύρου, κάπρου και κριού ) που ονομάζονταν "τριττύα". Η άλλη επιγραφή είναι ελεγειακή και είναι αλληγορική παράσταση του Φθόνου ως νεανία πουυποφέρει επειδή βλέπει την ευτυχία των άλλων.
Από τις επιγραφές συμπεραίνουμε ότι τα δάπεδα ήταν το έργο του ψηφοθετούν Κρατερού με υπόδειγμα ζωγράφου που δεν κατονομάζεται .Xρονολογούνται από το 1.400 μέχρι το 1.000 π.Χ. Ο τάφος αυτός σηματοδοτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού Μυκηναϊκού κέντρου, πιθανόν της Ομηρικής Ιθάκης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Ionian.com, πύλη Κεφαλονιάς & Ιθάκης


Αρχαίοι ναοί

Απόλλωνος, 7ος π.Χ.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Συνοικία) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εχει ανασκαφεί και αποκατασταθεί η βάση του. Χρονολογείται με βάση ένα σωζόμενο κιονόκρανό του, από τον 6ο π.χ. αιώνα. Βρίσκεται στη θέση 'Αγιος Γεώργιος όπου δίπλα στο εκεί μικρό εκκλησάκι σώζονται τωρινοί κίονες του ναού. Στην υποκείμενη παραλία άφθονα κατάλοιπα θραύσματα αγγείων και λαξεύσεις στους βράχους απροσδιόριστης χρήσης.

Ναός Δωρικού ρυθμού, 6ος π.Χ.

ΜΗΝΙΑ (Χωριό) ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Αρχαίοι τάφοι

Ελληνιστικό νεκροταφείο

ΔΙΛΙΝΑΤΑ (Χωριό) ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Ελληνιστικό νεκροταφείο

ΚΕΡΑΜΕΙΕΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Ελληστικό νεκροταφείο

ΚΟΜΠΟΘΕΚΡΑΤΑ (Χωριό) ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

ΜΑΖΑΡΑΚΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη των Μυκηναϊκών και λαξευτών Τάφων οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή Μαζαρακάτων. Στους τελευταίους έγιναν ανασκαφές τα έτη 1918 και 1920 από τους αρχαιολόγους Καββαδία και Σ. Μαρινάτο, φέρνοντας στο φως αρχαιολογικούς θησαυρούς, που κοσμούν σήμερα το Μουσείο Αργοστολίου.

Τάφος Μαυράτων

ΜΑΥΡΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εντοπίστηκε από το Μαρινάτο και ανήκει στην κατηγορία των θολωτών τάφων. Δεν είναι ικανά ορατή σήμερα η κατάστασή του.

Ελληνιστικό νεκροταφείο

ΠΡΟΝΝΟΙ (Αρχαία πόλη) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ

Θολωτός τάφος Μυκηναϊκής εποχής Τζαννάτων

ΤΖΑΝΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εχει χρήση που κατά τον ανασκαφέα αρχαιολόγο κ. Λ. Κολώνα, καλύπτει το διάστημα από 1350 έως 1000 π.Χ. Είναι ο σημαντικότερος του είδους σε όλη την περιοχή του Δήμου Ελειού Πρόννων και τα χρυσά ευρήματά του δηλώνουν ταφές "αρχόντων" πλούσιων και ισχυρών.

Μυκηναϊκός θολωτός τάφος, 1300 π.Χ.

Κυκλώπεια τείχη

Κυκλώπεια τείχη

ΚΡΑΝΗ (Αρχαία πόλη) ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Σπήλαια

Σπήλαιο του Σάκκου

ΣΚΑΛΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στη σπηλιά του Σάκκου και στο ακρωτήρι Μούντα (ΝΔ της Σκάλας), τα ευρήματα δείχνουν κατοίκηση της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ