gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΑΣΤΡΟΣ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ".


Αξιοθέατα (1)

Ομορφες τοποθεσίες

  Ο υδρο-βιόποτος της λίμνης του Μουστού. Βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα μετά το Αστρος. Είναι μέρος όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη μεταναστευτικά πτηνά και έχει απασχολήσει κατά καιρούς του ειδικούς επιστήμονες. Η σημασία του είναι πολύ μεγάλη και ανεξάρτητη από την έκταση του γιατί είναι ο ένας από τους δύο μοναδικούς υγροτόπους (ο άλλος είναι ο υγρότοπος του Φωκιανού) της ανατολικής Πελοποννήσου που συναντούν τα μεταναστευτικά πουλιά πηγαίνοντας προς βορρά ακολουθώντας τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου.
   Πίσω από το Μεσαιωνικό Κάστρο και τα τείχη, υπάρχει βιότοπος που φιλοξενεί το νάρκισσο, γνωστό και σαν μανουσάκι ή ζαμπάκι, περιζήτητο για την ομορφιά και το άρωμά του. Σ' άλλα μέρη ανθεί το Δεκέμβριο - Μάρτιο, εδώ όμως πολύ νωρίτερα, γύρω στον Οκτώβριο με Νοέμβριο. Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι και οι τουρίστες συνηθίζουν να ανεβαίνουν στο νησί και να μαζεύουν μανουσάκια για το σπίτι τους. Ετσι τώρα το είδος αυτό του φυτού κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Γι' αυτό έγινε πρόσφατα έκκληση (Ελευθεροτυπία 18/11/1996) από τον Γιαννούκο Ιατρίδη να σωθεί ο βιότοπος αυτός, με την πρόταση μάλιστα για μια προσπάθεια καθιέρωσης γιορτής για το νάρκισσο ή μανουσάκι, όπως έγινε και με τη γιορτή της ψαριάς.
   Η λίμνη Χεροννησίου έκτασης 20 περίπου στρεμμάτων δεύτερη σε έκταση μετά τον Μουστό, σχηματίζεται από τα νερά πηγής που αναβλύζουν από τις παρυφές του ομώνυμου λόφου και επικοινωνεί απ' ευθείας με τη θάλασσα.
   Το κεδροδάσος της Μαλεβής βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής. Η παραλία Πόρτες της Μελιγούς. Οι παραδοσιακοί οικισμοί Καστάνιτσα, Πραστός και Πλάτανος, οι ορεινοί οικισμοί του Αϊ Γιάννη, του Αγίου Πέτρου και του Καστρίου. Στην περιοχή του Πάρνωνα και μέσα στα όρια του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ο επισκέπτης αιχμαλωτίζεται από τους καταρράκτες και τα φαράγγια που συναντάει. Ετσι από την απορροή των νερών της περιοχής Ξηροκαμπίου σχηματίζεται καταρράκτης στη θέση Λεπίδα (περίπου μέχρι την Ανοιξη). Τα νερά αυτά συνεχίζουν ομαλά την πορεία τους μέχρι την περιοχή του Δ.Δ. Πλατάνου όπου σχηματίζουν ένα δεύτερο καταρράκτη, τον καταρράκτη των Νυμφών. Στη συνέχεια και από αυτό το σημείο ξεκινάει ένα φαράγγι μέσα στο οποίο ρέουν τα νερά του Πλατάνου μέχρι τη θέση Ζάχολη.
   Από την περιοχή του Δ.Δ. Σίταινας ξεκινάει το φαράγγι του Λούλουγκα και από την περιοχή του Δ.Δ. Καστάνιτσας το φαράγγι της Κουτουπούς. Τα νερά που ρέουν μέσα στα φαράγγια του Λούλουγκα και της Κουτουπούς συναντιόνται στα Διπόταμα, από όπου συνεχίζουν την πορεία τους μέχρι την Τριποταμιά όπου συναντούν τα νερά της Μαζιάς και σχηματίζουν έναν ιδιαίτερο φυσικό σχηματισμό. Στη συνέχεια αυτά τα νερά ρέουν μαζί μέχρι λίγο πιο κάτω όπου συναντούν τα νερά του Πλατάνου και σχηματίζουν έτσι τον χείμαρρο Βρασιάτη, ο οποίος ρέει μέσα στο φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας και απορρέει στην παραλία του Αγίου Ανδρέα.
   Από την απορροή των νερών της περιοχής του Καστριού και του Αγίου Πέτρου σχηματίζεται ο χείμαρρος Τάνος, ο οποίος απορρέει στην παραλία του Παραλίου Αστρους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ