gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 24 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΒΑΛΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (24)

Βιότοποι

Φράγμα της Φωληάς

ΦΩΛΕΑ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ

Θρησκευτικά μνημεία

Παλαιοχριστιανικές βασιλικές

ΑΛΥΚΗ (Οικισμός) ΘΑΣΟΣ

Μονή Αγίου Γεωργίου

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΚΑΒΑΛΑ
Βόρεια του σημερινού χωριού Παλαιοχώρι (νομός Καβάλας) αποκαλύφθηκαν τα ερείπια εκτεταμένου μοναστηριακού συγκροτήματος. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται στο 13ο αι. και η διάρκεια ζωής του φθάνει μέχρι το 18ο αι. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της ανασκαφής αυτής έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Δράμας.

Ιστορικά μνημεία

Ηρώο Πεσόντων

ΚΑΒΑΛΑ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Βρίσκεται μέσα στο δημοτικό κήπο στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο. Η ανάγλυφη παράσταση στο βάθος του χώρου του ηρώου φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο και αναφέρεται στους αγώνες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι το 1940-41. Το χάλκινο άγαλμα της Νίκης είναι του γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Ανακτορούπολης

ΑΝΑΚΤΟΡΟΥΠΟΛΙΣ (Κάστρο) ΚΑΒΑΛΑ
  Το κάστρο της Ανακτορουπόλεως είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο νομό Καβάλας. Δεσπόζει στη χερσόνησο Βρασίδα, κοντά στη Νέα Πέραμο, δίπλα στο λόφο της αρχαίας πόλης, της οποίας υπήρξε διάδοχος.
  Βρίσκεται στον όρμο των Ελευθερών, δυτικά της Καβάλας, που ήταν ένα βυζαντινό λιμάνι του βορείου Αιγαίου. Εμφανίζεται τον 9ο αιώνα, ως έδρα επισκοπής και αποτελεί επιβίωση της αρχαίας Οισύμης. Η οχύρωση της πόλης, που χρονολογείται το 12ο αιώνα σύμφωνα με εντοιχισμένη πλίνθινη επιγραφή, σώζεται σε καλή κατάσταση. Η πόλη παύει να υφίσταται τον 14ο-15ο αιώνα με την εξάπλωση των Οθωμανών.
  Την περίοδο 1974-1983 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές μέσα στο κάστρο. Το 1989 έγινε η ανασκαφή ενός μονόχωρου βυζαντινού ναϋδρίου, δίπλα στο ΝΑ πύργο του κάστρου της Ανακτορουπόλεως με μεταγενέστερο νάρθηκα, αλλεπάλληλες λακκοειδείς ταφές ανατολικά και νότια του ναϋδρίου, και τετράπλευρη δεξαμενή (ληνός;).
  Κατά καιρούς γίνονται στερεωτικές εργασίες στο "μανδύα" των τειχών, ενώ ο συστηματικός καθαρισμός του κάστρου επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Το Κάστρο της Καβάλας

ΚΑΒΑΛΑ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Κάστρο Ορφανίου

ΟΡΦΑΝΙΟ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ
Βυζαντινής εποχής.

Κάστρο Παλαιοχωρίου

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΚΑΒΑΛΑ

Κτίρια

Ιμαρέτ

ΚΑΒΑΛΑ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Το Ιμαρέτ, μεγάλο συγκρότημα της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου, κλασσικό δείγμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγίας (παλαιά πόλη).Κτίσθηκε το 1817 από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, Μεχμέτ Αλή. Λειτούργησε ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο - οικοτροφείο και ως "πτωχοκομείο" μέχρι το 1923.

Η παλιά Καπναποθήκη

Δημαρχείο

Το κτίριο, μικρογραφία Ουγγρικού πύργου, κτίσθηκε περίπου το 1895 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog. Μετά το θάνατό του το κτίριο πέρασε στην κατοχή τη "Ανώνυμης Εταιρίας Καπνών και Πέραν Θαλάσσης". Το 1937 επί δημαρχίας Αθανασίου Μπαλάνου αγοράστηκε από το δήμο Καβάλας και έκτοτε στεγάζει το δημαρχείο της πόλης.

Κτίριο της Μεγάλης Λέσχης

Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας κτίσθηκε το 1909, από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών. Βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο της πόλης και χρησιμοποιείτο για οργάνωση κοσμικών και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων. Στη νεοκλασική του μορφή παρατηρούνται αρκετά στοιχεία αρχαιοελληνικής παράδοσης. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Μονή Λαζαριστών

Η Μονή Λαζαριστών βρίσκεται στην οδό Κύπρου και κτίσθηκε στο διάστημα 1888-1892. το κτίριο παρουσιάζει μεικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία με νεοκλασική επίδραση. Χρησιμοποιήθηκε ως Γαλλικό προξενείο.

Καμάρες

Οι Καμάρες, το Παλιό Υδραγωγείο, είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου. Η σημερινή όμως μορφή του μνημείου οφείλεται σε έργο του Σουλεϊμάν Β' (1530 μ. Χ. περίπου). Χρησίμευε για τη μεταφορά του νερού από τις πηγές του Συμβόλου Όρους, στην παλαιά πόλη. Το μεγαλοπρεπές μνημείο αποτελείται από 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και έχει μέγιστο ύψος 52 μέτρα.

Παλατάκι

ΛΙΜΕΝΑΡΙΑ (Κωμόπολη) ΘΑΣΟΣ
  Μεγαλόπρεπο το "Παλατάκι", δεσπόζει πάνω σε βραχώδες ακρωτήρι, στα όρια του λιμανιού των Λιμεναρίων. Είναι κτίσμα διόροφο, ορθογώνιο, με δυο πυργίσκους στις στενές του πλευρές. Δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίζεται από αυστηρή συμμετρία και επιρροές από κεντροευρωπαϊκά ρεύματα.
  Κατασκευάσθηκε το 1903/4, ως κτήριο διεύθυνσης της Γερμανικής εταιρείας Speidel, που εκμεταλλευόταν τότε τα μεταλλεία της Θάσου. Η χρήση του σταμάτησε το 1963 με την εγκατάλειψη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Το 1993 άρχισαν στερεωτικές εργασίες για την επανάχρησή του, ως πνευματικό κέντρο.

Οικίες

Οικία του Μεχμέτ Αλή (18ος αιώνας)

ΚΑΒΑΛΑ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
  Στην πλατεία της παλιάς πόλης σώζεται συντηρημένο το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεχμέτ Αλή, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας. Το όμορφο αυτό Μακεδονικής αρχιτεκτονικής οίκημα θεωρείται ως βακούφικη περιουσία του αιγυπτιακού κράτους. Το "κονάκι" του Μεχμέτ Αλή αποτελείται από δύο μέρη, το ισόγειο και τον όροφο. Στο κέντρο της πλατείας στήθηκε το 1934 μπρούντζινος έφιππος ανδριάντας προς τιμήν του σουλτάνου της Αιγύπτου, έργο του Έλληνα γλύπτη κ. Δημητριάδη.

Μέγαρο Wix

Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1899 από το γερμανό βαρώνο Adolf Wix για να χρησιμεύσει ως έδρα των εμπορικών δραστηριοτήτων του και ως οικία. Αρχιτεκτονικά έχει πολλά κοινά στοιχεία με το παρακείμενο κτίριο του σημερινού δημαρχείου. Σήμερα, μετά από διάφορες αλλαγές στην κυριότητά του, ανήκει στο δήμο Καβάλας.

Μέγαρο Τόκου

Σήμερα στεγάζει την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Χτίστηκε το 1879 από τον καπνέμπορο Δ.Τόκου. Το 1911 αγοράστηκε για λογαριασμό της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. Λειτούργησε ως προξενείο ενώ στέγασε το Δημαρχείο της πόλης από την απελευθέρωση της Καβάλας μέχρι το 1937.

Πύργοι

Βυζαντινός πύργος

ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΚΑΒΑΛΑ

Πύργος Απολλωνίας

ΚΑΒΑΛΑ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
  Ο πύργος είναι κτισμένος σε λόφο πάνω στη Νέα Εγνατία, ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Χρυσούπολις (Ηιόνα) και Ανακτορούπολις (Οισύμη). Χρονολογείται πιθανότατα στα παλαιολόγεια χρόνια.
  Ο πύργος έχει δύο θολοσκέπαστους ορόφους και δώμα. Περιβάλλεται από μικρό τετράπλευρο οχυρωματικό περίβολο και άλλα οικοδομήματα. Φέρει δύο τοξωτές πύλες, αρκετά ψηλότερα από το έδαφος, μεγάλα τοξωτά παράθυρα και φωτιστικές θυρίδες σε όλες τις πλευρές. Οι όροφοι επικοινωνούσαν με πέτρινη σκάλα. Στον επάνω όροφο, στο βόρειο και νότιο τοίχο, διαμορφώνονταν δύο καταχύστρες.
  Για την αναστήλωση του μνημείου έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες στερεωτικές εργασίες. ΄Εχει περιφραχθεί, επίσης, ο λοφίσκος γύρω από τον πύργο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Πύργος Απολλωνίας

ΛΟΥΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ (Οικισμός) ΚΑΒΑΛΑ
Πάνω σε μικρό παραθαλάσσιο ύψωμα στο δρόμο από τα Λουτρά Ελευθερών προς την Νέα Πέραμο.

Βυζαντινός Πύργος

ΠΥΡΓΟΣ (Οικισμός) ΚΑΒΑΛΑ

Σπήλαια

Σπήλαιο Μυρτόφυτου

ΜΥΡΤΟΦΥΤΟ (Χωριό) ΚΑΒΑΛΑ
Με σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Φάροι

ΚΑΒΑΛΑ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Υπαρχει φάρος με μαγευτική θέα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ