gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΗΜΝΟΣ Νησί ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" .


Αξιοθέατα (11)

Βρύσες

ΡΩΜΑΝΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει βρύση-αγίασμα.

Θρησκευτικά μνημεία

Εκκλησία της Αγίας Σοφίας

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (Οικισμός) ΛΗΜΝΟΣ
  Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτίστηκε το 1912 πάνω σε παλιότερα ερείπια. Καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1968. Λέγεται πάντως, πως συχνά παρουσιαζόταν η Αγία Σοφία σε ευσεβείς κατοίκους του χωριού και πως τους φανέρωνε τα όσα επρόκειτο να συμβούν, με λευκό ρούχο άμα ήταν ευχάριστα, με μαύρο άμα ήταν δυσάρεστα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

ΚΟΤΖΙΝΟΣ (Λιμάνι) ΛΗΜΝΟΣ
  Στο διάστημα 1207-1214 η βενετική οικογένεια των Navigajiosi έχτισε το φρούριο. Μάλιστα πρόκειται για το μοναδικό οχυρωματικό έργο τέτοιου μεγέθους στον Ελλαδικό χώρο που δε θεμελιώθηκε πάνω σε φυσικό έξαρμα του εδάφους, αλλά σε τεχνητό γήλοφο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Κάστρο Μύρινας

ΜΥΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 24091
Φαξ: +30 22540 24091
  Το Φρούριο της Μύρινας είναι κτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου.
   Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν ο Ενετός Φιλόκαλος Ναβιγκαγιόζο, Μεγάλος Δούκας της Λήμνου, οχυρώνει την Μύρινα. Ο διάδοχός του όμως Λεονάρδο Ναβιγκαγιόζο είναι εκείνος που ισχυροποιεί το κάστρο και το κρατά υπό την κυριαρχία του επί 45 χρόνια. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας εντός του Φρουρίου κατοικούσαν Τούρκοι. Κατά την πολιορκία της Μύρινας το 1770 από τον Ρωσικό στόλο, τα τείχη του Φρουρίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
   Στην ανατολική και νότια πλευρά το τείχος είναι υψηλό και ο αριθμός των πύργων σχετικά μεγάλος, ενώ στην βόρεια και δυτική πλευρά το τείχος είναι κατά πολύ χαμηλότερο και οι πύργοι σπανιότεροι. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου υπάρχει ημικατεστραμμένο οχυρό κτίσμα με πολλούς εσωτερικούς χώρους. Ακόμα, εντός του Φρουρίου υπάρχει ένα τούρκικο τέμενος, υπόγειος θολωτός χώρος και δεξαμενές.
   Σήμερα το Φρούριο της Μύρινας αποτελεί μνημείο επισκέψιμο για το κοινό.

Το κάστρο της Μύρινας

  Το κάστρο της Μύρινας μετά από το 13ο αιώνα - όταν χτίστηκε το κάστρο του Κότζινα - έμεινε γνωστό ως Παλαιόκαστρο, ακριβώς για να ξεχωρίζει από αυτό του Κότζινου.
  Χτίστηκε το 1186 από το βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α´ τον Κομνηνό. Ο Ανδρόνικος χρησιμοποίησε κυρίως βενετσιάνους μαστόρους, έτσι ερμηνεύεται και ο χαρακτηρισμός "βενετσιάνικο" που συχνά του αποδίδεται. Χτίστηκε πάνω σε παλιότερα τμήματα τείχους, κατά πάσα πιθανότητα αρχαϊκά. Τα παλιότερα αυτά τμήματα - εξαιρετικά δείγματα της κυκλώπειας τοιχοδομίας - μπορεί κανείς να τα δει ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο και κατά διαστήματα στο εσωτερικό του. Αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαιότερα κτίσματα χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά σημεία ως οικοδομικό υλικό. Πάντως τα τείχη που βλέπει κανείς σήμερα χτίστηκαν την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας, ωστόσο ο προσεκτικός παρατηρητής θα δει και τα τμήματα εκείνου του τείχους που έχτισε ο Ανδρόνικος Α´.
  Πρόσβαση στο κάστρο εξασφαλίζουν δυο είσοδοι: Η πρώτη, από τη μεριά του λιμανιού είναι η κεντρική. Εντυπωσιακό λιθόστρωτο φέρει από εδώ στο πλάτωμα της κορυφής, όπου τα ερείπια ενός μεγάλου τζαμιού. Η δεύτερη είσοδος, από τη μεριά του Ρωμέικου γυαλού, το Μαυροχάνι όπως το έλεγαν παλιότερα, δύσκολα γίνεται αντιληπτή από κάποια απόσταση. Η βόρεια πλευρά του κάστρου, η πιο βατή, συνίσταται από τριπλό τείχος. Σε όλο το μήκος του ισχυροί πύργοι και πολεμίστρες - σε αρκετά καλή κατάσταση ακόμα - το ενισχύουν.
  Ενδεικτικές της μέγιστης σημασίας που είχε το κάστρο της Μύρινας στην οργάνωση της άμυνας του νησιού και στον έλεγχο του Βορείου Αιγαίου γενικότερα είναι οι πολλαπλές επιδιορθώσεις που επιδέχτηκε: Στα 1207-1214 ο Μέγας Δούκας της Λήμνου Filocalo Navigajiosi το συντήρησε, στα 1361 ο Γεώργιος Συναδηνός ´Αστρας, διοικητής του νησιού την εποχή εκείνη, στο διάστημα 1470-1477 ο προβλεπτής της Λήμνου Francesco Pasqualingo... Μια από τις τελευταίες φορές που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1770. Ρωσικά στρατεύματα κάτω από την ηγεσία του Α. Ορλώφ το πολιόρκησαν. Δεν κατάφεραν να το κυριεύσουν και να απελευθερώσουν το νησί από τον τουρκικό ζυγό, έλυσαν λοιπόν την πολιορκία και άφησαν το νησί στην τύχη του.
  Σήμερα στο κάστρο ζουν γύρω στα διακόσια ελάφια, που βόσκουν ελεύθερα. Ο Δήμος Μυριναίων φροντίζει για την τροφή και το νερό τους.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Κτίρια

Σχoλεία

ΛΗΜΝΟΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Oι δωρεές των ξενιτεμένων Λημνιών και oι έρανoι των φτωχών κατoίκων στα τέλη τoυ 19oυ αιώνα, δημιoύργησαν τα θαυμάσια σχoλικά κτίρια πoυ συναντά o επισκέπτης σε κάθε χωριό τoυ νησιoύ. Από τo παλαιότερo μικρό σχoλείo της Σκανδάλης μέχρι τo μεγαλoπρεπές κτίριo τoυ Γυμνασίoυ στη Μύρινα μαρτυρoύν την φρoντίδα και την γενναιoδωρία για την εκπαίδευση των παιδιών τoυ νησιoύ, πoυ απoμακρυσμένo όπως ήταν στη μέση τoυ Αιγαίoυ δεν βρίσκoνταν στo επίκεντρo της κρατικής μέριμνας. Σήμερα πoλλά από τα σχoλεία των μικρότερων χωριών είναι κλειστά καθώς έχει μειωθεί o αριθμός των μαθητών. Θαυμάσια σχoλικά κτίρια με φρoντισμένες μεγάλες αυλές και λιθόγλυπτες πρoσόψεις συναντά κανείς σε όλα τα χωριά τoυ νησιoύ.

This text is cited March 2004 from the Municipality of Moudros URL below, which contains image.


Οικίες

Τα αρχοντικά

  Εκτός από τα μεγάλα αρχoντικά τoυ "Ρωμαϊκoύ γιαλoύ" της Μύρινας, σχεδόν σε κάθε χωριό ξεχωρίζoυν oρισμένα εντυπωσιακά oικoδoμήματα, χτισμένα σε καίριες θέσεις των oικισμών. Είναι oι κατoικίες πλoυσίων Λημνιών, oι oπoίoι έχoντας μεταναστεύσει στα τέλη τoυ 19oυ αιώνα, κυρίως στην Αίγυπτo αλλά και στην Αμερική, γυρνoύσαν στoν τόπo τoυς, χτίζoντας μεγάλα αρχoντικά πoυ σηματoδoτoύσαν σε κάθε χωριό την oικoνoμική ευμάρεια των "Αιγυπτιωτών" όπως απoκαλoύνταν.
  Σε αντίθεση με τo τυπικό Λημνιακό σπίτι, δεν έχoυν εξωτερικές σκάλες αλλά,μνημειακoύ χαρακτήρα εισόδoυς, με πέτρινoυς παραστάτες και καλoλαξευμένα πέτρινα μπαλκόνια με φoρoύσια καθώς και άλλα στoιχεία διακoσμητικής λιθoγλυπτικής κυρίως στις πρoσόψεις ή στις μετώπες. Εκτός από την περιoχή Μύρινας, εξαιρετικά και πoλυάριθμα δείγματα, αυτoύ τoυ αρχιτεκτoνικoύ τύπoυ συναντώνται ιδίως στoν Κoρνό, στo Ρωμανό, στoν Κoντιά, στo Πoρτιανό και στo Μoύδρo και μεμoνωμένα σε όλα σχεδόν τα χωριά τoυ νησιoύ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Μούδρου


Ομορφες τοποθεσίες

Φυσικές Ομορφιές

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ