gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαίες πηγές  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΟΡΤΥΣ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Αρχαίες πηγές (12)

Perseus Encyclopedia

Βασιλίς

ΒΑΣΙΛΙΣ (Αρχαία πόλη) ΓΟΡΤΥΣ
Ο Παυσανίας είδε μόνο ερείπια της πόλης (Παυσ. 8,29,5).

Βουφάγιον

ΒΟΥΦΑΣΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΓΟΡΤΥΣ
Τοποθεσία στην Αρκαδία. Εκεί είχε τις πηγές του ο ποταμός Βουφάγος (Παυσ. 8,26,8).

Βρένθη

ΒΡΕΝΘΗ (Αρχαία πόλη) ΓΟΡΤΥΣ
Πόλη της Αρκαδίας, της οποίας ερείπια μόνο είδε ο Παυσανίας. Στην πόλη αυτή βρίσκονταν οι πηγές του ποταμού Βρενθεάτη (Παυσ. 8,28,7).

Γόρτυς

ΓΟΡΤΥΣ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Μία από τις αρκαδικές πόλεις που συνοίκισαν τη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8,27,4). Μετά το συνοικισμό της Μεγαλόπολης η Γόρτυς δεν έπαψε να υπάρχει, αλλά συνέχισε ως κώμη υπαγόμενη στη Μεγαλόπολη (Παυσ. 8.27.7, 8.28.1).

Ζοιτία

ΖΟΙΤΙΑ (Αρχαία πόλη) ΓΟΡΤΥΣ
Μία από τις αρκαδικές πόλεις που οι κάτοικοί τους εγκατέλειψαν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη. (Παυσ. 8,27,3). Η Ζοιτία απείχε δεκαπέντε περίπου στάδια από τους Τρικολώνους και την εποχή του Παυσανία ήταν έρημη (Παυσ. 8,35,6).

Κώτιλον

ΚΩΤΙΛΙΟΝ (Βουνό) ΓΟΡΤΥΣ
Τοποθεσία κοντά στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Υπήρχε εκεί και Ναός της Αφροδίτης του Κωτίλου, του οποίου η στέγη δεν υπήρχε την εποχή του Παυσανία, σωζόταν όμως το λατρευτικό της άγαλμα (Παυσ. 8,41,10).

Λυκαία

ΛΥΚΑΙΑ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Πόλη της Αρκαδίας που οι κάτοικοί της αρχικά δέχτηκαν να την εγκαταλείψουν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη, στη συνέχεια όμως άλλαξαν γνώμη. Τελικά οι υπόλοιποι Αρκάδες δια της βίας τους υποχρέωσαν να πάρουν μέρος στο συνοικισμό της Μεγαλόπολης (Παυσ. 8.27.4,5). Η πόλη αυτή, την οποία ο Πολύβιος (13,17) ονομάζει Λυκόα, ήταν διαφορετική από τη Λυκόα που ανήκε στη Μαιναλία (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 4, σελ. 292, σημ. 2).

Μάραθα

ΜΑΡΑΘΑ (Αρχαία πόλη) ΓΟΡΤΥΣ
Τοποθεσία στην Αρκαδία (Παυσ. 8,28,1).

Ραιτέαι

ΡΑΙΤΕΑΙ (Αρχαία πόλη) ΓΟΡΤΥΣ
Τοποθεσία, πιθανόν και οικισμός, στη συμβολή των ποταμών Γορτύνιου και Αλφειού (Παυσ. 8,28,3).

Τραπεζούς

ΤΡΑΠΕΖΟΥΣ (Αρχαία πόλη) ΓΟΡΤΥΣ
Πόλη της Αρκαδίας, οι κάτοικοι της οποίας αρχικά είχαν δεχτεί να την εγκαταλείψουν για να συνοικίσουν τη Μεγαλόπολη, στη συνέχεια όμως το μετάνιωσαν και αναγκάστηκαν να φύγουν από την Πελοπόννησο και να οικίσουν την Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου (Παυσ. 8,27,6). Ο Παυσανίας είδε μόνο ερείπια της πόλης (Παυσ. 8,29,1).

Παυσανίας

Ορος Λύκαιον

ΛΥΚΑΙΟΝ (Βουνό) ΑΡΚΑΔΙΑ
Το Λύκαιον όρος άλλοι Αρκάδες το ονόμαζαν Ολυμπο και άλλοι Ιερά Κορυφή. Επικρατούσε η άποψη ότι ο Δίας είχε ανατραφεί εκεί (Παυσ. 8,38,2).

Στράβων

Lycaeus

Lycaeus, an Arcadian mountain, out of a spring, which, according to the myth, Rhea, after she had given birth to Zeus, caused to break forth in order to have water to bathe in

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ