gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 43 τίτλοι με αναζήτηση: Τοπωνύμια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΡΙΝΘΙΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Τοπωνύμια (43)

Links

Tretos

ΝΕΜΕΑ (Αρχαίο ιερό) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
The Princeton Encyclopedia of Classical Sites

Αναφορές αρχαίων συγγραφέων

Asopia

ΣΙΚΥΩΝ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
...and that Asopia was renamed after Sicyon, and Ephyraea after Corinthus.

Πέτρωμα

ΦΕΝΕΟΣ (Αρχαία πόλη) ΦΕΝΕΟΣ
"Πέτρωμα" λέγονταν δύο βράχοι μέσα στους οποίους ήταν κλεισμένα γραπτά κείμενα. Εκεί έκαναν όρκους, ξόρκιζαν τα κακά πνεύματα και ξανασφράγιζαν τους βράχους (Παυσ. 8,15,1-3).

Αρχαία τοπωνύμια

Πηγή Πειρήνη

ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ (Κάστρο) ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Η παράδοση έλεγε ότι αυτή την πηγή χάρισε στο Σίσυφο ο Ασωπός, για να μάθει απ' αυτόν πού ήταν η κόρη του η Αίγινα (Παυσ. 2,5,1).

River Selleeis

ΕΦΥΡΑ (Ομηρική πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
there is another River Selleeis near Sicyon, and near the river a village Ephyra

Spiraion promontory

ΚΟΡΙΝΘΙΑ (Αρχαία περιοχή) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Perseus Project

Κράνειον

ΚΟΡΙΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ηταν άλσος με κυπαρίσσια μπροστά στην πόλη (Παυσ. 2,2,4). Ο Πλούταρχος ισχυρίζεται ότι στο Κράνειο ο Αλέξανδρος συνάντησε το Διογένη στο πιθάρι του (Αλεξ. 14).

Πηγή Λέρνα

Βρισκόταν κοντά στο θέατρο της Κορίνθου. Γύρω από την πηγή υπήρχαν κίονες και καθίσματα για να ξαποσταίνουν οι περαστικοί (Παυσ. 2,4,5).

Πηγή της Πειρήνης

Peirene. The spring struck out by the winged steed Pegasus on the citadel of Corinth. It is also said to have sprung from Pirene, daughter of Oebalus, who melted into tears in sorrow for the loss of her son Cenchrias, accidentally slain by Artemis. It flowed from a rock in the Acrocorinthus, and was conveyed by subterranean conduits down the hill to a marble reservoir, from which the city received a great part of its watersupply.
This text is from: Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities
Cited Sept 2002 from Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks.

Η Πειρήνη ήταν η κόρη του Ασωπού που έγινε πηγή από τα πολλά δάκρυα που έχυσε για τον άδικο χαμό του γιου της από την Αρτεμη. Η πηγή στην Κόρινθο ήταν διακοσμημένη με λευκό μάρμαρο και υπήρχαν δωμάτια σαν σπηλιές, απ΄όπου το νερό διοχετευόταν σε υπαίθρια κρήνη (Παυσ. 2,3,2-3).

Pirene: Charlton T. Lewis, Charles Short, A Latin Dictionary

Γερόντιον

ΚΥΛΛΗΝΗ (Βουνό) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Βουνοκορφή, σύνορο της γής Φενεατών και Στυμφαλίων (Παυσ. 8,16,1). Διατηρεί το ιδιο όνομα και σήμερα, 1756μ. Β του χωριού Καστανιά.

Ορη Ορυξις & Σκίαθις

ΜΑΤΙ (Χωριό) ΦΕΝΕΟΣ
Ο Παυσανίας αναφέρει στους πρόποδες αυτών από μία καταβόθρα (8,14,1-2), απ΄ όπου τα νερά βγαίνανε στις πηγές του Λάδωνα. Ακόμα αναφέρει την παράδοση των Φενεατών ότι τις καταβόθρες είχε κατασκευάσει ο Ηρακλής, για να γλιτώσει ο κόσμος από τα λιμνάζοντα νερά, όταν έμεινε για λίγο στη Φενεό πριν πάει στη Θήβα, διωγμένος από τον Ευρυσθέα.

Φαράγγι στο δρόμο Ορχομενού-Φενεού

Από αυτό το φαράγγι περνούσε ο δρόμος Ορχομενού - Φενεού. Στη μέση του υπήρχε πηγή και στο τέλος η τοποθεσία Καρυαί (Παυσ. 8,13,6).

Καρυαί

Τοποθεσία κοντά στη Φενεό, στο τέλος του φαραγγιου που βρισκόταν στο δρόμο Ορχομενου - Φενεού (Παυσ. 8,13,6).

Ποταμός Κριός

ΜΥΣΑΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ο Παυσανίας το αναφέρει λίγο μετά το Μύσαιον και το Κύρος και λέει ότι κατεβαίνει από τα βουνά που είναι πάνω από την Πελλήνη. Αναφέρει, ακόμη, ότι το όνομά του το έχει πάρει από τον Τιτάνα Κριό (Παυσ. 7,27,11). Το αρχαίο ποτάμι Κριός πιθανώς είναι το σημερινό ποτάμι Φόνισσα ή το ποτάμι του Καμαριού (Εκδοτική Αθηνών, Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 173, σημ. 3).

Ποταμός Σύθας

Σύθας λεγόταν ο ποταμός στα σύνορα Πελλήνης- Σικυώνας (Παυσ. 7,27,12). Σήμερα έχει το όνομα Ποτάμι του Ξυλοκάστρου ή Τρικαλιώτικο Ποτάμι.

Απέσας όρος

ΝΕΜΕΑ (Αρχαίο ιερό) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Βουνό της Νεμέας, όπου πρώτος ο Περσέας θυσίασε στον Απεσάντιο Δία (Παυσ. 2,15,3).

Apesas. The mountain was also called Aphesas because the horse races in the Nemean Games began at its base. The Nemean lion was said to have roamed its slopes and the high summit was known also in legend as the place where Perseus first sacrificed to Zeus Apesantios. (The chief ancient sources are Hes. Theog. 327-31; Plin. HN 4.17; author of de fluv. 18.5; Paus. 2.15.3; Stat. Theb. 3.461; Etym. Mag. and Steph. Byz.) The remains of the great ash altar of Zeus are located near the E edge of the summit and pottery sherds in the vicinity date from the Geometric period to the 4th c. B.C. The mountain rises above the Nemea river and separated the Corinthia from the territory of Kleonai.

Apesas (Fuka), a mountain in Peloponnesus above Nemea in the territory of Cleonae, where Perseus is said to have been the first person, who sacrificed to Zeus Apesantius. (Leake, Morea, vol. iii. p. 325; Ross, Peloponnes, p. 40.)

Αλσος Αρτέμιδος Σώτειρας

ΠΕΛΛΑΝΑ (Αρχαία πόλη) ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Ηταν περιφραγμένο και η είσοδος δεν επιτρεπόταν παρά μόνο στους ιερείς της θεάς, που ήταν μέλη ντόπιων διακεκριμένων οικογενειών. Η λατρεία της Αρτέμιδος Σώτειρας ήταν κύρια στην Πελλήνη κι αυτό φαίνεται από το ότι την επικαλούνταν σε όρκους για σημαντικά ζητήματα (Παυσ. 7,27,3).

Γλυκείαι

Ετσι λεγόταν η τοποθεσία όπου βρίσκονταν οι πηγές της Πελλήνης (Παυσ. 7,27,4).

Ποσείδιον

Παλιά ήταν δήμος (αγροτική κοινότητα), ενώ στις μέρες του Παυσανία ήταν έρημο. Βρισκόταν χαμηλότερα από το γυμναστήριο και θεωρούνταν περιοχή αφιερωμένη στον Ποσειδώνα (Παυσ. 7,27,8).

Ποταμός Σύθας

ΣΙΚΥΩΝ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Σύθας λεγόταν ο ποταμός στα σύνορα Πελλήνης- Σικυώνας (Παυσ. 7,27,12). Σήμερα έχει το όνομα Ποτάμι του Ξυλοκάστρου ή Τρικαλιώτικο Ποτάμι.

Ποταμός Ασωπός

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των Σικυωνίων και των Φλιασίων το νερό του ήταν ξενοφερμένο, δηλαδή ερχόταν από τον ποταμό Μαίανδρο που περνούσε από τις Κελαινές, τη Φρυγία, την Καρία και τη Μίλητο (Παυσ. 2,5,3).

Helisson

ΣΙΚΥΩΝΙΑ (Αρχαία περιοχή) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Perseus Encyclopedia

Σολύγειος λόφος

ΣΟΛΥΓΕΙΑ (Αρχαία πόλη) ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
Λόφος στον οποίο, σύμφωνα με το Θουκυδίδη, είχαν εγκατασταθεί οι Δωριείς με σκοπό να επιτεθούν στους Αιολείς της Κορίνθου (Θουκ. 4,42,2).

Στυμφαλία λίμνη

ΣΤΥΜΦΑΛΟΣ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Λίμνη που σχηματιζόταν το χειμώνα από τα νερά της πηγής Στύμφαλος και από την οποία προερχόταν ο ποταμός Στύμφαλος (Παυσ. 8,22,3).

Πωρίνας

ΦΕΝΕΟΣ (Αρχαία πόλη) ΦΕΝΕΟΣ
Τοποθεσία που αποτελούσε το σύνορο της Φενεού με την Πελλήνη (Παυσ. 8,15,8).

Φλιάσιον πεδίον

ΦΛΙΑΣΙΑ (Αρχαία περιοχή) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Γνωστό στην αρχαιότητα για τα κρασιά του (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 2, σελ. 114, σημ. 6).

Αραντίνος λόφος

ΦΛΙΟΥΣ (Αρχαία πόλη) ΝΕΜΕΑ
Στο λόφο αυτό ο Αρας ίδρυσε την πρώτη πόλη, την Αραντία. Στον ίδιο λόφο ο Παυσανίας αναφέρει τους τάφους των παιδιών του Αραντα (Παυσ. 2,12,4-5).

Ομφαλός

Ηταν το σημείο που θεωρούσαν πως ήταν το κέντρο όλης της Πελοποννήσου (Παυσ. 2,13,7).

Κορυφές βουνών

Τρίκρηνα

ΚΥΛΛΗΝΗ (Βουνό) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Βουνοκορφή, την οποία ο Παυσανίας αναφέρει ως Φενεατικά Βουνά. Το βουνό πήρε το όνομα από τρεις ιερές κρήνες όπου οι νύμφες έλουσαν τον Ερμή όταν γεννήθηκε (Παυσ. 8,16,2). Σήμερα αναζητούνται από κάποιους στην περιοχή του χωριού Μοσιά, ενώ άλλοι τα τοποθετούν με βεβαιότητα στην περιοχή του χωριού Καστανιά (Εκδ. Αθηνών, Παυσανία Περιήγησις, τόμος 4, σελ. 238, σημ. 7).

Σηπία

Βουνοκορφή, όπου πέθανε από δάγκωμα φιδιού και θάφτηκε ο Αίπυτος, ο γιος του Ελατου. Τον Αιπύτιο τάφο αναφέρει και ο Ομηρος (Ιλ. Β 604), ενώ ο Παυσανίας τον περιγράφει ως σωρό χώματος περιβαλλόμενο από πέτρινο κρηπίδωμα (Παυσ. 8,16,3). Το βουνό πήρε το όνομα του φιδιού σήψ ή σήπα, που μοιάζει με μικρή σταχτόχρωμη οχιά (Παυσ. 8,4,7).

Χελυδόρεα

Βουνό που ανήκε στην Κυλλήνη. Εκεί ο Ερμής είχε βρει μια χελώνα και προσθέτοντας χορδές στο κέλυφός της έφτιαξε πρώτη φορά τη λύρα (Παυσ. 8,17,5).

Πηγές

Πηγή Οινόη

ΓΚΟΥΡΑ (Χωριό) ΦΕΝΕΟΣ
Κοντά στην πηγή αυτή ήταν κατά μία άποψη θαμμένος ο Χαλκώδων, πατέρας του βασιλιά των Αβάντων Ελεφήνορα. Ο Παυσανίας υποστηρίζει την άλλη άποψη, ότι δηλαδή ο τάφος του Χαλκώδοντα δεν ήταν εκεί, γιατί το Χαλκώδοντα είχε σκοτώσει παλιότερα ο Αμφιτρύων και ο τάφος του ήταν κοντά στη Χαλκίδα (Παυσ. 8,15,6).

Πηγή Αδράστεια

ΝΕΜΕΑ (Αρχαίο ιερό) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Πιθανώς ονομάστηκε έτσι επειδή την ανακάλυψε ο Αδραστος (Παυσ. 2,15,3).

Στύμφαλος

ΣΤΥΜΦΑΛΟΣ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Πηγή από την οποία ο Αυτοκράτορας Αδριανός έφερε νερό στην Κόρινθο, με υδραγωγείο μήκους περίπου 100 χλμ. Από την ίδια πηγή, επίσης, τροφοδοτούνταν και η Στυμφαλίδα λίμνη (Παυσ. 8,22,3).

Ρέματα

Στύμφαλος ποταμός

Ο ποταμός πέφτει σε καταβόθρα και ξαναφαίνεται στην Αργολίδα (στο χωριό Κεφαλάρι) με το όνομα Ερασίνος (Παυσ. 8,22,3).

Ποταμός Ερασίνος

Ποταμός που

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ