gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΑΓΡΑΦΑ Χωριό ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αγραφα

Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από ψηλές βουνοκορφές και φαράγγια. Ήταν το επίκεντρο των ιστορικών γεγονότων από το Βυζάντιο 741 μ.Χ. μέχρι σήμερα. Οργανωμένο χωριό με παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες, παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση από εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Μπορούμε να επισκεφθούμε: την μεγάλη πλατεία με τα 10 αιωνόβια πλατάνια, την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου από το 1900 στο κέντρο του χωριού, την μεταβυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε το 1610 έχει ολόπλευρες τοιχογραφίες (η εκκλησία αυτή μετακινήθηκε ολόκληρη χωρίς να πάθει ζημιά, όταν το 1887 είχε βουλιάξει το χωριό στο σημείο αυτό), την μεταβυζαντινή εκκλησία Παναγία από το 1650 που είναι στο Κεφαλάρι - καραούλι του χωριού, το πέτρινο γεφύρι - καμάρα από το 1650 1,5 χλμ πριν το χωριό
Στον όμορφο οικισμό Σάικα (40 χλμ από Καρδίτσα) βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τοιχογραφίες από το 1641. Αλλα ορειβατικά μνημεία είναι: το φαράγγι Τρύπα του Αγραφιώτη που είναι στο Natura 2000, το φαράγγι Χοντέικα, η θέση Βελή όπου ο Κατσαντώνης σκότωσε το Βελή Γκέκα το 1807, οι πολεμίστρες του Κατσαντώνη στο Βουϊδόρεμα Χρύσως, το μνημείο του εμφυλίου πολέμου στη Νιάλα, το Μουμτζέλι παλιό κάστρο - καραούλι, το βουνό Κουκουρούντζος.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ