gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Μυθολογία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΟΠΑΙΑ Χωριό ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Μυθολογία (6)

Αρχαίοι μύθοι

Αρείων

ΟΓΚΕΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΤΡΟΠΑΙΑ
Αλογο, παιδί της Δήμητρας και του Ποσειδώνα, γι' αυτό και τον Ποσειδώνα πρώτοι οι Αρκάδες τον ονόμασαν Ιππιο. Πρώτος κύριος του Αρείονα ήταν ο Ογκος. Ο Ηρακλής ζήτησε και πήρε από τον Ογκο το άλογο στον πόλεμο κατά των Hλείων και κυρίεψε την Ηλιδα καβάλα σ'αυτό. Αργότερα ο Ηρακλής έδωσε το άλογο στον Αδραστο (Παυσ. 8,25,7-11). Στο έπος Θηβαϊδα, αναφέρει ο Παυσανίας, ο Αδραστος έφευγε από τη Θήβα με τον Αρείονα τον κυανοχαίτη, ντυμένος με θλιβερά φορέματα. Ο Αντίμαχος της Κολοφώνας παραδίδει "ο Αδραστος, ο γιος του Ταλαού "όρμησε με τα δυο του παινεμένα άλογα, τον Καιρό το γρήγορο και τον Αρείονα το θελπουσαίο, που κοντά στο αλσος του Ογκαίου Απόλλωνα η ίδια η γη έβγαλε επάνω," ο οποίος (Αρείων) κάποτε δαμάστηκε από τον τρίτο κύριό του, τον Αδραστο". Για τον Αρείονα κάνει αναφορά και ο Ομηρος, χαρακτηρίζοντάς τον γρήγορο και από θεϊκή γενιά (Ψ346-7).

Arion, a fabulous horse, which Poseidon begot by Demeter; for in order to escape from the pursuit of Poseidon, the goddess had metamorphosed herself into a mare, and Poseidon deceived her by assuming the figure of a horse. Demeter afterwards gave birth to the horse Arion, and a daughter whose name remained unknown to the uninitiated (Paus. viii. 25.4) According to the poet Antimachus this horse and Caerus were the offspring of Gaea; whereas, according to other traditions, Poseidon or Zephyrus begot the horse by a Harpy (Eustath. ad Hom; Quint. Smyrn. iv. 570). Another story related, that Poseidon created Arion in his contest with Athena (Serv. ad Virg. Georg. i. 12). From Poseidon the horse passed through the hands of Copreus, Oncus, and Heracles, from whom it was received by Adrastus (Paus.; Hesiod. Scut. Here. 120).

This text is from: A dictionary of Greek and Roman biography and mythology, 1873 (ed. William Smith). Cited Oct 2005 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


Δήμητρα και Ποσειδών

Ο Ποσειδώνας ήθελε να συνευρεθεί με τη Δήμητρα και εκείνη για να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε φοράδα και έβοσκε μαζί με τις φοράδες του Ογκείου. Ο Ποσειδώνας κατάλαβε το κόλπο της, μεταμορφώθηκε σε άλογο και κατάφερε να συνευρεθεί μαζί της. Το γεγονός εξόργισε τη Δήμητρα, η οποία γι’ αυτό το λόγο πήρε το προσωνύμιο Ερινύς. Αργότερα λούστηκε στον ποταμό Λάδωνα και έτσι πήρε και το προσωνύμιο Λουσία (Παυσ. 8,25,5-6).

Ηρωες

Αυτόλαος

ΘΕΛΠΟΥΣΑ (Αρχαία πόλη) ΤΡΟΠΑΙΑ
Νόθος γιος του Αρκάδα (Παυσ. 8.4.3, 8.25.11). Βρήκε στη Θέλπουσα εγκαταλελειμμένο τον Ασκληπιό και τον έσωσε (Παυσ. 8,25,11).

Ιστορικές προσωπικότητες

Θέλπουσα

Νύμφη, κόρη του Λάδωνα (Παυσ. 8,25,2).

Ογκειος

ΟΓΚΕΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΤΡΟΠΑΙΑ
Ο Ογκειος ή Ογκος ήταν γιος του Απόλλωνα και ηγεμόνας της περιοχής (Παυσ. 8,25,4). Υπήρχε η παράδοση ότι ο Ογκος ήταν κύριος του περίφημου αλόγου Αρείονα, το οποίο ίππευσε ο Ηρακλής στη μάχη με την οποία κυρίεψε την Ηλιδα. (Παυσ. 8,25,10).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ