gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Οι κάτοικοι του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΡΕΒΕΖΑ Νομός ΗΠΕΙΡΟΣ" .


Οι κάτοικοι του τόπου (2)

Ηθη και έθιμα

Παραδοσιακά Τραγούδια και Χοροί

ΖΑΛΟΓΓΟ (Δήμος) ΠΡΕΒΕΖΑ
   Δεν υπάρχουν ειδικές αναφορές σε χορούς που να αφορούν μόνο την περιοχή. Γενικά στην περιοχή χορεύονται τα τραγούδια όπως σε όλη την Ήπειρο με μόνη εξαίρεση το Φυσσούνι που κάποιο αναφέρουν ότι χορεύεται στην περιοχή της Πρέβεζας.
Φυσσούνι
  Χορεύεται κυρίως από γυναίκες με λαβή των χεριών από τους ώμους, το όνομα του το πήρε από κάποιον αέρα που φυσάει στην περιοχή. Γι αυτό και ο ρυθμός του χορού είναι γρήγορος. Οι Έλληνες που έζησαν πάνω από 2500 χρόνια στον Πόντο, διατήρησαν όλες τις παραδόσεις τους. Όταν διωγμένοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα οι χοροί και τα τραγούδια και γενικά όλες οι παραδοσιακές εκδηλώσεις ήταν ο μοναδικός θησαυρός που έφεραν μαζί τους. Τους χορούς αυτούς χορεύουν και σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με τα ίδια βήματα, και την ίδια έκφραση όπως ακριβώς τους χόρευαν στον Πόντο. Τα βήματα του χορού, οι κινήσεις του σώματος και η έκφραση παρουσιάζουν κάτι το ιδιαίτερο. Κύριο χαρακτηριστικό των Ποντιακών χορών είναι η τρεμουλιαστή κίνηση ολόκληρου του σώματος και η μικρή διάσταση των ποδιών.
  Αναφέρουμε μερικούς:
Τικ (Μονό). Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες στην περιοχή Ματσούκας, δυτικά της Ν Τραπεζούντας, με λαβή των χεριών απ΄ τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες. Χαρακτηριστικό του χορού αυτού είναι το σπάσιμο των γονάτων απ' όπου πήρε και τ' όνομα του Τικ στο γόνατο (Τικ σο γόνατον).
Ομάλ (Κερασούντας). Χορεύονταν από άνδρες και γυναίκες της περιοχής Κερασούντας με λαβή των χεριών απ' τις παλάμες και λυγισμένους αγκώνες. Ο χορός αποτελείται από τα 12 βήματα του Καλαματιανού, που χορεύονται όλα προς την φορά του κύκλου. Τραγούδι χρησιμοποιούν συνήθως το "Λάχανα πουλιμ' λάχανα"
Πιπιλοματένα ή Πατούλα. Η καταγωγή του χορού αυτού είναι από την περιοχή της Τραπεζούντας .Χορεύεται με λαβή των χεριών από τους ώμους. Τ' όνομα του το πήρε από τα λόγια που λέει το τραγούδι.
Τρίγωνα. Ο χορός αυτός κατάγεται από την περιοχή της Τραπεζούντας και χορεύεται με λαβή των χεριών από τις παλάμες. Ο χορός συμβολίζει το κόψιμο των ξύλων και πηγαίνει πάντοτε προς τα αριστερά.
Κότσαρι Χορεύονταν από άνδρες και γυναίκες στην περιοχή Καρς, που βρίσκεται στον Καύκασο της Ρωσίας, με λαβή των χεριών από τους ώμους. Ο χορός αποτελείται από 8 μικρά βήματα γρήγορα και πηδηχτά.
Σαρικούζ (Ξανθόν Κορίτσ). Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες με λαβή των χεριών από τις παλάμες. Είναι χορός του θερισμού και το ξανθό κορίτσι εννοεί το σιτάρι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ζαλόγγου


Ο τόπος εποικίστηκε σταδιακά από:

Αμβρακιώτες & Ανακτόριους

ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ (Αρχαιολογικός χώρος) ΗΠΕΙΡΟΣ
Οι κάτοικοι της Αμβρακίας και του Ανακτορίου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους για να εποικίσουν τη Νικόπολη, πόλη που ίδρυσε ο Αύγουστος μετά τη νίκη του στο Ακτιο το 31 π.Χ. (Παυσ. 5,23,3).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ