gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΛΟΣ Δήμος ΜΑΓΝΗΣΙΑ" .


Προσκυνήματα (14)

Εκκλησίες

Εκκλησίες του χωριού

ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
Αγίου Λαυρεντίου
Αγίου Αθανασίου
Αγίου Δημητρίου
Αγίου Αποστόλου του Νέου
Προφήτη Ηλία
Παναγίας Σουραβλού (ξωκκλήσι, κοντά στο χωριό).

Το ναϊδριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα

ΑΝΩ ΒΟΛΟΣ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
   Βυζαντινό ναϊδριο, που βρίσκεται στο μέσον περίπου του λόφου της Επισκοπής, υποκείμενον της ευρισκόμενης στην κορυφή Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
  Πάλιν από το ίδιο βιβλίο του Απόστολου Δ. Παπαθανασίου (σελ. 496) πληροφορούμαστε ότι: «Το βυζαντινό μοναστήρι το οποίο βρισκόταν στο λόφο της Επισκοπής του Ανω Βόλου, περιέβαλλαν, στη Βυζαντινή Εποχή, πολλά παρεκκλήσια, τα ερείπια των οποίων διακρίνονται και σήμερα στο λόφο. Ένα από τα παρεκκλήσια αυτά, που σώζεται ολόκληρο, τιμάται στο όνομα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και βρίσκεται αριστερά από το λιθόστρωτο δρόμο, στο μέσο της αποστάσεως, καθώς ανεβαίνουμε στο λόφο».

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ιωλκού


Ζωοδόχος Πηγή

ΓΟΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
   Ο επί του λόφου της Γορίτσης Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, συνδέεται με τις πιο πηγαίες, τις πιο γνήσιες λαϊκές θρησκευτικές πεποιθήσεις όχι μόνο της περιοχής της Ιωλκού, αλλά και της ευρύτερης, ακόμη δε και αυτής της θεσσαλικής ενδοχώρας.
   Όπως, μάλιστα, σημειώνει στο βιβλίο του «Η Ιστορία του Βόλου», ο Δημήτρης Κ. Τσοποτός, το «αγίασμα της Γορίτσης φαίνεται αναγόμενον εις αρχαίαν ή και αρχαιοτάτην παράδοσιν θρησκευτικήν».
  Ο ίδιος δε, για να ενισχύσει την άποψίν του αυτήν, επικαλείται τους εκ Μηλεών Δημητριείς (Δανιήλ Φιλιππίδη και Γρηγόριο Κωνσταντά) και ειδικότερα τις αναφορές που κάνουν στη «Νεωτερική Γεωγραφία» τους (1791), σύμφωνα με τις οποίες μέσα εις την περιοχή της Γορίτσας «είναι και ένα ερείπιο εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής και μία στέρνα οπίσω από το ιερόν, αρκετά βαθειά, εις την οποία την ημέρα της εορτής, ευγαίνει αγίασμα και μαζόνονται δι αυτό απ' όλα τα πέριξ».
  Μήπως οι Δημητριείς περιγράφουν άλλο τι απ' αυτό που και σήμερα συμβαίνει; Ακατάλυτοι οι θρησκευτικοί δεσμοί που συνέχουν όλες τις γενιές των Ελλήνων, παρά τις κατά καιρούς δουλείες και παρά τις διώξεις και τις επιβολές αλλοτρίων ηθών και εθίμων, δεν αναμείχτηκαν με αυτά, αλλά παρέμειναν ως τις μέρες μας άσβεστοι και αναλλοίωτοι.
  Ετσι και σήμερα, δυόμισυ σχεδόν αιώνες από τις διαπιστώσεις των Δημητριέων, στο λόφο της Γορίτσας συντελείται ακριβώς το ίδιο θρησκευτικό θαύμα και συνεχίζονται οι ίδιες, απαράλλαχτες θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας, κάθε Παρασκευή της Διακαινησίμου, κάθε πρώτη, δηλαδή, Παρασκευή μετά το Πάσχα. Οπου -όπως ακριβώς λένε κ' οι Δημητριείς- μαζόνονται ακόμη απ' όλους τους μαχαλάδες της Ιωλκού (Ανω Βόλο, απ' όπου μάλιστα ξεκινά κ' η πομπή της Ιερής Εικόνας, Ανακασιά, Αγιο Ονούφριο), αλλά κι από την Aλλη Μεριά (τον πάλαι ποτε τέταρτο οικισμό του Δήμου), την Πορταριά, την Μακρινίτσα, όλο το Πήλιο, το Βόλο και τα χωριά και τις πόλεις ακόμη της λοιπής Θεσσαλίας.
  Με την ίδια ιερή ευλάβεια, που και ο Γερμανός Depping θα σημειώσει στις εντυπώσεις του (1828), «διελθών, όπως λέει ο Τσοποτός, εκ του λιμένος του Βόλου, επί Τουρκοκρατίας, προ της ιδρύσεως της πόλεως του Βόλου», «κατά τα πανηγύρεις τελείται αυτόθι η Θεία Λειτουργία κατά την συνήθειαν των Ανατολιτών εις το ύπαιθρον, πλησίον μιας πηγής, ήτις κατά πάσαν πιθανότητα εθεωρείτο υπό των αρχαίων Θεσσαλώνως καθηγιασμένη».
   Κατά την παράδοσιν, το αγίασμα αναβλύζει μόνον την ημέραν αυτήν (δηλαδή της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής) και ακόμη και σήμερα την ημέρα της πανηγύρεως συρρεόυν πλήθη πιστών στο ναϊδριο για τη μέθεξη στις λατρευτικές εκδηλώσεις και για τη λήψη του καθαγιασμένου ύδατος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιωλκού


Αγιος Ιωάννης

ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
  Δυτικά της πλατείας ο ναός του Αγ. Ιωάννου (1806) με πλούσιο λιθανάγλυφο διάκοσμο, αποτελεί μοναδικό κομψοτέχνημα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Ανατολικότερα από την κεντρική πλατεία βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας, καθεδρικός ναός του χωριού, κτισμένος το 1767 και διακοσμημένος με πλούσιο λιθανάγλυφο διάκοσμο, μέρος του οποίου ανήκει στην παλαιότερη βυζαντινή μονή της Οξείας Επισκέψεως που έκτισε ο Κωνσταντίνος Μαλλιασηνός στα 1204. Στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται η δίπατη εκκλησία των Αγίων Πάντων και Αγίου Νικολάου, κατάγραφη από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 1743, και το Δεσποτικό.
  Αλλες εκκλησίες είναι του Αγ. Αθανασίου του 1972, του Αγ. Γεωργίου 1795, της Μεταμόρφωσης του 1797, της Αγ. Τριάδας, που το 1836 διακοσμήθηκε από τον λαϊκό ζωγράφο Παγώνη, το μοναστήρι του Αγ. Γερασίμου του 1792 και τέλος ο επιβλητικός ναός της Αγ. Μαγδαληνής στην Κουκουράβα, του 1802.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Κοινότητας Μακρινίτσας


Τόποι λατρείας

ΠΗΛΙΟΝ (Βουνό) ΜΑΓΝΗΣΙΑ
  Δίπλα στα παλιά επιβλητικά αρχοντικά υπάρχουν πολλές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια, που προσκαλούν τον επισκέπτη να ανάψει ένα κερί αλλά και να θαυμάσει την υπέροχη αρχιτεκτονική.
  Τα ανηφορικά μονοπάτια και τα καλντερίμια του βουνού οδηγούν σε τόπους λατρείας, βγαλμένους από μια άλλη εποχή. Εκκλησάκια και παλιά μοναστήρια με εξαιρετικά τέμπλα, με πολύτιμα κειμήλια και με ανεκτίμητης αξίας μεταβυζαντινές εικόνες.
  Στις εκκλησίες του Πηλίου, στο επιβλητικό φως των καντηλιών, ο κόσμος αλλάζει όψη, χάνει την πεζή γήινη φυσιογνωμία του και εξυψώνεται.
(Κείμενο: Ανδρέας Τρέσκας)
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο των: Ε.Ο.Τ- Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας- Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαγνησίας.

Αγιος Αθανάσιος

ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ

Αγιος Σεραφείμ

Εξωκκλήσια

Τίμιος Σταυρός

ΑΓΡΙΑ (Κωμόπολη) ΒΟΛΟΣ
Στο λόφο της Ανεμούτσας, 3 χλμ απόσταση.

Παναγία η Τρύπια

Κτισμένη σ' ένα βράχο μέσα στη θάλασσα

Μοναστήρια

Ιδρύθηκε το 1378 από τον ομώνυμο άγιο από το Αγιον Ορος.

Σελίδες επίσημες

ΚΑΤΩΧΩΡΙ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
Πέρα από το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, σημεία αναφοράς του χωριού μπορούν να θεωρηθούν τόσο οι τέσσερις εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο χωριό (Παναγία, Αγ. Απόστολοι, Αγ. Αθανάσιος, Αγ. Παρασκευή), η μια από τις οποίες μάλιστα, αυτή του Αγίου Αθανασίου είναι βυζαντινή, όσο και τα διάσπαρτα εξωκλήσια (Αγ. Γεώργιος, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Νικόλαος, Προφήτης Ηλίας, Αγ. Τριάδα, η Παναγία Μεγαλογένους) απομεινάρια των βυζαντινών μοναστηριών. Η επίσκεψη στα εξωκλήσια δίνει την ευκαιρία σ' όσους επιθυμούν να κάνουν ένα θαυμάσιο περίπατο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πορταριάς


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ