gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ Κωμόπολη ΑΧΑΪΑ" .


Προσκυνήματα (10)

Ιερά προσκυνήματα

Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Κωμόπολη) ΑΧΑΪΑ
Τηλέφωνο: +30 26920 22406
   Βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.
  Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.
  Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ. και στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.
  Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος, που κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό.
  Ο ναός γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καλαβρύτων


Ιερό προσκύνημα Παναγίας Πλατανιωτίσσης

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Aπό τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος είναι το Στο γραφικό χωριουδάκι της Kλαπατσούνας βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιότυπα ιερά Προσκυνήματα : της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας, που έδωσε το όνομά της και στο χωριουδάκι. Tο Προσκύνημα συνδέεται με την εφέστια εικόνα του Mεγάλου Σπηλαίου. Mερικοί μοναχοί του Σπηλαίου, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την ιερή εικόνα της Θεομήτορος, της γνωστής σε όλους Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, από την μανία των εικονομάχων , φεύγοντας από την I. Mονή, νύχτωσαν κοντά στο χωριό Kλαπατσούνα και διανυκτέρευσαν στην κουφάλα ενός πλατάνου. Aπόθεσαν εκεί με ευλάβεια την Iερή εικόνα κι αποκοιμήθηκαν. Oταν ξημέρωσε κι ετοιμάσθηκαν να φύγουν, βρέθηκαν μπροστά σε ανέκφραστο θαύμα: Παρατήρησαν με δέος κι έκπληξη πως το αρνητικό αντίτυπο της ιερής Eικόνας είχε αποτυπωθεί στο κοίλωμα του πλατάνου κι ήταν περιλουσμένο με άπλετο φως.

H αποτυπωμένη αυτή θαυματουργική Eικόνα βρίσκεται ως σήμερα στην ίδια κουφάλα του ενός από τους τρεις αιωνόβιους και συμπλεκόμενους πλατάνους (ύψους 17μ.) που χωρά 15-20 προσκυνητές (ελλειπτική διατομή 8μ. Kαι μικρή διάμετρος 3,5μ.). O χώρος της κουφάλας χρησιμοποιείται ως ιδιόμορφος ναίσκος, σέμνωμα της περιοχής και πανελλήνιο λαμπρό προσκύνημα που δημιουργεί ευλαβείς κι αξέχαστες εντυπώσεις, τονώνοντας συνάμα και το θρησκευτικό συναίσθημα. Kοντά του η βασιλική της Kοιμήσεως με αγιογραφίες του 1740, λαϊκότροπου χαρακτήρα, συμπληρώνει την ιερότητα του χώρου κι ενισχύει την πίστη των επισκεπτών.

Καθεδρικοί ναοί

Kοιμήσεως της Θεοτόκου

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Κωμόπολη) ΑΧΑΪΑ

Μοναστήρια

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαρίας

Τηλέφωνο: +30 26920 23523
  Στη δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα, απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί του Δήμου Καλαβρύτων και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων ορθώνεται το μοναστήρι της Μακελλαριάς, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισσάριο το 532 μ.Χ., όπως φαίνεται από επιγραφή που σώζεται μέχρι σήμερα, ώστε να εξιλεωθεί από τη σφαγή κατά την περίφημη «Στάση του Νίκα» στην Κωνσταντινούπολη. Στο μέσο του μοναστηριού είναι χτισμένος ο ναός της Παναγίας, βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, πάνω στο οποίο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Είναι έργο βυζαντινής εποχής που θαυμάζεται από όλους, γιατί όπου κι αν σταθεί ο προσκυνητής τα μάτια Της είναι γυρισμένα προς αυτόν.
  Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1458, και ανακαινίστηκε από τον ιερομόναχο Νεόφυτο.
   Το αρχικό όνομα του μοναστηριού ήταν Παναγία η Λιθοστρωτιώτισα, επειδή είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Το όνομα «Μακελλαριά» το μοναστήρι το πήρε από το μακελειό που έγινε, όταν πήγαν να το κατακτήσουν οι Τούρκοι το 1458. Μετά από πολλές ημέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν το μοναστήρι και να σκοτώσουν τους μοναχούς και τους υποτακτικούς που βρίσκονταν εκεί. Μετά την καταστροφή οι πατέρες αποφάσισαν να χτίσουν το μοναστήρι χαμηλότερα σε μια σπηλιά για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες. Οι άνθρωποι του συνεργείου που ανέλαβε την κατασκευή του έβρισκαν κάθε πρωί τα κτίρια τους χαλασμένα και τα εργαλεία τους πάνω στο βράχο που είναι το σημερινό μοναστήρι. Μετά από συζητήσεις και διαφωνίες αποφάσισαν να χτίσουν εκεί που ήταν τα υλικά και τα εργαλεία τους. Ανοίγοντας τα θεμέλια βρήκαν ένα χωμάτινο κιούπι με λάδι, το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα, και την εικόνα της Παναγίας.
  Σε επόμενη επίθεση των Τούρκων, η παράδοση θέλει τους Τούρκους να απωθούνται από τους μοναχούς και τους υποτακτικούς που βρίσκονταν εκεί και τον ηγούμενο της μονής να κάνει συμφωνία με το στρατηγό των Τούρκων, πως αν σπάσει το καντήλι που θα πετάξουν στο βράχο, τότε θα παραδοθούν, αν όμως δεν σπάσει, θα γυρίσουν να φύγουν χωρίς να κάψουν το μοναστήρι. Έτσι κι έγινε, πέταξε ο ηγούμενος το καντήλι της Παναγίας στο βράχο, κατέβηκαν δυο Τούρκοι στρατιώτες και το βρήκαν να κρέμεται από ένα κλαδί ενός δέντρου. Το ανέβασαν στο στρατηγό τους και εκείνος με τη σειρά του τήρησε τη συμφωνία που είχε κάνει με τον ηγούμενο και έφυγαν χωρίς να κάψουν το μοναστήρι. Αργότερα έγινε ένα ακόμα μακελειό μεταξύ των Τούρκων γιατί δεν έκαψαν το μοναστήρι, αφού αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο πήγαν εκεί.
  Ο πολυτιμότερος θησαυρός είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το κιούπι με το θαυματουργό λάδι. Επίσης καρυοφύλλια, γιαταγάνια, κουμπούρες των οπλαρχηγών και παλικαριών της ξακουστής μάχης της Καυκαριάς, με τα οποία κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ το 1827 και στολές των αγωνιστών του 1821. Σημαντικά κειμήλια του μοναστηριού έχουν κλαπεί από τη ληστεία που έγινε το Σεπτέμβριο του 1980, τα οποία αποτελούνταν από:
•Τ' Αχραντα Πάθη που περιλάμβανε ένα κιτίο χειροποίητο από σύρμα χρυσό πλεγμένο στη Ρωσία, για φτιαχτεί το κιτίο πέρασαν 7 χρόνια. Βυζαντινής τέχνης, που εντός του φυλάσσονταν τεμάχιο από το ακάνθινο στεφάνι, τεμάχιο της χλαμύδας και κομμάτια τιμίου ξύλου και σπόγγου.
•Επίχρυσες και χρυσές λειψανοθήκες με ιερά λείψανα 150 Αγίων.
• Ιερά Ευαγγέλια επίχρυσα και αργυρά του 15ου και 16ου αιώνα.
• Εικόνες φορητές του 16ου και 17ου αιώνα.
• Στολές χειροποίητες χρυσοκέντητες από την Ρωσία.
   Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε μικρή απόσταση από τη Μονή, ακολουθώντας ένα μικρό «φιδίσιο» μονοπάτι οδηγείτε ο επισκέπτης στο μικρό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Είναι φτιαγμένο μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο λίγο πιο χαμηλά από το σημερινό μοναστήρι. Όλο το χρόνο ρέει αστείρευτα από το βράχο «αγίασμα».

Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας

ΚΑΤΩ ΒΛΑΣΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Τηλέφωνο: +30 26920 41248
  Πάνω από το χωριό Βλασία υψώνεται βουνό κατάφυτο από έλατα, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η μονή του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε (σύμφωνα με την παράδοση) τον 7ο αιώνα μ.Χ. από μοναχό που ήρθε από το Αγιο Όρος. Ο πρώτος Καλόγερος μάλιστα είδε στον ύπνο του θεϊκό όραμα που του όριζε τη θέση για να χτιστεί η μονή.
   Απέναντι από τη Μονή είναι οι λόφοι που ονομάζονται Χαρκόσκαλα και Αγγελόκαστρο. Πάνω σε αυτούς υπήρχαν τείχη βυζαντινά για να φυλάξουν το μοναστήρι από τους επιδρομείς, που ήταν πολλοί εξαιτίας του πλούτου του. Η Μονή τρεις φορές έγινε στάχτη και τρεις φορές ξαναχτίστηκε. Τελευταία ανακαίνιση στο καθολικό της έγινε το 1892.
  Στο παρελθόν είχε φτάσει να έχει περίπου 100 μοναχούς. Με τα χρόνια σταδιακά άλλαζε και σήμερα είναι εντελώς έρημη. Είναι βέβαια πολύ πρόσφατα ανακαινισμένη. Η βασιλική με τον ωραίο τρούλο που έχει το καθολικό της δεσπόζει στο κέντρο της αυλής, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το παμπάλαιο παρεκκλήσι της Γέννησης της Θεοτόκου και θησαυροφυλάκιο της μονής, όπου μεταξύ άλλων κειμηλίων φυλάσσεται και το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού. Η θέα από το πλάτωμα της μονής είναι μοναδική. Φαίνονται οι κορυφές του Ερύμανθου και η κοιλάδα του Σελινούντα.

Μονή Αγίας Λαύρας

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ (Μοναστήρι) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Τηλέφωνο: +30 26920 22363
Φαξ: +30 26920 22006
  Από το πρωτομοναστήρι σώζεται δίκλιτος σταυρεπίστεγος ναός (βυζαντινός). Το 1689 η μονή μεταφέρεται χαμηλότερα: καθολικό αγιορείτικου τύπου, όπου υψώθηκε το λάβαρο της Επαναστάσεως το 1821. Ο Ιμπραήμ κατέστρεψε τη Μονή που ανοικοδομήθηκε στο ίδιο σημείο. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται το λάβαρο, εικόνες, έγγραφα, ιερά σκεύη.

Μονή Αγίας Λαύρας

Η χιλιόχρονη Μονή της Αγίας Λαύρας με την πολυσήμαντη ιστορία της ανά τους αιώνες σηματοδοτεί το λίκνο της εθνικής παλιγγενεσίας και αποτελεί πανελλήνιο εθνικοθρησκευτικό προσκύνημα πρώτου μεγέθους. Κατά την παράδοση χτίστηκε το 961 από ένα συνασκητή του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτη, του ιδρυτού της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ονόματι Ευγένιος, στη θέση Παλαιομονάστηρο και σε απόσταση 300 μέτρων πιο πάνω απο τη σημερινή Μονή, με δίκλινο στευρεπίστεγο ναό στο στόμιο σπηλιάς που σώζει δύο στρώματα τοιχογραφιών. Πρώτη μαρτυρία ωστόσο έχουμε την αποτέφρωσή της από τους Τούρκους το 1585. Ξαναχτίζεται περίπου το 1600. Στη σημερινή της θέση η ιστορική Μονή χτίστηκε πιθανώς το 1689. Τ ο1715 όμως, οι Οθωμανοί έδιωξαν τους Ενετούς και από τότε επήλθε συμφορά στη Μονή, κυρίως στα Ορλωφικά. Το μοναστήρι όμως με την αμέριστη δουλειά των μοναχών κατάφερε και πάλι να συνεχίσει τη πορεία του στο χρόνο. Στις 21 Μαρτίου 1821 η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας κλήθηκε από την Ιστορία να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κήρυξε την ελληνική επανάσταση υψώνοντας το γνωστό Ιερό Λάβαρο. Στις 4 Μαίου 1826 ο στρατός του Ιμπραήμ, πυρπόλησε την Μονή. Διασώθηκε μόνο ο ναός στον οποίο είχε λειτουργήσει ο Παλιών Πατρών Γερμανός. Οι μοναχοί αφού πληροφορήθηκαν τις καταστροφές του, είχαν φύγει μακριά μαζί με την κινητή περιουσία της Μονής. Ο Ιμπραήμ επιδίωξε να πάρει ό,τι πολύτιμο μετέφεραν αλλά δεν τα κατάφερε. Με διάταγμα το 1838, η 25η Μαρτίου ορίστηκε ως εθνική εορτή και εορτάζεται στην Αγία Λαύρα με πολλούς πανηγυρισμούς και αναπαράσταση.

Monastery of Agia Laura

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ