gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΥΛΟΥΡΟΣ Οικισμός ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Κούλουρος

ΚΟΥΛΟΥΡΟΣ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Κοντά στο Μαρούλι βρίσκεται ο οικισμός Κούλουρος, που κατοικείται από λίγους κτηνοτρόφους. Κοντά του υπήρχαν ορυχεία εξόρυξης λευκολίθου.
  Λαϊκές παραδόσεις θέλουν να συνδέσουν το όνομα του χωριού με την Κούλουρη (Σαλαμίνα), όπου πιθανόν στο μακρινό παρελθόν να είχε σχέση με διάφορους εποικισμούς. Η εκκλησία του χωριού τιμάται στη μνήμη του Αγίου Δημητρίου.
  Στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και κατά την πρώτη απογραφή των οθωμανικών κατακτήσεων, ο Κούλουρος υπήγετο διοικητικά στους Ωρεούς και είχε 11 φορολογούμενες οικογένειες. Ηταν δηλαδή τότε μεγαλύτερο χωριό από το γειτονικό Μαρούλι.
  Σήμερα ο Κούλουρος μπορεί να έχει αφανισθεί σαν οικισμός, ωστόσο η θέση του, η ιστορική του διαδρομή, η ονομασία του, η τοπογραφική μορφολογία του και πλήθος από άλλα ενδεικτικά στοιχεία μας πείθουν πως η έρευνα γι' αυτόν αλλά και γύρω από τα χωριά αυτής της περιοχής πρέπει να συνεχισθεί.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Ελυμνίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ