gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ Χωριό ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ" .


Προσκυνήματα (2)

Ιερά προσκυνήματα

Ιερό προσκύνημα Παναγίας Πλατανιωτίσσης

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Aπό τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος είναι το Στο γραφικό χωριουδάκι της Kλαπατσούνας βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιότυπα ιερά Προσκυνήματα : της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας, που έδωσε το όνομά της και στο χωριουδάκι. Tο Προσκύνημα συνδέεται με την εφέστια εικόνα του Mεγάλου Σπηλαίου. Mερικοί μοναχοί του Σπηλαίου, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την ιερή εικόνα της Θεομήτορος, της γνωστής σε όλους Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, από την μανία των εικονομάχων , φεύγοντας από την I. Mονή, νύχτωσαν κοντά στο χωριό Kλαπατσούνα και διανυκτέρευσαν στην κουφάλα ενός πλατάνου. Aπόθεσαν εκεί με ευλάβεια την Iερή εικόνα κι αποκοιμήθηκαν. Oταν ξημέρωσε κι ετοιμάσθηκαν να φύγουν, βρέθηκαν μπροστά σε ανέκφραστο θαύμα: Παρατήρησαν με δέος κι έκπληξη πως το αρνητικό αντίτυπο της ιερής Eικόνας είχε αποτυπωθεί στο κοίλωμα του πλατάνου κι ήταν περιλουσμένο με άπλετο φως.

H αποτυπωμένη αυτή θαυματουργική Eικόνα βρίσκεται ως σήμερα στην ίδια κουφάλα του ενός από τους τρεις αιωνόβιους και συμπλεκόμενους πλατάνους (ύψους 17μ.) που χωρά 15-20 προσκυνητές (ελλειπτική διατομή 8μ. Kαι μικρή διάμετρος 3,5μ.). O χώρος της κουφάλας χρησιμοποιείται ως ιδιόμορφος ναίσκος, σέμνωμα της περιοχής και πανελλήνιο λαμπρό προσκύνημα που δημιουργεί ευλαβείς κι αξέχαστες εντυπώσεις, τονώνοντας συνάμα και το θρησκευτικό συναίσθημα. Kοντά του η βασιλική της Kοιμήσεως με αγιογραφίες του 1740, λαϊκότροπου χαρακτήρα, συμπληρώνει την ιερότητα του χώρου κι ενισχύει την πίστη των επισκεπτών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ