EN
Greek Travel Pages

Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Ζαλόγγου

Τελ. ενημέρωση: Ιούν 2010
(Est. 2001)
Τηλ.: +30 26820 52512
Ώρες λειτουργίας:
00Ιούν - 00Σεπ Δευ-Κυρ, 1000-1200, 1800-2000

Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Ζαλόγγου - Φωτογραφίες

Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Ζαλόγγου - Περίληψη

  Ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή μας είναι το Λαογραφικό Μουσείο που εμπλουτίσθηκε με την βοήθεια των κατοίκων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ζαλόγγου.
  Τα αντικείμενα που βρίσκονται σήμερα στο Λαογραφικό Μουσείο είναι δωρεές ιδιωτών και έχουν συλλεχθεί με ιδιαίτερο κόπο.
   Ο Δήμος Ζαλόγγου αποτελείται από 14 Δημοτικά Διαμερίσματα και οικισμούς είναι ένας Δήμος πλούσιος σε ιστορία και τα λαογραφικά του φαινόμενα δεν είναι νεκρά, έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορική του διαδρομή και επιβιώνουν στην καθημερινότητα και τη μνήμη των ανθρώπων που τα ζουν. Σημαντικό είναι ότι στον Δήμο μας εκτός από τους ντόπιους κατοικούν Σαρακατσάνοι, Σουλιώτες και Πόντιοι.
  Ο επισκέπτης μπορεί να δει αντικείμενα (εργαλεία, σκεύη, έπιπλα, ρουχισμός, στολίδια του σπιτιού, νομίσματα, έγγραφα, παλιές φωτογραφίες και άλλα) που αποτελούν μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού.
  Επεξηγηματικά κείμενα (λεζάντες), φωτογραφίες και όσο το δυνατόν πλουσιότερο εποπτικό υλικό διευκολύνουν τον επισκέπτη να ξεναγηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο. Στο μουσείο ο επισκέπτης βρίσκει έντυπο υλικό με την θεματογραφία του μουσείου. Η συλλογή αντικειμένων στο Μουσείο στοχεύει βέβαια καταρχήν στη διάσωση των αντικειμένων αυτών από τη φυσική φθορά και την εγκατάλειψη. Η παρουσίασή τους στοχεύει επίσης στην ευαισθητοποίηση του επισκέπτη, ο οποίος καλείται να προσεγγίσει τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας και να διδαχτεί με τρόπο όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο.
   Το Λαογραφικό Μουσείο αποτελείται από τρεις αίθουσες και είναι οργανωμένο ανάλογα με την θεματογραφία
Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Ζαλόγγου...
•ένα ταξίδι στον αιώνα που έφυγε,
•στον καθημερινό τρόπο ζωής,
•τον πολιτισμό,
•τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων του Δήμου
Τμήματα Λαογραφικού Μουσείου
Τμήμα ανδρικών και γυναικείων παραδοσιακών φορεσιών
  Η διαφορετικότητα του πληθυσμού που υπάρχει στον Δήμο μας (Ντόπιοι, Πόντιοι, Σουλιώτες, Σαρακατσάνοι) είναι ίσως δύσκολο να βρεθεί σε άλλους Δήμους. Στον πρώτο όροφο του Μουσείου παρουσιάζεται μια συλλογή από γυναικείες και ανδρικές φορεσιές όπου φαίνεται η διαφοροποίηση των ενδυμάτων του Πόντου σε σχέση με αυτές των Σουλιωτών, των Σαρακατσαναίων ανθρώπων που ζούσαν στην Ελληνική αγροτική ύπαιθρο.
Τμήμα έργων κεντητικής, υφαντικής
  Τα εκθέματα της υφαντικής αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου. Τα υφαντά κάλυπταν τις ανάγκες της ενδυμασίας και του σπιτιού. Ήταν φτιαγμένα από ζωικές ύλες και βάφονταν με φυτικές χρωστικές ουσίες. Τα πιο διαδεδομένα υφαντά εκείνης της εποχής ήταν τα μπαστά, τα φλοκάτα, τα κιλίμια, τα μαξιλάρια, oι ποδιές, οι φούστες, όλα μάλλινα με πολύχρωμες κλωστές που έφτιαχναν οι γυναίκες μόνες τους από μαλλί στην ανέμη, στο αδράχτι και στη συνέχεια στον αργαλειό. Κάλτσες ή τσουρέπια ήταν μάλλινες και πλεγμένες στο χέρι με βελόνες. Τα τσουρέπια ήταν πολύχρωμα και ήταν συμπλήρωμα της φορεσιάς. Ταγάρια ή σακούλια για τη μεταφορά του φαγητού. Οι καθημερινοί τρουβάδες ήταν μάλλινοι υφαντοί με ρίγες και οι γιορτινοί με λίγα στολίδια.
Τμήμα εργαλείων αστικών και γεωργοκτηνοτροφικών επαγγελμάτων
  Στο ισόγειο του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει τον παλιό αγροτικό τρόπο ζωής μέσα από μια έκθεση που πλαισιώνεται από αγροτικά εργαλεία. Τα γεωργικά εργαλεία ήταν όλα χειροκίνητα και κατασκευασμένα στο χέρι.
Τμήμα οικιακών σκευών
  Η αίθουσα με τα οικιακά σκεύη βρίσκεται στον πρώτο όροφο και περιλαμβάνει κυρίως αντικείμενα από χαλκό (μπακίρι), μπρούντζο, σίδερο και ξύλο. Τα σκεύη αυτά τα χρησιμοποιούσαν σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα οικιακών αναγκών για να φτιάξουνε το φαγητό, για το φωτισμό, για την καθαριότητα, για την θέρμανση.
  Το αντικείμενα αυτά ήταν:
Σφυρήλατα και χυτά (σινιά, ταψιά, σίδερο με κάρβουνο)
Ξυλόγλυπτα (ρόκες, ανέμες, σεντούκια, σκαφίδες, κουτάλια)
Τμήμα Ιστορικού Αρχείου
  
Σημαντικά είναι τα εκθέματα του Ιστορικού αρχείου αφού περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν πολεμιστές και που η προέλευση τους είναι πριν το 1800.

Προϊστάμενες αρχές / κεντρικά γραφεία / συμμετοχές...

Χαρακτηριστικά / υπηρεσίες / δραστηριότητες / εξειδίκευση

Μουσείο

Τέχνες & πολιτισμός

Μουσείο • Λαογραφικό
Πληροφορίες επίσκεψης • Με προσυνεννόηση • Καθορισμένο ωράριο
Εκθέματα Μουσείου • Οπλισμοί • Συλλογή φωτογραφιών • Αντικείμενα οικιακής χρήσης • Ενδυμασίες/Στολές • Κεντήματα/Υφαντά • Εργαλεία • Νομίσματα • Κοσμήματα

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.