EN
Greek Travel Pages

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Τελ. ενημέρωση: Απρ 2013

Πολεμικό Ναυτικό

Μουσείο, Πολιτιστική κληρονομιά ΧΑΝΙΑ , ΚΡΗΤΗ , ΕΛΛΑΔΑ
(Est. 1973)
Ακτή Κουντουριώτη, 73136 ΧΑΝΙΑ , ΚΡΗΤΗ , ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ.: +30 28210 91875 , Φαξ: +30 28210 74484
Ώρες λειτουργίας:
01Μάι - 31Οκτ Δευ-Παρ, 0900-1800
01Νοέ - 30Απρ Δευ-Παρ, 0900-1400

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης - Φωτογραφίες

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης - Περίληψη

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
  Στα Χανιά, στην είσοδο του παλιού λιμανιού βρίσκεται το φρούριο "ΦΙΡΚΑ" που το κατασκεύασαν οι Ενετοί (1204 - 1669) για να εγκαταστήσουν την τοπική φρουρά και να ελέγχουν τις προσβάσεις του Λιμανιού με τα πυροβόλα του.
  Στην είσοδο του φρουρίου αυτού βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που ιδρύθηκε το 1973 για να στεγάσει και να διαφυλάξει τις ναυτικές μας παραδόσεις και ιδιαίτερα της Κρήτης, που υπήρξαν πηγή επιβίωσης και προόδου της χώρας.
TA EΚΘΕΜΑΤΑ
  Τα εκθέματα του Μουσείου είναι μακέτες πλοίων, διάφορα όργανα και συσκευές, ζωγραφικοί πίνακες, κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τον βυθό, όστρακα, φωτογραφίες κλπ. Είναι ταξινομημένα σε ενότητες έτσι που να ζωντανεύει μπροστά στον επισκέπτη η ναυτική μας παράδοση.
Α. - ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
  Πλοία από την εποχή του χαλκού μέχρι τη Ρωμαϊκή τριήρη και το ναυτικό των επιγόνων. Ακόμα αναπαραστάσεις ναυμαχιών από τους μηδικούς πολέμους (Σαλαμίνα, Μυκάλη, κλπ) και από τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Β. - ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
  Σε μακέτες πλοίων παρουσιάζεται η ολοκλήρωση της κωπήλατης ναυτιλίας που σήμανε και την αρχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας των Βυζαντινών. Δίνεται επίσης μια ιδέα της πειρατείας που την περίοδο αυτή ήταν σε έξαρση.
Γ. - ΕΝΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
  Αναφέρεται στην περίοδο της κατοχής της Κρήτης από τους Ενετούς. Περιλαμβάνει χάρτες της εποχής, πλοία των Ενετών και απεικονίζει σε μια μεγάλη μακέτα την Ενετική πόλη των Χανίων με τις οχυρώσεις της, καθώς και τα νεώρια που είχαν κατασκευάσει οι Ενετοί για τον ελλιμενισμό και τις επισκευές των γαλέρων τους.
Δ. - ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  Την ενετική κατοχή διαδέχεται η τουρκική και ο σκληρός αγώνας για την απελευθέρωση. Εδώ παρουσιάζονται προσωπογραφίες ναυμάχων που διακρίθηκαν στον αγώνα, καθώς και διάφορα πλοία του επαναστατικού στόλου.
Ε. - ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
  Από τα μέσα του 1912 τα κράτη της Βαλκανικής κήρυξαν διαδοχικά τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και έτσι μπαίνει στον πόλεμο και η Ελλάδα. Η Ανεξαρτησία και η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα είναι ζήτημα σύντομου χρόνου. Ετσι την 1η Δεκεμβρίου 1913 υψώνεται στο ιστορικό Φρούριο Φιρκά η Ελληνική σημαία. Φωτογραφικό υλικό και μακέτες πλοίων της εποχής ξαναζωντανεύουν τη δράση του ελληνικού ναυτικού που είχε σαν αποστολή του την εξασφάλιση της κυριαρχίας στο Αιγαίο και την απαγόρευση του ανεφοδιασμού από τη θάλασσα των μαχόμενων στην Ευρωπαϊκή Τουρκία στρατευμάτων.
ΣΤ. - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
  Παρουσιάζεται, με φωτογραφικό υλικό και μακέτες πλοίων, η πρώτη οδυνηρή εμπειρία της Ελλάδος με τον τορπιλισμό του εύδρομου ΕΛΛΗ σε ειρηνική περίοδο (Τήνος, Αύγουστος 1940) από Ιταλικό υποβρύχιο και η δράση του Ναυτικού στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο που ακολούθησε. Επίσης η δράση και οι συνέπειες από τη Γερμανική επίθεση που άρχισε τον Απρίλιο του 1941 δοσμένες μέσα από μια ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στην Μάχη της Κρήτης.
Ζ. - ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
  Φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων και υλικό πλοίων της εποχής ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των μεταβαλλόμενων συνεχώς τεχνολογικών συνθηκών. Φρεγάτες, υποβρύχια, αντιτορπιλικά, ταχέα σκάφη με κατευθυνόμενα βλήματα και τορπίλες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα κλπ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΣΤΡΑΚΩΝ
  Μεταφέρει τον επισκέπτη στον κόσμο του βυθού δίνοντας μια εικόνα των διαφορετικών ειδών κοχυλιών που υπάρχουν στις θάλασσες του κόσμου. Αξίζει να θαυμάσει κανείς τους ελκυστικούς αυτούς οργανισμούς με την θαυμάσια ποικιλία μεγέθους, σχήματος και χρώματος. Ενα πραγματικό θαύμα της φύσης.

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης - Xάρτης

Προϊστάμενες αρχές / κεντρικά γραφεία / συμμετοχές...

Υφιστάμενες αρχές / θυγατρικές / μέλη...

Χαρακτηριστικά / υπηρεσίες / δραστηριότητες / εξειδίκευση

Μουσείο

Τέχνες & πολιτισμός

Μουσείο • Ναυτικό
Πληροφορίες επίσκεψης • Καθορισμένο ωράριο / Είσοδος με εισιτήριο
Περίοδοι εκθεμάτων • Εποχή του Χαλκού, 3200-1050 π.Χ. • Αρχαίοι ιστορικοί χρόνοι, 1050 π.Χ. - 324 μ.Χ. • Βυζαντινή περίοδος, 324-1453 μ.Χ. • Ενετική περίοδος στην Κρήτη, 1204-1669 • Οθωμανική περίοδος, 1453-1821 • Νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, 1821-σήμερα

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.