EN
Greek Travel Pages

Νομισματικό Μουσείο

Τελ. ενημέρωση: Νοέ 2013
Μουσείο, Μνημεία Νεότερης Ελλάδας, Πολιτιστική κληρονομιά ΣΥΝΤΑΓΜΑ , ΑΘΗΝΑ , ΕΛΛΑΔΑ
(Est. 1834)
Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), 12 Ιλίου Μέλαθρον, 10671 ΣΥΝΤΑΓΜΑ , ΑΘΗΝΑ , ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ.: +30 210 3612519, 3612190 , Φαξ: +30 210 3635953
Ώρες λειτουργίας:
01Ιούν - 31Οκτ Τρί-Κυρ, 0900-1600
01Νοέ - 31Μάι Δευ, 1200-1900
01Νοέ - 31Μάι Τρί-Κυρ, 0830-1600

Νομισματικό Μουσείο - Φωτογραφίες

Νομισματικό Μουσείο - Περίληψη

  Με ιστορία από το 1834, το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του είδους του παγκοσμίως. Η πλούσια συλλογή του αντιπροσωπεύει την ιστορία του νομίσματος στον ελλαδικό χώρο από τις απαρχές του, κατά τον 6ο αι. π.Χ., έως τη σύγχρονη εποχή, συνιστώντας πολύτιμη πηγή γνώσης για την οικονομία, την κοινωνία και την τέχνη του παρελθόντος.

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ
  Το Νομισματικό Μουσείο στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον, την οικία του Ερρίκου Σλήμαν, η οποία κατασκευάστηκε το 1880. Ο αρχιτέκτονας του οικήματος Έρνστ Τσίλλερ σχεδίασε το κτήριο κατά τα νεοκλασικά πρότυπα του ύστερου 19ου αι., ενσωματώνοντας και στοιχεία της Ιταλικής Αναγέννησης. Εσωτερικά είναι κατάγραφο από τοιχογραφίες, που αντιγράφουν πομπηιανά θέματα και ευρήματα των ανασκαφών του Σλήμαν στην Τροία και τις Μυκήνες.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
  Το Μουσείο διαθέτει μια διαχρονική συλλογή 500.000 αποκτημάτων, κατά κύριο λόγο νομίσματα, "θησαυρούς" (κλειστά νομισματικά σύνολα), σταθμία, μολυβδόβουλλα, μετάλλια και πολύτιμους λίθους. Με τη συνδρομή εποπτικών μέσων, τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά θεματικές και χρονολογικές ενότητες:
• Η ιστορία του Μουσείου (δωρητές, βίος και έργο του Ερρρίκου Σλήμαν, ο αρχιτέκτων του Ιλίου Μελάθρου).
• Η αρχαία νομισματοκοπία κατά την περίοδο της πόλης - κράτους, των ελληνιστικών ηγεμονιών και της ρωμαιοκρατίας.
• Η νομισματοκοπία στη Βυζαντινή και Οθωμανική αυτοκρατορία.
• Η νομισματοκοπία στα πλαίσια του νεώτερου και σύγχρονου ελληνικού κράτους. Κυκλοφορία ευρωπαϊκών νομισμάτων στον ελλαδικό χώρο.
• Τεχνολογία, νομισματική κυκλοφορία και οικονομία.
• Εικονογραφία: Τέχνη (πορτραίτα, αγάλματα, μυθολογικές απεικονίσεις, μικρογλυπτική και μικροτεχνία) και κοινωνική ιστορία (ισχύς και εξουσία, ηγεμόνες, βασιλείς και αυτοκράτορες).

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
  Η βιβλιοθήκη του Μουσείου διαθέτει περισσότερους από 12.000 τόμους που αναφέρονται στις επιστήμες της νομισματικής, ιστορίας και αρχαιολογίας, καθώς και ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων. Επιπλέον το ίδρυμα λειτουργεί ως κέντρο μελέτης και έρευνας, ανοικτό τόσο στους ειδικούς όσο και στο ευρύτερο κοινό, καθώς οργανώνει και φιλοξενεί μια πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως δημοσιεύσεις και συμπόσια, διαλέξεις και προγράμματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, περιοδικές και ειδικές εκθέσεις, διεθνείς συνεργασίες. Στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο του Μουσείου συντηρείται τόσο το υλικό των συλλογών του όσο και πληθώρα ευρημάτων που προέρχονται από τις ανασκαφές των Εφορειών Αρχαιοτήτων.
  Στο πωλητήριο του Μουσείου διατίθενται, μεταξύ άλλων, πιστά αντίγραφα εκθεμάτων, ψηφιακές και έντυπες εκδόσεις. Επίσης στον ειδυλλιακό κήπο, ο οποίος διακοσμείται με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων, λειτουργεί για το κοινό αναψυκτήριο.

Νομισματικό Μουσείο - Xάρτης

Προϊστάμενες αρχές / κεντρικά γραφεία / συμμετοχές...

Υφιστάμενες αρχές / θυγατρικές / μέλη...

Χαρακτηριστικά / υπηρεσίες / δραστηριότητες / εξειδίκευση

Μνημεία Νεότερης Ελλάδας

Τέχνες & πολιτισμός

Μνημεία Νεότερης Ελλάδας • Κτίριο
Μουσείο

Τέχνες & πολιτισμός

Μουσείο • Νομισματικό
Πληροφορίες επίσκεψης • Καθορισμένο ωράριο / Είσοδος με εισιτήριο
Περίοδοι εκθεμάτων • Αρχαίοι ιστορικοί χρόνοι, 1050 π.Χ. - 324 μ.Χ. • Μεταβυζαντινή περίοδος, 1453-1821 • Βυζαντινή περίοδος, 324-1453 μ.Χ. • Νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, 1821-σήμερα

Παρατίθεται από GTP Headlines
Νέα για την εταιρεία Νομισματικό Μουσείο

> Περισσότερα νέα
Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.