EN
Greek Travel Pages

Δημοτικό Διαμέρισμα Ιτέας

Τελ. ενημέρωση: Απρ 2003
Δημοτικό Διαμέρισμα ΙΤΕΑ , ΦΩΚΙΔΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Ιτέας - Περίληψη

  Η Ιτέα κτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου Κόλπου, εκτείνεται μαζί με την γειτονική Κίρρα, κατά μήκος του παραθαλάσσιου χώρου της ομώνυμης κοιλάδας, του Κρισσαίου Πεδίου και αποτελεί την προς τα Νότια απόληξη του φημισμένου Δελφικού τοπίου.
  Νέα σχετικά πόλη η Ιτέα , αφού ιδρύθηκε το 1830, μπόρεσε χάρη σε μια σειρά ευνοϊκών συγκυριών, να εξελιχθεί γρήγορα σε σημαντικό εμπορικό-διαμετακομιστικό κέντρο. Ο πληθυσμός της σήμερα φτάνει τους 9.000 κατοίκους.
  Η πρόσβαση στην πόλη είναι ευχερής, τόσο από τη θάλασσα - διαθέτει καλό επιβατικό - εμπορικό λιμάνι-, όσο και από την ξηρά, καθώς συνδέεται με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας. Αποτελεί την έξοδο προς την θάλασσα, όχι μόνο του Νομού - επίνειο της Αμφισσας και των Δελφών-, αλλά και της Κεντρικής Ελλάδος.
  Η μαρίνα της που κατασκευάζεται με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού 250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών ακόμη και από την Αττική.
  Στις 17 Σεπτεμβρίου 1827, στον όρμο της "Αγκάλης", όπου υπήρχε "σκάλωμα" για τα πλοία, η λεγόμενη "Σκάλα Σαλώνων", ο Φρανκ Αμπευ Αστιγξ, θερμός φιλέλληνας και αρχηγός της ελληνικής ναυτικής δύναμης, οδηγώντας το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό καράβι στην ιστορία, την "Καρτερία", τίναξε στο αέρα την τουρκική ναυαρχίδα και αποδεκάτισε τον τουρκικό στόλο. Η φοβερή ναυμαχία που τελείωσε πριν καλά-καλά αρχίσει υπήρξε σχεδόν αναίμακτη για την ελληνική μοίρα και καθοριστική για την τύχη του Αγώνα των Ελλήνων. Συνέβαλε ουσιαστικά στην αποδοχή της ιδέας του σχηματισμού κρατικού πολεμικού στόλου και σηματοδότησε την έναρξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
  Η Ιτέα διαθέτει άρτιο ρυμοτομικό, κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, σχέδιο και δίνει στην πόλη και στους επισκέπτες της την αίσθηση της άνεσης και της λειτουργικότητας. Πλατείες και δεντροφυτεμένες αλέες ομορφαίνουν την πόλη και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη βόλτα σε αυτές, στην προκυμαία και στον πανέμορφο καταπράσινο λόφο των Αγίων Αναργύρων.
  Η πόλη έχει την δυνατότητα, με τη φυσική της παρουσία, την υποδομή και ένα πλέγμα υπηρεσιών, να προσφέρει στους επισκέπτες της σύγχρονη και ξεκούραστη διαμονή. Το σχήμα της, μάλιστα, της επιτρέπει να έχει επαφή με την θάλασσα από δύο πλευρές, με παραλίες όπου μπορεί κανείς να περάσει στα καθαρά νερά τους ώρες απόλαυσης και απόδρασης από την καθημερινότητα. Οι παραλίες "Τροκαντερό" και "Μαϊάμι" βραβευμένες με "Γαλάζιες Σημαίες", συγκεντρώνουν πλήθος λουόμενων όπως και οι παραλίες "Ναυσικά" και "Ευαγγελίστριας".
  Η πόλη έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει, και φιλοξενεί, μεγάλης έκτασης διοργανώσεις, όπως ράλυ "Ακρόπολης" και "Ολύμπιον", κολυμβητικούς αγώνες διεθνούς εμβέλειας, συνέδρεια, κ.ο.κ. Ποικίλες εκδηλώσεις -αθλητικές (μπάσκετ, κολύμπι, ποδηλασία), πολιτιστικές (Ναυτική εβδομάδα, καρναβάλι, Ιτιώτικα Κούλουμα, συναυλίες)- καθόλη τη διάρκεια του έτους ψυχαγωγούν κατοίκους και επισκέπτες.
  Η Ιτέα, μία σύγχρονη, ζωντανή πόλη, καλεί τον επισκέπτη να βιώσει άνετη διαμονή, ξεκούραση και να απολαύσει μαγευτικά βράδια με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.

Προϊστάμενες αρχές / κεντρικά γραφεία / συμμετοχές...


Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.