EN
Greek Travel Pages

Πινακοθήκη Πατρών

Τελ. ενημέρωση: Μάρ 2002
Γκαλερί ΠΑΤΡΑ , ΑΧΑΪΑ , ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ.: +30 2610 621513

Πινακοθήκη Πατρών - Περίληψη

  Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, ιδρύθηκε το 1988 και από το 2000, λειτουργεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας.
  Σκοπός της σύστασης και λειτουργίας είναι η εκπόνηση και η υλοποίηση του προγράμματος εκθέσεων, των παράλληλων εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  Με τη λειτουργία της, η Δημοτική Πινακοθήκη, αποσκοπεί στο να παρουσιαστεί όλο το φάσμα της εικαστικής δημιουργίας, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο εικαστική παιδεία. Στόχος που επιτυγχάνεται κάθε χρονιά καθώς η Δημοτική Πινακοθήκη εκπληρώνει τη βασική παιδευτική και πολιτιστική αποστολή που οφείλει να έχει ως Δημοτικό Ίδρυμα.
  Οι συνεργασίες με την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη,τα ιδρύματα και τις άλλες Πινακοθήκες της χώρας μας, εξασφάλισαν αντιπροσωπευτικές εκθέσεις που κατέγραφαν την ιστορία της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Χαρακτικής.
  Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Πινακοθήκης, οργανώθηκαν εκθέσεις - παραγωγές, ομαδικές ή αναδρομικές, προκειμένου να τιμηθούν δημιουργοί με πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο.
  Με τον τρόπο αυτό η Δημοτική Πινακοθήκη συνέβαλε, με μεθοδικό και ερευνητικό τρόπο στην ανάδειξη των πλέον χαρακτηριστικών εκπροσώπων της ελληνικής τέχνης, παρεμβαίνοντας δημιουργικά στο εικαστικό γίγνεσθαι της χώρας μας.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  Παράλληλα με τις εκθέσεις, οργανώθηκαν πλήθος εκδηλώσεων σε μια προσπάθεια να καταστεί η Πινακοθήκη κέντρο παιδείας και προβληματισμού, ένα ίδρυμα που να έλκει το ενδιαφέρον όλων των συμπολιτών ως πολυδύναμος χώρος πνευματικών αναζητήσεων που απέβλεπε πρώτιστα στην υψηλή αισθητική και τη μύηση στα μυστικά της τέχνης.
  Οργανώθηκαν διαλέξεις, ξεναγήσεις, συναυλίες συνόλων και δύο κύκλοι λογοτεχνικών εκδηλώσεων από το 1990 - 1995.
  Στον πρώτο κύκλο για τους συγγραφείς της πόλης παρουσιάστηκαν οι: Β. Λαδάς, Δ. Καρατζάς, Σ. Σκαρτσής, Δ. Κάβουρας, Ρ. Γαλανάκη, Κ. Λογαράς, οι νέοι ποιητές Σ. Βρεττός και Π. Κερασίδης και στο Πολύεδρο με την συνεργασία της Πινακοθήκης ο ποιητής Χρ. Λάσκαρης.
  Στον κύκλο για τους συγγραφείς της περιφέρειας παρουσιάστηκαν οι: Γ. Ιωάννου, Ν. Καχτίτσης, Ν.Γ.Πεντζίκης, Τ. Σινόπουλος, Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Γ. Παυλόπουλος και Δ. Χατζής.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  Η συνοδευτική των εκθέσεων εκδοτική δραστηριότητα προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο πολιτισμικής και παιδευτικής παρέμβασης διαχρονικής αξίας καθώς οι προσεγμένες αισθητικά αλλά και σε περιεχόμενο εκδόσεις, αποτελούν μοναδικό ντοκουμέντο και αποκτούν μια ξεχωριστή θέση στην εικαστική βιβλιογραφία.
  Νέες εργασίες με την ευκαιρία οργάνωσης εκθέσεων ανατίθενται να εκπονηθούν σε ιστορικούς τέχνης με γνώμονα την εξειδίκευσή τους στο θέμα, την εποχή η των καλλιτέχνη αποφέροντας πρωτότυπα κείμενα.
  Η συμπλήρωση της έκδοσης με διαφάνειες των έργων καθώς και τα συμπληρωματικά κείμενα με τις βιβλιογραφικές πηγές, καθιστούν την έκδοση πολύτιμη.
  Η δίγλωσση παραγωγή των εκδόσεων, κατά κύριο λόγο Ελληνικά - Αγγλικά και κατά περίσταση Ελληνικά - Γαλλικά ή άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποιούν τη δραστηριότητα και τη δυναμική της Δημοτικής Πινακοθήκης και στο Εξωτερικό.
  Παράλληλα με την διανομή των εκδόσεων μέσω εξουσιοδοτημένου πρακτορείου, επιτυγχάνεται η διάθεσή τους στα βιβλιοπωλεία της χώρας.
ΣΥΛΛΟΓΗ
  Αμιγώς νέα αποκτήματα, περιήλθαν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης από το 1988 που ξεκίνησε με τη νέα και οριστική πλέον μορφή την δραστηριότητά της ως εικαστικό ίδρυμα.
  Έτσι, με τη δωδεκάχρονη λειτουργία της, έγινε γνωστή στο πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να δέχεται τις πρώτες δωρεές.
  Από τα νεότερα αποκτήματα σημαντικά θεωρούνται τα 10 έργα που δώρισε ο ζωγράφος Ράλλης Κοψίδης , το έργο του Γιάννη Γαϊτη που δώρισε η Εθνική Πινακοθήκη, τα επίσης δωρηθέντα χαρακτικά του Μαστιχιάδη, του Τάσσου, και η υδατογραφία του Αγήνορα Αστεριάδη. Σημαντική στιγμή υπήρξε η δωρεά των κάρτ- ποστάλ της Παλαιάς Πάτρας της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
  Πολύτιμα θεωρούνται τα έργα του 19ου αιώνα., από τη συλλογή του Δήμου Πατρέων που φυλάσσονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη των: Ν. Κουνελάκη, Α. Κριεζή, Ι. Δούκα και Ε. Τσίλλερ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  Το πολύπλευρο έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης, ολοκληρώνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν μέσω των ξεναγήσεων στην εξοικείωση των μαθητών με τους Μουσειακούς χώρους και στην παροχή παιδείας και αισθητικής αγωγής.
  Οι ξεναγήσεις των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από επιστημονικό προσωπικό και η διανομή εκπαιδευτικών φυλλαδίων και εντύπων στους μαθητές, αποσκοπούν στην εναλλακτική εκπαιδευτική διαδικασία προσέγγισης ενός απαιτητικού και ιδιαίτερα δύσκολου από την φύση του τομέα της Τέχνης, καθώς και στη διάδοση των αξιών της παιδείας και του Πολιτισμού.
ΕΔΡΑ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται στην ισόγεια αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οδό Μαιζώνος 110, σε κεντρικό σημείο της πόλης, έναντι του Δημαρχείου και επιλέχτηκε αφ΄ ενός γιατί ο χώρος είχε ταυτιστεί με την οργάνωση εκθέσεων και αφ΄ ετέρου γιατί θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά οι δραστηριότητες που θ΄ αναπτύσσονταν στο νεοσύστατο ίδρυμα με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
  Έτσι, οι εικαστικές δραστηριότητες της Δημοτικής Πινακοθήκης από το 1988 έως σήμερα, με το εναλλακτικό πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων, δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα για γόνιμο προβληματισμό και κίνησε το ενδιαφέρον πολλών συνδημοτών καθιστώντας την ουσιαστικά το πνευματικό κέντρο της πόλης.
  Η οργάνωση περιοδικών εκθέσεων και η σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσίαση της μόνιμης συλλογής, δίνει τη δυνατότητα αφ΄ ενός μιας εναλλακτικής εικαστικής πολιτικής με σαφή εκπαιδευτικό προσανατολισμό κι αφ΄ ετέρου, τη δρομολόγηση νέων προοπτικών για επίτευξη συνεργασιών για την οργάνωση διεθνών εκθέσεων.
  Τα γραφεία της Δημοτικής Πινακοθήκης βρίσκονται στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, οδός Κορύλλων, Ανω πόλη, όπου πραγματοποιούνται οι εικαστικές δραστηριότητες της Δ.Ε.Π.Α.Π.
  Η Δημοτική Πινακοθήκη διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Π.Α.Π έχοντας ως γνωμοδοτικό όργανο την Καλλιτεχνική Επιτροπή.


Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.