gtp logo

Λιμάνια

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ (MNS) , Χωριό , ΕΥΠΑΛΙΟ , ΕΛΛΑΔΑ

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Παραλία, Παραλίες ελεγχόμενες-ΥΠΕΧΩΔΕ, Ορμος, Γαλάζια σημαία 2013, Γαλάζια σημαία 2014, Γαλάζια σημαία 2015, Γαλάζια σημαία 2016, Γαλάζια σημαία 2017, Γαλάζια σημαία 2018, Γαλάζια σημαία 2019
Ταχ. Κωδικός 33056
Τηλ. +30 26340
Υψόμετρο 24 μέτρα
Γ. Μήκος 21o 56' 24" E
Γ. Πλάτος 38o 24' 20" N

Χρήσιμες πληροφορίες (3)

Υπεύθυνη λιμενική αρχή

Λιμενικός Σταθμός Ναυπάκτου

Τηλέφωνο: +30 26340 27909
Φαξ: +30 26340 28846

Αστυνομία

Πληροφορίες λιμένος

Ο λιμενίσκος βρίσκεται Α στο βάθος του μυχού του όρμου. Δ βρίσκεται ιχθυοτροφείο.

Πλοηγός (1)

Αγκυροβόλια

Ορμος Μοναστηρακίου

Προστασία μόνο από Δ μέχρι ΒΑ ανέμους.

Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Μοναστηρακίου

Τηλέφωνο: +30 26340 51496
  Το 1907 με Β.Δ. της 3ης Αυγούστου (Φ.Ε.Κ . 209) ιδρύθηκε "νέα κώμη υπό το όνομα Μοναστηράκιον" που αργότερα έγινε αυτοτελής κοινότητα, που περιελάμβανε και τους οικισμούς Μαγούλα και Σκάλωμα έως το 1998 που καταργήθηκαν οι κοινότητες. Είναι το "νεαρότερο" χωριό του Δήμου Ευπαλίου και η πλειονότητα των πρώτων κατοίκων του προέρχονταν από το χωριό "Κλημάκια" (Μεσιανό και Πέρα Κλήμα) που ήταν έως το 1890 η έδρα του Δήμου Οινεώνος. Έχει χαρακτηρισθεί με Βασιλικό Διάταγμα και Υπουργική Απόφαση ως τόπος τουριστικός και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, αφού είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές και το χωριό κυριολεκτικά τους μήνες αυτούς αλλάζει όψη.
  Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Ευαγγελιστού Μάρκου με το ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και κατά την παράδοση κτίσθηκε εκεί όπου υπήρχε παλαιό μικρό μοναστήρι από το οποίο πιθανόν πήρε και το όνομά του ο οικισμός. Συνορεύει με τα δημοτικά διαμερίσματα Ευπαλίου, Κλήματος, Μαραθιά και Πύργου. Δίπλα στο ακρωτήριο Κόκκινος οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αρχαία πόλη Ερυθρές ενώ στην περιοχή της Μαγούλας υποστηρίζεται ότι υπήρχε η αρχαία πόλη Οινεών που αναφέρεται από τον Θουκυδίδη κατά την εκστρατεία του Αθηναίου στρατηγού Δημοσθένη εναντίον των Αιτωλών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
  Το χωριό γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την δεκαετία του 1930 οπότε και ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου ολόκληρης της Δωρίδας και της ορεινής Ναυπακτίας και είχε καθημερινά ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πάτρα και τον Ψαθόπυργο. Από το 1920 μέχρι και σήμερα έχει δημοτικό σχολείο που κατά την τρέχουσα περίοδο λειτουργεί με έξι μαθητές.
  Το Μοναστηράκι θεωρείται το κέντρο της αθλητικής δραστηριότητας του Δήμου αφού έχει δύο αθλητικούς συλλόγους με πέντε αθλητικά τμήματα και διαθέτει γήπεδο μπάσκετ με ταρτάν και ηλεκτροφωτισμό.
  Στα γραφικά ξωκλήσια Αγιος Ευθύμιος, Αγία Τριάδα και Κοίμηση της Θεοτόκου που η αγάπη των κατοίκων έχει αναπλάσει σε αληθινά κομψοτεχνήματα κάθε χρόνο τελούνται μυστήρια και τελετές ακόμα και από κατοίκους άλλων περιοχών λόγω του εξαιρετικού περιβάλλοντος που είναι κτισμένα.
  Το χωριό σήμερα έχει περίπου 250 κατοίκους κατά την χειμερινή περίοδο και 1.500 κατά την θερινή, υπάρχει δε αστυνομικός σταθμός και αγροτικός συνεταιρισμός, παρά το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία. Είναι από τα γραφικότερα χωριά του Κορινθιακού και οι ομορφιές του έχουν αποτυπωθεί σε σχετική βιντεοταινία όπου γίνεται αναφορά στο παρελθόν και στο παρόν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
  Η Μαγούλα είναι ένας καθαρά αγροτικός οικισμός ενώ το Σκάλωμα θεωρείται κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο.

Επιλεγμένες επιχειρήσεις τουρισμού (1)

Γραφεία ταξιδίων

Danae Travel Bureau

Τηλέφωνο: +30 210 3247512

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ