gtp logo

Λιμάνια

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ (AMA) , Κωμόπολη , ΧΑΛΚΙΔΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Παραλία, Παραλίες ελεγχόμενες-ΥΠΕΧΩΔΕ, Παραλιακό θέρετρο, Εδρα δήμου, Δημοτικό Διαμέρισμα, Αρχαία ονομασία
Αλλες ονομασίες ΚΑΤΩ ΒΑΘΕΙΑ (Προηγούμενη)
Ταχ. Κωδικός 34006
Τηλ. +30 22290
Υψόμετρο 10 μέτρα
Γ. Μήκος 23o 52' 45,38" E
Γ. Πλάτος 38o 23' 32,79" N

Χρήσιμες πληροφορίες (2)

Υπεύθυνη λιμενική αρχή

Αστυνομία

Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (2)

Δημαρχεία

Δημοτική Ενότητα Αμαρύνθου

Τηλέφωνο: +3022293 50001
Φαξ: +3022290 37790

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμαρύνθου

  Η Αμάρυνθος είναι μια ωραιοτάτη κωμόπολη του Νομού Ευβοίας, πέντε χιλιάδων κατοίκων, βρίσκεται στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού, μόλις λίγα χιλιόμετρα παραθαλάσσιας διαδρομής έξω από την Χαλκίδα. Είναι μια σύγχρονη τουριστική κωμόπολη την οποία προτιμούν για τις διακοπές τους χιλιάδες παραθεριστές, ντόπιοι και ξένοι.
  Οι εξαίρετες κλιματολογικές συνθήκες και τα φυσικά της πλεονεκτήματα την καθιέρωσαν σε ένα από τα αξιολογότερα θέρετρα της Εύβοιας. Η γαλανή και πεντακάθαρη θάλασσα και το ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον της, προσέλκυσαν πολλούς παραθεριστές, τους οποίους η Αμάρυνθος καλοδέχεται και παρέχει εξυπηρέτηση και φιλοξενία.
  Αρμονικά δεμένη με τις φυσικές της ομορφιές είναι και η περίφημη παραλία της με τα ειδυλλιακά δειλινά της. Η Αμάρυνθος περιτριγυρισμένη από μια καταπράσινη περιοχή έξοχης φυσικής ομορφιάς, προσφέρεται ιδιαίτερα για ενδιαφέρουσες περιηγήσεις σε μια ποικίλη ενδοχώρα, όπου ακόμα σώζονται γραφικά βυζαντινά εκκλησάκια και κατάλοιπα μεσαιωνικών πύργων, αλλά και για να απολαύσει κανείς πάνω από τους γύρω λόφους το πανόραμα του Νότιου Ευβοϊκού.
  Σήμερα, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της μακραίωνης ιστορίας της Αμαρύνθου είναι ο λόφος της Παλαιοχώρας, ο λόφος με την προϊστορική θέση της Αμαρύνθου. Στον περιβάλλοντα τον λόφο χώρο, ιστορικές καταγραφές και αρχαιολογικές μελέτες, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ιερού της θεάς Αμαρυνθίας Αρτέμιδας.
  Αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα της προϊστορικής Αμαρύνθου συγκεντρώθηκαν και εκτίθενται σήμερα στην πρώτη αίθουσα (προθήκη 25) του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερετρίας. Στο λόφο της Παλαιοχώρας σώζονται δυο μονόκλιτα σταυρεπίστεγα εκκλησάκια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κορυφή του λόφου και λίγο χαμηλότερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
  Βόρεια της Αμαρύνθου και σε απόσταση 1.500 μέτρων πάνω σε ύψωμα, βρίσκεται ο Ναός της Παναγίτσας. Μονόκλιτο σταυρεπίστεγο εκκλησάκι του 11ου ή 12ου αιώνα, χτισμένο πάνω προϋπήρξαντος προχριστιανικού Ναού, γιατί όλο το οικοδομικό υλικό, που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή του αποτελείται από αρχαία μάρμαρα και πουριά, δηλωτικό του ότι στο σημείο αυτό υπήρχε αρχαίος ναός.
  Μέσα στην πόλη της Αμαρύνθου δεσπόζει ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Περικαλές κτίσμα των πρόσφατων χρόνων, σύμφωνα με τα Βυζαντινά πρότυπα, δομημένο εξ' ολοκλήρου από σμιλευτή πέτρα. Στο εσωτερικό του Ναού, το Ιερό Τέμπλο φιλοτεχνημένο άριστα από γνήσιο λευκό μάρμαρο και η εξαίρετη Βυζαντινή αγιογράφηση, προσδίδουν στον Ναό ιδιαίτερη λαμπρότητα, προκαλώντας τον θαυμασμό.
  Επίσης, ο επισκέπτης, εκτός από τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία μπορεί να επισκεφθεί το άρτια οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο και να θαυμάσει την πλούσια συλλογή των εκθεμάτων της παλιάς καθημερινής και αγροτικής ζωής του τόπου.
  Ο επισκέπτης μπορεί να φιλοξενηθεί σε σύγχρονα παραλιακά ξενοδοχεία, άνετα διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, να διασκεδάσει στις καφετέριες και τα clubs της περιοχής και να γευτεί νόστιμους μεζέδες, εκλεκτά ψάρια και θαλασσινά σε ταβέρνες και ψησταριές της Αμαρύνθου και της περιοχής της. Θα πρέπει κανείς να σημειώσει ότι η Αμάρυνθος διαθέτει το καλύτερο και το πιο νόστιμο ψάρι του Ευβοϊκού, που ψαρεύεται από ντόπιους καπετάνιους μεγαλωμένους στη θάλασσα και που γνωρίζουν τα ψαροτόπια σπιθαμή προς σπιθαμή. Εχουν πάντα το δικός τους τρόπο να γεμίζουν τα δίχτυα τους με πλούσιες ψαριές και να κάνουν έτσι την Αμάρυνθο ονομαστή για το πιο φρέσκο και καλό ψάρι.

Επιλεγμένες επιχειρήσεις τουρισμού (1)

Γραφεία ταξιδίων

Danae Travel Bureau

Τηλέφωνο: +30 210 3247512

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ