ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ (Κωμόπολη) ΦΑΡΙΔΑ - Greek Travel Pages

ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ, Κωμόπολη, ΦΑΡΙΔΑ

Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/Xirokambi

Παρουσίαση

  Εξαίσιες διαδρομές προσφέρει η Φύση και νοτιότερα, στο Ξηροκάμπι και τη γύρω περιοχή, από την οποία δεν λείπουν και τα ιστορικά αξιοθέατα. Οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Βασιλείου και του Οσίου Νίκωνος, στο Ξηροκάμπι. Οι αρχαιολογικοί χώροι, που θυμίζουν ότι και εδώ η γη έχει κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια. Ένα αρχαίο "ελληνικό γεφύρι", μνημείο από τα ελληνιστικά χρόνια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, το μοναδικό σε χρήση στην Ευρώπη. Ο πύργος του Λιακάκου, σημαντικό κέντρο των Ελλήνων κατά την τουρκοκρατία. Ο οικισμός Σωτηρίτσα, παλαιό παραθεριστικό κέντρο, με βυζαντινή εκκλησία.
  Εκείνο, όμως, που πριν από όλα κάνει την περιοχή να ξεχωρίζει είναι το φαράγγι του Ανακώλου, χώρος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, προς τον οποίο υπάρχει χωματόδρομος καλής βατότητας ΙΧ. Η πορεία μέσα στο φαράγγι προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες. Οι πεζοπόροι θα συναντήσουν πηγές, ένα φυσικό καταρράκτη, μικρές λίμνες - λούμπες - όπου και σήμερα οι νέοι του οικισμού κολυμπούν χειμάρρους, συστάδες δάσους και πετρώδεις σχηματισμούς. Μονοπάτια συνδέουν διάφορα σημεία με μοναστήρια, εκκλησίες και πηγές, ενώ αναπτύσσεται και το διεθνές μονοπάτι Ε4.
  Στο όγδοο χιλιόμετρο του φαραγγιού, σε υψόμετρο 750, περιμένει τους περιηγητές η μεσαιωνική Κουμουστά, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί βυζαντινοί του Μυστρά, όταν καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Ο οικισμός διατηρεί τη φυσική φυσιογνωμία του, που υπογραμμίζεται από τα παραδοσιακά κτίσματα, την πλατεία με τις μαρμάρινες βρύσες και τις πέντε βυζαντινές εκκλησίες - τον Αγιο Κωνσταντίνο, τον Προφήτη Ηλία, την Παναϊτσα, τον Αγιο Παντελεήμονα και τον Αγιο Δημήτριο. Ένα κοινοτικό κτίριο λειτουργεί ως ξενώνας για τους επισκέπτες, που πολλά βράδια του καλοκαιριού έχουν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν σε γλέντια με βραστή γίδα, ιδιαίτερα μάλιστα στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.
  Η περιήγηση δεν σταματάει όμως, εδώ. Συνέχεια στο φαράγγι απλώνεται σε υψόμετρο 1.000-1.200, η δασική περιοχή Πενταυλοί, χώρος αναψυχής και παραθερισμού κοντά στην κορυφή του Ταϋγετου. Αξίζει να θυμάται κανείς ότι η έκταση σε ύψος πάνω από 400μ. προστατεύεται, έχοντας ανακηρυχθεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς η φυσική ομορφιά εξακολουθεί να κυριαρχεί στο περιβάλλον και το οδοιπορικό συνεχίζεται - τουλάχιστον ως τον οικισμό Γοράνοι, με τις παλιές τοιχογραφίες στους ερειπωμένους ναούς και με το μοναστήρι της Γόλας αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή ή Χρυσοπηγή. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μοναστήρια, που βρίσκονται σ’ αυτή την πλευρά του Ταϋγετου - Γόλας, Ζερμπίτσας, Κουμπάρη, Καταφυγιώτισσας και Φανερωμένης - είναι αφιερωμένα στην Παναγία. Τα τρία μάλιστα - Γόλας, Κουμπάρη και Καταφυγιώτισσας - αφιερωμένα στη Ζωοδόχο Πηγή βρίσκονται στην ίδια νοητή ευθεία.
(κείμενο: Σωτήρης Μπακανάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λακωνίας.

ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ συλλογή φωτογραφιών

Βρείτε στην περιοχή ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ

pin
29
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
6
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (2) μέλη μόνο
Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 41 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Εδρα δήμου
Ταχ. Κωδικός 23054
Τηλ. +30 27310
Υψόμετρο 248 μέτρα
Γ. Μήκος 22o 27' 05.21" E
Γ. Πλάτος 36o 57' 33.34" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 1011
1981 2165
Αποστάσεις:
15 Χιλιόμετρα Βόρεια (Β) η πρωτεύουσα του νομού: ΣΠΑΡΤΗ Πόλη, ΛΑΚΩΝΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ
Αρχαίοι τόποι στα όρια του Δημ. Διαμερίσματος:
ΔΕΝΘΑΛΙΟΙ Αρχαία πόλη, ΦΑΡΙΔΑ , ΕΛΛΑΔΑ

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις