EN
Greek Travel Pages
Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/Stadio

ΣΤΑΔΙΟ (TEG), Χωριό, ΤΕΓΕΑ

Είστε εδώ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΓΕΑ ΣΤΑΔΙΟ

ΣΤΑΔΙΟ Χωριό ΤΕΓΕΑ

Παρουσίαση

  Το χωριό Στάδιο είναι η έδρα του Δήμου Τεγέας και κατέχει κεντρική θέση μεταξύ των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων στον κάμπο της Τεγέας. Πρόκειται για ένα χωριό με έντονη συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ζωή όλης της περιοχής. Ανέκαθεν μάλιστα, ήταν η έδρα των δημοσίων υπηρεσιών. Ανέκαθεν, η οικονομία του χωριού ήταν αγροτική και στηριζόταν στην καλλιέργεια πατάτας, κερασιών, βυσσίνων , μήλων και αχλαδιών. Παλαιότερα μάλιστα η περιοχή γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική και πνευματική ακμή, διατηρώντας σημαντικούς δεσμούς με τους απανταχού Τεγεάτες και τους συλλόγους τους, ιδιαίτερα δε με την Αθήνα και την Ομογένεια. Σήμερα η οικονομία του χωριού παραμένει αγροτική, αν και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν μειωθεί δραστικά, λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης.
  Στο χωριό υπάρχει το πνευματικό κέντρο, κληροδότημα του ευεργέτη Στασινόπουλου (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), το οποίο εποπτεύεται από το "Στασινοπούλειο Ιδρυμα". Το κτίριο σήμερα φιλοξενεί το δημαρχείο . Επίσης, υπάρχει το Γεωργούλειο ιατρείο, κληροδότημα του ευεργέτη Γεωργούλη, εποπτευόμενο από το Γεωργούλειο ίδρυμα. Το ιατρείο αυτό διαθέτει σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και μόνιμο ιατρικό προσωπικό και εξυπηρετεί ουσιαστικά τους κατοίκους όλης της περιοχής. Συμπαθητική είναι η μητροπολιτική εκκλησία του χωριού, έργο των αρχών του εικοστού αιώνα, σε ρυθμό σταυροειδούς μετά τρούλου. Αλλες αξιόλογες εκκλησίες είναι του Αγίου Κωνσταντίνου και της Ζωοδόχου Πηγής στον Αγιο Σώστη, δίπλα στο αρχαίο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης.
  Το δημοτικό διαμέρισμα Σταδίου, περιλαμβάνει τους οικισμούς Σταδίου, Αγίου Σώστη, Ακρας (κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής και το πάρκο της), Σβωλαίικα και Πριγαίικα.
  Το Στάδιο, λόγω της κεντρικής θέσης του στον κάμπο της Τεγέας, αποτελεί ιδανική αφετηρία για να επισκευθεί κανείς όλα τα χωριά και τα αξιοθέατα του δήμου. Κοντά στο χωριό είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Επισκοπής , το λαογραφικό μουσείο Τεγέας στο κτίριο της παλιάς οικοκοιρικής σχολής, όπως και ο οικισμός Αγιος Σώστης, όπου τοποθετείται σύμφωνα με πολλούς ερευνητές η ακρόπολη της Αρχαίας Τεγέας. Επίσης, σε μικρή απόσταση είναι το χωριό Αλέα, με τον αρχαιολογικό χώρο της Αλέας Αθηνάς και το χωριό Ρίζες, με τα υψώματα του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Παρασκευής, που προσφέρουν πανοραμική άποψη σε ολόκληρο το Μαντινειακό οροπέδιο.
  Το Στάδιο είναι η πατρίδα πολλών σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων, όπως και ευεργετών της περιοχής. Η παλιά του ονομασία είναι "Αχούρια", που οφείλεται στο γεγονός ότι στη θέση του υπήρχαν επί Τουρκοκρατίας τα αχούρια του τοπικού Αγά.
  Από το Στάδιο περνά ο δρόμος Τρίπολης - Αστρους. Ενας άλλος δρόμος οδηγεί στο χωριό Αλέα, ενώ άλλοι επαρχιακοί δρόμοι οδηγούν στα Λιθοβούνια, το Στενό, τη Γαρέα και την Ψηλή Βρύση.
Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών

Βρείτε στην περιοχή ΣΤΑΔΙΟ

pin
23
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
1
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΣΤΑΔΙΟ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (4) μέλη μόνο


Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 169 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 541
1981 746

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Εδρα δήμου, Δημοτικό Διαμέρισμα
Αλλες ονομασίες ΑΧΟΥΡΙΑ (Προηγούμενη)
Ταχ. Κωδικός 22012
Τηλ. +30 2710
Υψόμετρο 650 μέτρα
Γ. Μήκος 22o 26' 07.11" E
Γ. Πλάτος 37o 27' 31.9" N

Αποστάσεις:
9 Χιλιόμετρα Βορειοδυτικά (ΒΔ) η πρωτεύουσα του νομού: ΤΡΙΠΟΛΗ, Πόλη, ΑΡΚΑΔΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Ευρίσκεται στον ίδιο χώρο με:
ΤΕΓΕΑ, Αρχαία πόλη, ΑΡΚΑΔΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Ευρίσκεται πλησίον του:
ΑΦΕΙΔΑΝΤΕΣ, Αρχαία πόλη, ΤΕΓΕΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.