EN
Greek Travel Pages

ΣΚΑΜΝΟΣ (GGP), Χωριό, ΟΙΤΗ

Είστε εδώ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΤΗ ΣΚΑΜΝΟΣ

ΣΚΑΜΝΟΣ συλλογή φωτογραφιών


ΣΚΑΜΝΟΣ Χωριό ΟΙΤΗ

Παρουσίαση

  Ο Σκαμνός είναι ένα μικρό χωριουδάκι σε υψόμετρο 700 μέτρα, στον δρόμο για το χωριό Παύλιανη. Ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Οίτης και είναι στην είσοδο μιας θαυμάσιας διαδρομής. Το χωριό διασχίζεται από την Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών, ενώ στην άκρη του διέρχεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία Θερμοπύλες - Δελφοί. Από τον Σκαμνό ατενίζει κανείς από Βορρά προς τον Νότο την Οροσειρά της Οίτης, την Γκιώνα και τον Παρνασσό.
  Από τον Σκαμνό - Ασωπό - Κουμαρίτσι - Οίτη (Οικισμός) οριοθετείται ζώνη ειδικής προστασίας της Aγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας / καταφύγια άγριας ζωής (SPA GR EE Οδηγία 79/409, Ν. 2637/1998)
  Διάσελο - πέρασμα από αρχαιοτάτων χρόνων, ο Σκαμνός (Επί Τουρκοκρατίας Προκοβενίκος) που πήρε το όνομά του από Σκαμνίες (άγριες Μουριές) απομεινάρια των φυτών που τον 13ο αιώνα μ.Χ. είχε το προνόμιο εκτροφής μεταξοσκώληκα. Ακόμη και σήμερα κάθε σπίτι διατηρεί τουλάχιστον μια «Σκαμνιά» στην αυλή του, ενώ μόνο ένα έως δύο κουφάρια υπεραιωνόβιων φυτών σώζονται μέχρι σήμερα για να μαρτυρούν την απώτερη ιστορία του χωριού δια μέσου των αιώνων.
  Το χωριό βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των Στρατιωτικών επιχειρήσεων λόγω της στρατηγικής σημασίας της περιοχής από τον Λεωνίδα, στα χρόνια της Εθνεγερσίας, αλλά και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι αντάρτικες μονάδες της περιοχής αποτελούσαν σημαντικό φόβητρο και δύναμη ανάσχεσης για τον κατακτητή σε κάθε ένα από τα αλληλοδιάδοχα τούνελ στις πλαγιές της Οίτης. Κάθε βήμα, γης ποτισμένη με αίμα ηρώων, μαρτυρίες υπέρτατης θυσίας και δόξας.
  Το άγριο ανάγλυφο, με τις επάλληλες πλαγίες και φαράγγια υποχρέωσε την κατασκευή της υψηλότερης σιδηροδρομικής γέφυρας στην χώρα, την Γέφυρα της Παπαδιάς με 99 μέτρα ύψος και αμέσως μετά της μεγαλύτερης σήραγγας που αρχίζει από τον Σκαμνό και καταλήγει στην Περιοχή του Μπράλου. Η γέφυρα βρίσκεται στα σύνορα Οίτης και Σκαμνού.
  Με βεβαιωμένες από επιστημονικές μετρήσεις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες (μηδέν υγρασία) προσφέρεται ο οικισμός για μόνιμη ή περιστασιακή διαμονή. Οι τοπικές εξορμήσεις εστιάζονται κυρίως σε ορειβασίας στις πλησίον περιοχές της Γέφυρας της Παπαδιάς, το Μοναστήρι του Αγίου Ταξιάρχη, την Μονή Δαμάστας, την λίμνη Καλλιδρόμου, και πάνω απ' όλα το πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού που προσελκύει πλήθος ορειβατών και φυσιολατρών απ ολόκληρη την χώρα, ενώ τελευταία γίνεται γνωστό και στο εξωτερικό.
Κείμενο : Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαμνού
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γοργοποτάμου

Βρείτε στην περιοχή ΣΚΑΜΝΟΣ

pin
0
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
0
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΣΚΑΜΝΟΣ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (2) μέλη μόνο


Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 2 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 117

Γεωγραφικά Στοιχεία

Ταχ. Κωδικός 35100
Τηλ. +30 22310
Γ. Μήκος 22o 26' 59.6" E
Γ. Πλάτος 38o 44' 45.61" N

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.