EN
Greek Travel Pages

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ (ARL), Κωμόπολη, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Είστε εδώ ΕΛΛΑΔΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ συλλογή φωτογραφιών

Εμφανίζονται 10 από συνολικά 22 φωτογραφίες που βρέθηκαν για ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ. Δείτε τις όλες.

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ Κωμόπολη ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Παρουσίαση

  Είναι το κεντρικό δημοτικό διαμέρισμα και αποτελείται από έξι συνολικά χωριά. Το Χουμέρι, το Αρχοντικό, το Αρκαλοχώρι, το Γάσι, τη Μουσούτα και την Αγία Σεμνή. Μαζί με το δημοτικό διαμέρισμα του Πατσιδέρου ο πληθυσμός ανέρχεται σε 3943 κατοίκους και είναι το μόνο διαμέρισμα που παρουσιάζει θετικό πρόσημο στην πληθυσμιακή μεταβολή της δεκαετίας του 1980. Ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 400 κατοίκους (11,3%).
  Στο Χουμέρι, που είναι το πρώτο χωριό του διαμερίσματος ο επισκέπτης μπορεί να βρει ένα θαυμάσιο τόπο αναψυχής στην πηγή του χωριού που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τη «Χουμεριανή Κεφάλα». Το νερό που κατεβαίνει από τα σπλάχνα του βουνού είναι υγιεινό και πεντακάθαρο. Συνεχίζοντας λίγο βορειότερα το χωματόδρομο σε απόσταση περίπου 100 μέτρων αριστερά βρίσκεται η σπηλιά που πολλές φορές έσωσε τους κατοίκους στις δύσκολες στιγμές της Οθωμανοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής.
  Το Αρχοντικό που παλιότερα λεγόταν Αλιτζανή και δυστυχώς άλλαξε το όνομά του είναι χτισμένο πάνω στην απέναντι ράχη της λοφοσειράς. Για να πάει κανείς εκεί πρέπει να περάσει από την Καβαλαρά. Ένα περίεργο τοπωνύμιο που σχετίζεται άμεσα με τη βενετοκρατία.
  Το Αρκαλοχώρι απλώνεται στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία και αποτελεί συνέχεια του αρχαίου αρκαδικού χωριού που ερείπιά του βρίσκουμε στις πλαγιές του λόφου. Το Αρκαλοχώρι είναι η έδρα του δήμου και το μεγαλύτερο χωριό της ανατολικής περιοχής του Νομού Ηρακλείου. Μετά τις Μοίρες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του Νομού. Διαθέτει υπηρεσίες και ανέσεις σε καλό επίπεδο οι οποίες όμως καθημερινά αναβαθμίζονται και βελτιώνονται με ραγδαίους ρυθμούς ακολουθώντας την οικονομική ανάπτυξη της κωμόπολης.
  Διασχίζοντας από τη μέση το Αρκαλοχώρι οδηγούμαστε μέσα από τη μεγάλη ευθεία στο Γάσι. Σήμερα τα όρια των δυο χωριών είναι δυσδιάκριτα αφού η επέκταση του Αρκαλοχωρίου οδήγησε στην ένωση των δυο χωριών. Στην οθωμανική εποχή το χωριό ήταν φημισμένο και πλούσιο. Και σήμερα διακρίνονται τα πλουσιόσπιτα των οθωμανών, τα κονάκια με τους μεγάλους χώρους και τα πολλά σοβαντισμένα και πολύχρωμα δωμάτια, ίχνη των οποίων ακόμα σώζονται.
  Το επόμενο χωριό που ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα του Αρκαλοχωρίου είναι η Μουσούτα. Στο χωριό πηγαίνουμε ακολουθώντας το νότιο οδικό άξονα. Πρόκειται για ένα χωριό που η αφετηρία του χάνεται στους πριν από το 14ο αιώνες. Πιθανά το όνομά του να είναι αραβικής προέλευσης. Δυστυχώς οι κάτοικοι του χωριού έχουν απορροφηθεί από το Αρκαλοχώρι, αλλά αν κανείς παρατηρήσει τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και τις άλλες εγκαταστάσεις θα διαπιστώσει ότι οι κάτοικοι του χωριού ευημερούσαν σε παλιότερες εποχές. Πολύ όμορφη είναι η βενετσιάνικη βρύση του χωριού που λειτουργεί ακόμη και σήμερα και αποτελεί στολίδι της πλατείας που βρίσκονται τα γραφεία του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου του χωριού.

Βρείτε στην περιοχή ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

pin
44
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
6
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (15) μέλη μόνο


Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 84 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 2881
1981 3243

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Εδρα δήμου, Δημοτικό Διαμέρισμα, Αρχαιολογικός χώρος, Μινωικό ιερό σπήλαιο
Ταχ. Κωδικός 70300
Τηλ. +30 28910
Υψόμετρο 407 μέτρα
Γ. Μήκος 25o 15' 53.01" E
Γ. Πλάτος 35o 08' 49.51" N

Αποστάσεις:
32 Χιλιόμετρα Βορειοδυτικά (ΒΔ) η πρωτεύουσα του νησιού: ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Πόλη, ΚΡΗΤΗ , ΕΛΛΑΔΑ
28 Χιλιόμετρα Νότια (Ν) η παραλία: ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΣ, Χωριό, ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ , ΕΛΛΑΔΑ
32 Χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά (ΝΑ) ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟ, Χωριό, ΗΡΑΚΛΕΙΟ , ΕΛΛΑΔΑ
40,5 Χιλιόμετρα Νοτιο-νοτιοανατολικά (ΝΝΑ) η παραλία: ΚΕΡΑΤΟΚΑΜΠΟΣ, Οικισμός, ΒΙΑΝΝΟ , ΕΛΛΑΔΑ

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.