gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Πόλη ΠΕΛΛΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (7)

Ανασκαφές

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Ανασκαφή στον προϊστορικό οικισμό του Αρχοντικού Γιαννιτσών (2.200-1.800 π.Χ.)

Αρχαίοι οικισμοί

ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Ο αρχαίος οικισμός του Πενταπλάτανου Γιαννιτσών βρίσκεται δυτικά του χωριού. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην Υστερη Εποχή του χαλκού και ήκμασε ιδιαίτερα στα Κλασσικά και Ελληνιστικά χρόνια. Εδώ πιθανότατα εντοπίζεται η πόλη Τύρισσα. Σε ανασκαφικές τομές που έγιναν το 1985 βρέθηκαν τμήματα οικιών των κλασικών χρόνων και των ελληνιστικών χρόνων, τάφοι, ρωμαικό λουτρό και πλήθος ευρημάτων, όπως πήλινα γυναικεία ειδώλια, σιδερένια γεωργικά εργαλεία, χάλκινα και αργυρά νομίσματα

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γιαννιτσών


Αρχαίοι τάφοι

Μακεδονικοί τάφοι

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Η λεγόμενη Τούμπα, που βρίσκεται νότια του χωριού, κατοικήθηκε από την Αρχαιότερη Νεολιθική περίοδο μέχρι και τα υστεροβυζαντινά χρόνια. Στην εποχή του Μακεδονικού κράτους ήταν η σημαντικότερη κώμη της Πέλλας.
  Στα ΝΔ της Τούμπας αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο ταφικό «Ηρώο», που χρονολογείται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Έχει κυκλική κρηπίδα, περιμέτρου 158,5μ. και ύψους 4,20μ. Στον έκτο ανώτερο δόμο της κρηπίδας του είχε κατά διαστήματα ομοιώματα στρογγυλών μακεδονικών ασπίδων χωρίς άντυγα (διαμ. 0,62μ) που έφεραν στο στήθος οι στρατιώτες της μακεδονικής Φάλαγγας. Κρηπίδα του "Ηρώου"
  Στην περιοχή της κώμης του Αρχοντικού ανήκε και ο μεγάλος τύμβος του Μεσιανού, όπου αποκαλύφθηκε ο μεγαλύτερος γνωστός μακεδονικός τάφος (Αρχές 3ου αιώνα π.Χ.).
  Από νεκροταφείο του οικισμού προέρχεται ο μαρμάρινος επιτύμβιος πεσσός (3ος αιώνας π.Χ) της Μαμάλας, κόρης του Ευκολίνου και γυναίκας του Διοδώρου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γιαννιτσών


Μακεδονικοί Τάφοι Γιαννιτσών

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ

Νεολιθικοί οικισμοί

Προϊστορικοί οικισμοί

Προϊστορικός οικισμός Γιαννιτσών Β'

  Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της σύγχρονης πόλης, στην περιοχή της λεγόμενης "Παλιάς Αγοράς" και καλύπτει έκταση 100 περίπου στρεμμάτων. Η κατοίκηση στη θέση αυτή εκτείνεται από την Αρχαιότερη Νεολιθική περίοδο έως τα μέσα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (6500-2500 π.Χ.).
  Η πρωιμότητα του οικισμού αλλά και η εντυπωσιακή ποικιλία και ποιότητα των ευρημάτων (μονόχρωμα και γραπτά αγγεία, ειδώλια, εργαλεία, αρχιτεκτονικά στοιχεία και άλλα μικροευρήματα) καθιστούν τον οικισμό Γιαννιτσών μια από τις πιο σημαντικές προϊστορικές εγκαταστάσεις στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών τομών των ετών 1989-1996 αποκαλύφθηκαν πολύ σημαντικά οικοδομικά κατάλοιπα (κατόψεις οικιών, κλίβανοι, δάπεδα, λιθόκτιστοι τοίχοι, κ.λπ.).

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γιαννιτσών


Σελίδες επίσημες

  Νότια του ποταμού Λουδία και κοντά στη Δυτική όχθη της αρχαίας ομώνυμης λίμνης, στη θέση «Αγιος Νικόλαος» Γιαννιτσών, στην αρχαιότητα υπήρχε οικισμός που ονομαζόταν Γυρβιάτισσα. Στο βόρειο άκρο του οικισμού υπήρχε ιερό της Συρίας Θεάς Παρθένου Γυρβιάτισσας (=Αταργάτιδος), που σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές και τα αρχαιολογικά ευρήματα λατρευόταν ιδιαίτερα στην περιοχή της Βοττιαίας. Αυτό διαπιστώθηκε από μια μαρμάρινη πλάκα, που φέρει απελευθερωτική επιγραφή και η οποία χρονολογείται στο 209 μ.Χ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γιαννιτσών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ