gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι για το τοπωνύμιο: "ΑΧΕΡΩΝ Ποταμός ΗΠΕΙΡΟΣ".


Βιότοποι (3)

Natura 2000(SCI)

Εκβολές Αχέροντα και Στενά Αχέροντα

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Εκβολή και Στενά Ποταμού Αχέροντος

Σελίδες επίσημες

Δέλτα Αχέροντα

  Ο Αχέροντας μετά την έξοδό του από το φαράγγι κοντά στο χωριό Γλυκή, διασχίζει την πεδιάδα που δημιουργήθηκε από την αποξήρανση της Αχερουσίας Λίμνης αλλά και τις προσχώσεις και τις αποθέσεις φερτών υλικών που μετέφερε ο ίδιος ο ποταμός. Έπειτα από πορεία 20 περίπου χιλιομέτρων, ο ποταμός εκβάλλει στον όρμο της Αμμουδιάς. Το μεγαλύτερο μέρος του Δέλτα του Αχέροντα έχει μετατραπεί σε χωράφια ύστερα από διαδοχικές αποξηράνσεις και αποστραγγιστικά έργα. Αρκετές όμως είναι οι εκτάσεις που πλημμυρίζουν εποχικά ή ακόμα και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  Δύο αξιόλογες υγροτοπικές περιοχές στο κάτω μέρος της δελταϊκής πεδιάδας είναι το έλος της Αμμουδιάς (στα βόρεια των εκβολών του ποταμού) και το μικρότερης έκτασης έλος της Βαλανιδοράχης (στα νότια των εκβολών). Οι εκτάσεις αυτές καλύπτονται από βούρλα, αρμυρήθρες, αρμυρίκια και καλαμιές. Κατά μήκος της κοίτης του Αχέροντα και των στραγγιστικών τάφρων έχουν διασωθεί υπολείμματα παρόχθιας δενδρώδους βλάστησης με ιτιές, ασημόλευκες, λυγαριές, σκλήθρα και φράξους.
  Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 150 είδη πουλιών: αργυροτσικνιάδες και λίγοι σταχτοτσικνιάδες φωλιάζουν σε μια ήσυχη θαμνώδη περιοχή, στα βόρεια του έλους της Βαλανιδοράχης. Μικρά σμήνη από αργυροπελεκάνους κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στα νερά του όρμου της Αμμουδιάς. Στις παραποτάμιες συστάδες ζουν στικτοπουλάδες, λασπότρυγγες, σακουλοπαπαδίτσες και τσικλιτάρες. Αλλα πουλιά που διαβιώνουν στα έλη και στις αμμώδεις ακτές είναι οι τουρλίδες, οι κοκκινοσκέλιδες, οι ποταμότρυγγες, οι λασποσκαλίδρες, οι χαλκόκοτες και πολλά είδη γλαρονιών, παπιών και βουτηχταριών. Αλεπούδες και ασβοί αποτελούν τους μόνιμους κάτοικους της περιοχής, ενώ σποραδικά εμφανίζονται και τσακάλια. Η χλωρίδα του Δέλτα περιλαμβάνει 415 είδη. Ανάμεσά τους και είδη με περιορισμένη εξάπλωση, όπως το ρακοβότανο, η λουίζα, η κραμπουτσάνα και ο κρίνος της θάλασσας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Φαναρίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ