gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΚΑΒΑΛΑ Πόλη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ".


Αξιοθέατα (13)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Το Κάστρο της Καβάλας

Πύργοι

Πύργος Απολλωνίας

  Ο πύργος είναι κτισμένος σε λόφο πάνω στη Νέα Εγνατία, ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Χρυσούπολις (Ηιόνα) και Ανακτορούπολις (Οισύμη). Χρονολογείται πιθανότατα στα παλαιολόγεια χρόνια.
  Ο πύργος έχει δύο θολοσκέπαστους ορόφους και δώμα. Περιβάλλεται από μικρό τετράπλευρο οχυρωματικό περίβολο και άλλα οικοδομήματα. Φέρει δύο τοξωτές πύλες, αρκετά ψηλότερα από το έδαφος, μεγάλα τοξωτά παράθυρα και φωτιστικές θυρίδες σε όλες τις πλευρές. Οι όροφοι επικοινωνούσαν με πέτρινη σκάλα. Στον επάνω όροφο, στο βόρειο και νότιο τοίχο, διαμορφώνονταν δύο καταχύστρες.
  Για την αναστήλωση του μνημείου έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες στερεωτικές εργασίες. ΄Εχει περιφραχθεί, επίσης, ο λοφίσκος γύρω από τον πύργο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Οικίες

Οικία του Μεχμέτ Αλή (18ος αιώνας)

  Στην πλατεία της παλιάς πόλης σώζεται συντηρημένο το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεχμέτ Αλή, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας. Το όμορφο αυτό Μακεδονικής αρχιτεκτονικής οίκημα θεωρείται ως βακούφικη περιουσία του αιγυπτιακού κράτους. Το "κονάκι" του Μεχμέτ Αλή αποτελείται από δύο μέρη, το ισόγειο και τον όροφο. Στο κέντρο της πλατείας στήθηκε το 1934 μπρούντζινος έφιππος ανδριάντας προς τιμήν του σουλτάνου της Αιγύπτου, έργο του Έλληνα γλύπτη κ. Δημητριάδη.

Μέγαρο Wix

Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1899 από το γερμανό βαρώνο Adolf Wix για να χρησιμεύσει ως έδρα των εμπορικών δραστηριοτήτων του και ως οικία. Αρχιτεκτονικά έχει πολλά κοινά στοιχεία με το παρακείμενο κτίριο του σημερινού δημαρχείου. Σήμερα, μετά από διάφορες αλλαγές στην κυριότητά του, ανήκει στο δήμο Καβάλας.

Μέγαρο Τόκου

Σήμερα στεγάζει την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Χτίστηκε το 1879 από τον καπνέμπορο Δ.Τόκου. Το 1911 αγοράστηκε για λογαριασμό της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. Λειτούργησε ως προξενείο ενώ στέγασε το Δημαρχείο της πόλης από την απελευθέρωση της Καβάλας μέχρι το 1937.

Κτίρια

Ιμαρέτ

Το Ιμαρέτ, μεγάλο συγκρότημα της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου, κλασσικό δείγμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στην χερσόνησο της Παναγίας (παλαιά πόλη).Κτίσθηκε το 1817 από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, Μεχμέτ Αλή. Λειτούργησε ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο - οικοτροφείο και ως "πτωχοκομείο" μέχρι το 1923.

Η παλιά Καπναποθήκη

Δημαρχείο

Το κτίριο, μικρογραφία Ουγγρικού πύργου, κτίσθηκε περίπου το 1895 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog. Μετά το θάνατό του το κτίριο πέρασε στην κατοχή τη "Ανώνυμης Εταιρίας Καπνών και Πέραν Θαλάσσης". Το 1937 επί δημαρχίας Αθανασίου Μπαλάνου αγοράστηκε από το δήμο Καβάλας και έκτοτε στεγάζει το δημαρχείο της πόλης.

Κτίριο της Μεγάλης Λέσχης

Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας κτίσθηκε το 1909, από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών. Βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο της πόλης και χρησιμοποιείτο για οργάνωση κοσμικών και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων. Στη νεοκλασική του μορφή παρατηρούνται αρκετά στοιχεία αρχαιοελληνικής παράδοσης. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Μονή Λαζαριστών

Η Μονή Λαζαριστών βρίσκεται στην οδό Κύπρου και κτίσθηκε στο διάστημα 1888-1892. το κτίριο παρουσιάζει μεικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία με νεοκλασική επίδραση. Χρησιμοποιήθηκε ως Γαλλικό προξενείο.

Καμάρες

Οι Καμάρες, το Παλιό Υδραγωγείο, είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου. Η σημερινή όμως μορφή του μνημείου οφείλεται σε έργο του Σουλεϊμάν Β' (1530 μ. Χ. περίπου). Χρησίμευε για τη μεταφορά του νερού από τις πηγές του Συμβόλου Όρους, στην παλαιά πόλη. Το μεγαλοπρεπές μνημείο αποτελείται από 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και έχει μέγιστο ύψος 52 μέτρα.

Φάροι

Υπαρχει φάρος με μαγευτική θέα.

Ιστορικά μνημεία

Ηρώο Πεσόντων

Βρίσκεται μέσα στο δημοτικό κήπο στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο. Η ανάγλυφη παράσταση στο βάθος του χώρου του ηρώου φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο και αναφέρεται στους αγώνες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι το 1940-41. Το χάλκινο άγαλμα της Νίκης είναι του γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ