gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΧΑΛΚΙΔΑ Πόλη ΕΥΒΟΙΑ".


Αξιοθέατα (16)

Διάφορα

Το παλιρροϊκό φαινόμενο

Είναι χρήσιμο για τον επισκέπτη να γνωρίζει λίγα πράγματα για πολυθρύλητο παλιρροϊκό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου. Πολλοί είναι οι μύθοι, αλλά και επιδίωξη ζωής για πολλούς ερευνητές , για την εξήγηση της μοναδικότητάς του. Όσοι πίστεψαν ότι το εξήγησαν, παρέμειναν με την ψευδαίσθηση και άλλοι αντιλήφθηκαν την απεραντοσύνη και το άλυτο.
  Το παλιρροϊκό φαινόμενο της Χαλκίδας που παρατηρείται στον περίφημο πορθμό του Ευρίπου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης της ροής των θαλασσίων ρευμάτων. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια, τόσο από αστρονομικής και γεωφυσικής άποψης όσο και από φιλοσοφικής.
  Το σημείο όπου υπάρχει η παλαιά γέφυρα ο επισκέπτης μένει έκθαμβος παρατηρώντας την αλλαγή της κατεύθυνσης του νερού κάθε (6) ώρες περίπου. ´Αλλοτε από τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με κατεύθυνση προς τον νότιο και άλλοτε αντίστροφα, αποτελεί δε το μοναδικό σημείο κορύφωσης του φαινομένου όπου η ταχύτητα του ρεύματος φθάνει ακόμη και τα 9 μίλια την ώρα. Στο σημείο αυτό γίνεται ακόμα πιο αισθητό το παλιρροϊκό φαινόμενο, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη των θαυμαστών φυσικών κανόνων που λειτουργούν στα πλαίσια της νομοτέλειας της φύσης.

Γέφυρες

Η καλωδιακή (κρεμαστή) γέφυρα

Η καλωδιακή (κρεμαστή) γέφυρα υπάρχει στην είσοδό της πόλης. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1993. Εντυπωσιακή, ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, που αντικατέστησε τη μικρή και παλιά συρταρωτή γέφυρα στον Πορθμό του Ευρίπου. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε νοτιότερα συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση της πόλης και στην αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της

Η παλιά κινητή γέφυρα

Προϊστορικά αναφέρεται από τον Διόδωρο ότι το 410 π.χ. κατασκεύασαν ξύλινη γέφυρα στον πορθμό και από έναν πύργο στις δύο πλευρές: τη Βοιωτική και την Ευβοϊκή. Το 510 μ.Χ. επί Ιουστινιανού κατασκευάσθηκε γέφυρα συρταρωτή. Επί Τουρκοκρατίας και μετά ήταν ξύλινη και ακίνητη. Το 1858 μετετράπη σε ξύλινη περιαιρετή. Το 1896 αντικαταστάθηκε με σιδερένια περιστροφική και διατηρήθηκε μέχρι το 1962, οπότε κατασκευάσθηκε η σημερινή συρταρωτή. Χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού.

Τζαμιά

Tζαμί του Εμίρ - Ζάδε

Χαρακτηριστικό μνημείο της εποχής και σε μικρή απόσταση ΒΑ υπάρχει μαρμάρινη κρήνη με ανάγλυφη επιγραφή. Στο τουρκικό τζαμί στεγάζεται συλλογή, κυρίως από βυζαντινά και μεταβυζαντινά γλυπτά, ψηφιδωτά και κεραμικά.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

  Στις βοιωτικές ακτές της Εύβοιας, απέναντι από τη Χαλκίδα, σ’ ένα ύψωμα που εποπτεύει το στενό του Ευρίπου, με άριστη θέα στο βόρειο και νότιο Ευβοϊκό, είναι χτισμένο το κάστρο του Καράμπαμπα.
  Το κάστρο που υπάρχει σήμερα το έχτισαν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια του Βενετοτουρκικού πολέμου, που ξέσπασε το 1684. Σχεδιαστής ήταν ο Βενετός εξωμότης Γερόλυμος Γκαλόπο. Επειδή σχεδιάστηκε από Ευρωπαίο, έχει ευρωπαϊκή φυσιογνωμία στην αρχιτεκτονική του μορφή, κάποιοι, όμως, χώροι του θυμίζουν τουρκικό κάστρο. Το καλοκαίρι του 1688 οι Βενετοί με τους συμμάχους τους πολιόρκησαν τη Χαλκίδα, αλλά η τουρκική φρουρά του Καράμπαμπα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απόκρουση και την τελική αποτυχία τους. Το φρούριο καταλαμβάνει ολόκληρη την κορυφή του υψώματος και έχει σχήμα ακανόνιστο.
  Είναι εξοπλισμένο με 3 προμαχώνες κι ένα μεγάλο πύργο. Ο προμαχώνας της ανατολικής πλευράς έχει έξοχη θέα προς τη Χαλκίδα - με τα κανόνια του επιτηρούσε τα στενά του Ευρίπου, τα θαλάσσια τείχη της Χαλκίδας και το θαλάσσιο πύργο της. Σε μερικά σημεία του έχουν εντοιχιστεί μεγάλοι μαρμάρινοι ογκόλιθοι, τμήματα αρχαίων κιόνων. Οι δύο άλλοι προμαχώνες, πλαγιοφυλάττουν τα τείχη τα τείχη από Βορρά και Νότο.
  Εσωτερικά, το μόνο κτίριο που στέκεται όρθιο σήμερα είναι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, χτισμένη το 1895.
  Το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο όλου του φρουρίου είναι ο εφτάπλευρος δυτικός πύργος. Το ύψος του είναι λίγο μεγαλύτερο από τα τείχη και τους προμαχώνες. Στο εσωτερικό του πύργου ένας θολωτός διάδρομος ακολουθεί περιμετρικά τον εξωτερικό τοίχο. Ακολουθεί δεύτερος εσωτερικός τοίχος - δεύτερο εφτάπλευρο. Ένας ακόμη θολωτός διάδρομος και το κεντρικό εφτάπλευρο αποτελεί και στέρνα νερού. Οι διάδρομοι επικοινωνούν μεταξύ τους με αψίδες. Η όλη διάταξη του πύργου είναι επιβλητική και δημιουργεί την εντύπωση λαβύρινθου. Σε κανένα άλλο κάστρο της Ελλάδας δε σώζεται πύργος με αυτό το αρχιτεκτονικό ύφος.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) της Νομαρχίας Εύβοιας.

Κατασκευάστηκε το 1684 για την προστασία των Τούρκων από τις επιδρομές των Ενετών. Στις 20-3-1833 μετά την αναχώρηση του Ομέρ πασά από την Χαλκίδα για να μην περαστή στην παράδοση,τον αντικαθιστά ο Χατζή Ισμαήλ Μπέης. Η Χαλκίδα αλλά και όλη η Εύβοια μετά από συνθήκη στις 25-3-1833 παρεδόθη στην Ελλάδα. Πρώτος Νομάρχης διορίστηκε ο Γεώργιος Αινιάν. Παρών κατά την παράδοση και ο Αγγλος Ναύαρχος κυβερνήτης του δρόμωνα που μετέφερε τους δύο άνδρες επισήμους στην χαλκίδα, οργισθείς μάλιστα για την ολιγόλεπτη καθυστέρηση του Χατζή Ισμαήλ Μπέη, ο οποίος προσέφερε τελικά τα κλειδιά του φρουρίου επί αργυρού δίσκου. Βρίσκεται στην Βοιωτική ακτή της πόλης, και καταλαμβάνει ολόκληρη την κορυφή του λόφου της Κανήθου. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Εδώ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει την υπέροχη θέα της πόλης.

Μνημεία

Ο τάφος του Σκαρίμπα

Βρίσκεται έξω από το κάστρο, με θέα την πόλη και τον Ευβοϊκό. Η πόλη που τόσο αγάπησε έζησε και έδρασε, ένας ιδιότυπος λογοτέχνης, ποιητής και πεζογράφος. Ο Γιάννης Σκαρίμπας ανήκει στη γενιά του 1930 και εμφανίστηκε στο χώρο των γραμμάτων με τη συλλογή διηγημάτων “Καημοί στο Γριπονήσι”. Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου είναι η παραδοξογραφία, το απροσδόκητο και το απίθανο, μια φαντασία που φτάνει ως την πιο αχαλίνωτη αυθαιρεσία και μια εκφραστική τεχνική που στις ακραίες περιπτώσεις παραμορφώνει την γλώσσα και την έκφραση.

Μνημείο Ολοκαυτώματος

Στη μνήμη όσων χάθηκαν στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το μνημείο αυτό βρίσκεται έμπροσθεν του Εβραϊκού νεκροταφείου στην οδό Μεσσαπίων (που πρόσφατα μετονομάσθηκε σε οδό "Εβραίων Ελλήνων Μαρτύρων"). Η επέτειος έχει ορισθεί για τις 27 του Εβραϊκού μήνα Νισάν (ημερομηνία εξέγερσης στο Γκέτο της Βαρσοβίας), που αντιστοιχεί σε Απρίλιο - Μάιο.

Πηγές

Πηγή Αρεθούσα

Βρίσκεται στην κατεύθυνση προς Λάμψακο, ανατολικά από την εκκλησία του Αγ. Στεφάνου. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα αρέθω που σημαίνει το άφθονο αναβλύζων ύδωρ, κοινώς κεφαλάρι, και με το όνομα αυτό είναι γνωστές οι περισσότερες πηγές κατά την αρχαιότητα και μεταξύ αυτών και της Χαλκίδας, που αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς.

Οικίες

Κόκκινο Σπίτι

Το Κόκκινο σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το κρηπίδωμα στη Βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης. Χτίστηκε τοι 1884 αρχιτέκτονας του οποίου ήταν ο Γάλλος Φλεγκίς. Σήμερα ανήκει στον Δήμο Χαλκιδέων βρίσκεται στο στάδιο της συντήρησης και αναπαλαίωσης με προορισμό λειτουργίας ως Εστία Επιστημών, Εστία της Γνώσης.

Το Σπίτι με τα Αγάλματα

Βρίσκεται απέναντι από το "Κόκκινο Σπίτι" και ανήκε και αυτό στην οικογένεια Μάλλιου. Χτίστηκε περίπου το 1895 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Χάνσεν (χωρίς να καθορίζεται από ποιόν από τους δύο εξαδέρφους Χάνσεν). Το κτίσμα είναι τριώροφο με δώμα και μεγαλοπρεπή βεράντα, η οποία διακοσμείται από επιβλητικά αγάλματα ενώ στο αριστερό τμήμα του χωλ δεσπόζει η μνημειώδης μαρμαρένια σκάλα που οδηγεί στον όροφο. Στον επισκέπτη εντύπωση προκαλεί η διαφορετική επεξεργασία των διαφορετικών όψεων με υλικά υψηλότερης ποιότητας. Η κατασκευή του κτιρίου αποτελεί δείγμα υψηλής σχετικά ποιότητας ζωής της εποχής, καθώς και των αυξημένων οικονομικών δυνατοτήτων των ιδιοκτητών. Σήμερα, το κτίριο έχει περιέλθει ωςδιατηρητέο στην ιδιοκτησία του Δήμου Χαλκιδέων και στεγάζει το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας και την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.

Το Κριεζώτειο

Το Κριεζώτειο είναι το κτίριο της οδού Τζαβέλλα 5 στην πλατεία Μαργαρίτη. Αποτελεί ένα ανεπανάληπτο ιστορικό στοιχείο της Χαλκίδας και ολόκληρης της Εύβοιας αφού εκεί στεγάστηκε το αρχοντικό του ήρωα της Εθνεγερσίας του 1821, Νικόλαου Κριεζώτη. Από ευρήματα της περιοχής, αποδεικνύεται ότι στο χώρο αυτό, ήταν μεγαλοπρεπές Αραβικό κτίριο, που καταστράφηκε σε άγνωστη χρονολογία. Τμήματα του κτιρίου με αραβουργήματα, βρίσκονται σήμερα στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, στον περίβολο πίσω από το ιερό και μ’ αυτά έχει κατασκευαστεί η βρύση του αρχοντικού. Το αρχοντικό, τμήμα μεγαλυτέρου συγκροτήματος της εξοχικής κατοικίας του Ομέρ Πασά, αγοράστηκε από τον ήρωα του Εικοσιένα, Νικόλαο Κριεζώτη, ανάμεσα στα 1830-1833. Εκεί ο Κριεζώτης εγκαταστάθηκε μετά την προαγωγή του από τον Όθωνα σε συνταγματάρχη και Νομοεπιθεωρητή Ευβοίας. Ο Δήμος Χαλκιδέων στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Κριεζώτη έχει στεγάσει το Ιστορικό αρχείο της πόλης, τη Δημοτική βιβλιοθήκη και το κέντρο Ευβοϊκής έρευνας.

Κτίρια

Δημαρχείο (Μέγαρο Κότσικα)

Τριώροφο κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία εκλεκτικιστικά και στοιχεία μπαρόκ. Βρίσκεται στην παραλία της Χαλκίδας και δεσπόζει σε μεγάλο τμήμα του Ευβοϊκού κόλπου. Το 1904 ο έμπορος Κότσικας, αγόρασε ένα εργοστάσιο που ήταν σ’ αυτή τη θέση. Μετά από 2 χρόνια το 1906, κατασκευάστηκε το κτίριο, με μηχανικό τον Ποθητό Καμάρα (ο ίδιος που έκτισε το ξενοδοχείο παλίρροια). Στη σημερινή του μορφή αποτελείται από ισόγειο, μεσώροφο, Α και Β όροφο. Έχει δύο τρούλους προς την παραλία και δύο κομψές εξάρσεις προς τη Φαρμακίδου. Το κτίριο αγοράστηκε από τον Δήμο Χαλκιδέων, όπου σήμερα στεγάζεται το Δδημαρχείο της πόλης.

Ποτοποιείο - Αρέθουσα - Παγοποιείο

Βρίσκεται στην κατεύθυνση προς Λάμψακο, ανατολικά από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Στην περιοχή υπάρχει λαξευτή κλίμακα και πολλά βιομηχανικά κτίρια των αρχών του περασμένου αιώνα..

Σιδηροδρομικός Σταθμός Χαλκίδας

Τα εγκαίνια του Σιδηροδρόμου Χαλκίδας έγιναν το 1904. Κατασκευάστρια εταιρία ήταν η Γαλλική Μπατινιόλ. (Το χρονικό των εγκαινίων του σιδηροδρόμου "του υψηλής σημασίας για το μέλλον της Χαλκίδας" δημοσιεύεται στον "Εύριπο", στις 8-3-1904. "Στας 11 και ½ π.μ. η αμαξοστοιχία φέρουσα και την μουσικήν της φρουράς των Αθηνών παιανίζει, κατέρχονται της Βασιλικής αμαξοστοιχίας οι Βασιλείς μετά του Διαδόχου και των πριγκήπων και ολόκληρον το Υπουργικόν Συμβούλιον. Τα εν των λιμένι πολεμικά ρίπτουν 21 κανονιοβολισμούς, υποδοχή, προπόσεις, γεύματα και εορταί ακολουθούν".

Θρησκευτικά μνημεία

Η Εβραϊκή συναγωγή

Η Εβραϊκή συναγωγή βρισκόταν όπου και σήμερα (οδός Κώτσου). Ανοικοδομήθηκε το 1849 μετά από πυρκαϊα που υπέστη, ενώ καταστράφηκε η πλούσια βιβλιοθήκη της όπως και το ιστορικό της αρχείο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ