Αξιοθέατα ΙΔΗ (Βουνό) ΡΕΘΥΜΝΟ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΙΔΗ Βουνό ΡΕΘΥΜΝΟ".


Αξιοθέατα (5)

Σπήλαια

Ιδαίον Αντρον

Στο οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη, σε απόσταση 24 χιλ. από τα Ανώγεια και 78 χιλ. από το Ρέθυμνο βρίσκεται το Ιδαίον Αντρον. Το τεράστιο άνοιγμα της εισόδου του Ιδαίου Αντρου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1538μ. είναι αυτό που αρχικά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Πρόκειται για ένα σπήλαιο μεγάλων διαστάσεων το οποίο διαθέτει μεγάλη κεντρική αίθουσα και πλευρική στοά μήκους 22 μέτρων. Το σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογική παράδοση ανατράφηκε ο Δίας, αποτέλεσε σπουδαίο λατρευτικό κέντρο τόσο στα μινωικά όσο και στα ρωμαϊκά χρόνια. Οι ανασκαφικές εργασίες που διενεργούνται στο εσωτερικό έχουν αποδώσει πλούσια και σημαντικά ευρήματα ανάμεσα στα οποία κεραμική, χρυσά κοσμήματα, μετάλλινα αντικείμενα και φυσικά οι γνωστές χάλκινες ασπίδες. Επειδή η έρευνα είναι σε εξέλιξη το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο.

Ομορφες τοποθεσίες

Το Οροπέδιο Νίδα

Στην περιοχή του Ψηλορείτη, σε απόσταση 79 χιλ. από το Ρέθυμνο βρίσκεται το περίφημο οροπέδιο της Νίδας, όπου και το Ιδαίον Αντρον, το σπήλαιο που φιλοξένησε το νεογέννητο Δία.
Στη Νίδα, που το καλοκαίρι χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος, μπορεί να θαυμάσει κανείς τα περίφημα μιτάτα, τις πέτρινες θολωτές κατασκευές όπου διαμένουν οι βοσκοί. Ακόμα στη Νίδα υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες.

  Το οροπέδιο Νίδα είναι μια εύφορη πεδιάδα σε ύψος 1.400 μέτρα πάνω στον Ψηλορείτη κι απέχει 24 χιλιόμετρα από τ' Ανώγεια, 78 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο κι 60 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Χρησιμοποιείται ως θερινός βοσκότοπος. Στη Νίδα μπορείτε να δείτε τον παραδοσιακό χώρο παραγωγής τυριού, τα μιτάτα, το χιονοδρομικό κέντρο του Ψηλορείτη και τη σπηλιά Ιδαίον Αντρον που θεωρείται τόπος γέννησης του Δία. Ένα μονοπάτι από το Ιδαίο Αντρο οδηγεί μετά από τέσσερις περίπου ώρες περπάτημα στην κορυφή του Ψηλορείτη. Το οροπέδιο είναι ιδιαίτερα γνωστό στους λάτρεις των άγριων λουλουδιών, που επισκέπτονται την άνοιξη το νησί για ν΄ απολαύσουν το ήπιο κλίμα και να συγκεντρώσουν τα σπάνια είδη φυτών, για τα οποία φημίζεται η Κρήτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μιτάτα (Τυροκομεία)

  Στο δρόμο για τη Νίδα και στο ίδιο το οροπέδιο, βρίσκονται τα μιτάτα, μικρά δωμάτια όπου φτιάχνεται το τυρί. Τα μιτάτα είναι χτισμένα από πέτρα και η οροφή τους είναι ένας θόλος κατασκευασμένος σύμφωνα με την Μινωική μέθοδο, δηλαδή τοποθετώντας πέτρες σε στρώματα γύρω από το κέντρο του κύκλου μέχρι να κλείσει.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις