Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ΠΟΡΤΑΡΙΑ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΟΡΤΑΡΙΑ Χωριό ΒΟΛΟΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (4)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλλης Μεριάς

ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24280 46414
Η Aλλη Μεριά είναι το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα που συναντά κανείς μπαίνοντας στο Δήμο Πορταριάς. Είναι ένα χωριό με παραδοσιακή μορφή, πόλος έλξης νέων κατοίκων που ονειρεύονται μια κατοικία γαλήνης και ομορφιάς. Πνιγμένη στο πράσινο είναι χτισμένη στις όχθες του ιστορικού χειμάρρου Αναύρου, με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατωχωρίου

ΚΑΤΩΧΩΡΙ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24280 99101
  Στο Νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου Πορταριάς βρίσκεται το Κατηχώρι. Ένα γραφικό χωριό πνιγμένο μέσα στο πράσινο, διατηρημένο στην παραδοσιακή του μορφή.
  Όπως και στα υπόλοιπα διαμερίσματα έτσι και εδώ καλλιεργούνται ελιές, μηλιές, κηπευτικά, καθώς και αμπέλια πολύ καλής ποιότητας, γεγονός που επιτρέπει τους κατοίκους να ασχολούνται εδώ και χρόνια με την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Σήμερα, πολύ λίγα αμπέλια έχουν μείνει και η παραγωγή κρασιού έχει περιορισθεί σε μικρό αριθμό αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι όμως εξακολουθούν να το παράγουν με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα και άριστη ποιότητα του προϊόντος. Επίσης, ένας αριθμός αγροτών συνεχίζει την παραγωγή, αλλά το προϊόν στο μεγαλύτερο μέρος του καταναλώνεται τοπικά. Τις τελευταίες δεκαετίες η πιο διαδεδομένη καλλιέργεια είναι αυτή της ελιάς. Η κτηματική περιφέρεια του χωριού είναι από τις μεγαλύτερες στο Πήλιο και αριθμεί χιλιάδες ελαιόδενδρα, τα οποία αποδίδουν χιλιάδες τόνους ελαίων, ένα μέρος των οποίων διατίθενται στις Ενώσεις και στο εμπόριο για βρώσιμες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής οδηγείται στα ελαιοτριβεία, όπου παράγεται σημαντική ποσότητα ελαιολάδου αρίστης ποιότητας. Ορισμένοι παραγωγοί, παράγουν στα ελαιοτριβεία, σε πολύ μικρές όμως ποσότητες το λεγόμενο «άκαγο» λάδι, που θεωρείται από τους παλιότερους ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις (στομάχου, συκωτιού κ.λπ.)
  Παράλληλα, λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια Αγροτικός Συνεταιρισμός, ο οποίος κατά κύριο λόγο ασχολείται με την υποβοήθηση του έργου των αγροτών. Είναι αυτός που φροντίζει για την προμήθεια των φυτοφαρμάκων, τη διενέργεια των ραντισμάτων, την πληρωμή των παραγωγών από διάφορες συναλλαγές με την Ένωση Πηλίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πορταριάς

ΠΟΡΤΑΡΙΑ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
  Αρχόντισα του Πηλίου, η πανέμορφη Πορταριά, είναι από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας. Απέχει 12 χλμ. από τον Βόλο και 13 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο, συνδυάζοντας έτσι και βουνό και θάλασσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 650μ. με ωραία θέα προς τον Παγασητικό.
  Ο επισκέπτης της μπορεί να περιηγηθεί στις φυσικές καλλονές της, όπως το «Μονοπάτι των Κενταύρων», τον μικρό καταρράκτη του Κάραβου, να περπατήσει στα «καλντερίμια» τα περιτριγυρισμένα από ολάνθιστες αυλές, να θαυμάσει από τους Ταξιάρχες τον Παγασητικό, να προσκυνήσει στις βυζαντινές εκκλησίες της, να ξεναγηθεί στα παλιά μοναστήρια.
  Τα πολυάριθμα αναστηλωμένα αρχοντικά δείχνουν τον τρόπο που έζησε η Πορταριά μέσα στο χρόνο. Το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο (από τα πρώτα στην Ελλάδα), το Αρχοντικό Ζούλια (το οποίο λειτούργησε ως Επαγγελματική Σχολή θηλέων), το Τσοπότειο Σχολαρχείο (σημερινό Δημαρχείο), είναι μερικά από τα σημαντικότερα μουσειακά της μνημεία. Έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση και ο Δήμος προβάλλει το πολιτισμικό στοιχείο με εκδηλώσεις, ημερίδες συνέδρια, φεστιβάλ σε συνεργασία με το πολιτιστικό σύλλογο «ΟΡΜΙΝΙΟ». Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής ετήσιες εκδηλώσεις:
•Παγκόσμια ημέρα Χορού.
•Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού.
•Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ.
•Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου.
•Εκθέσεις - Συναυλίες - Ημερίδες.
  Διαθέτει ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εστιατόρια, ταβέρνες και άλλα παρεμφερή προς εξυπηρέτηση του επισκέπτη. Στην Πορταριά ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πηλιορείτικα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ποτά, γλυκά ταψιού και παραδοσιακά φαγητά.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σταγιατών

ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24280 42937
Το τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πορταριάς είναι οι Σταγιάτες. Ένα μικρό χωριό βορειοδυτικά της Πορταριάς, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το πράσινο με θέα το Βόλο. Από παλιά οι Σταγιάτες ήταν γνωστές για δυο πράγματα. Για τα ωραία και γάργαρα νερά τους και για τα πεντανόστιμα λουκάνικα. Σήμερα, ο Δήμος Πορταριάς, προσπαθώντας να διασώσει κάποια από τα παλιά έθιμα, αναβιώνει κάθε χρόνο την παράδοση του λουκάνικου, διοργανώντας την «Γιορτή του Λουκάνικου» κάθε Ιούλιο στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις