EN
Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΤΡΑ Κωμόπολη ΛΕΣΒΟΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (5)

Δημαρχεία

ΠΕΤΡΑ (Κωμόπολη) ΛΕΣΒΟΣ

Δήμος Πέτρας

Τηλέφωνο: +30 22530 41235, 42222, Φαξ: +30 22530 41235

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Στύψης

Τηλέφωνο: +30 22530 91209

  Ορεινό χωριό σ' απόσταση δέκα χιλιομέτρων απ' την Πέτρα, χτισμένο στη νοτιοδυτική πλαγιά του όρους Λεπέτυμνου, σε ύψος 400 περίπου μέτρων. Η Στύψη οφείλει το όνομά της στη "στυπτηρία", δηλαδή το διπλό θεϊκό άλας του αργιλίου και του καλίου, που αφθονεί στο υπέδαφός της, χρήσιμο για την επεξεργασία δερμάτων και άριστο πρόστυμμα στη βαφική. Οι κάτοικοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι, ελαιοκαλλιεργητές και εξαίρετοι οικοδομολαξευτές της πέτρας. Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός της Στύψης διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία της Λέσβου. Το ξεχωριστής ποιότητας λάδι του το τυποποιεί σε γυάλινες φιάλες και μεταλλικά δοχεία και το εμπορεύεται με ευρεία κατανάλωση στην εγχώρια αγορά.
  Ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός - Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός Στύψης Υψηλομέτωπου, που λειτουργεί επίσημα απ' το Νοέμβριο του 2000, έχει βασικά του προϊόντα τα παραδοσιακά γλυκά, τα ζυμαρικά και τα καταπληκτικά χειροποίητα κεντήματα. Μεγάλη δράση αναπτύσσουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύψης και ο Αθλητικός Σύλλογος "Καραβαγγέλης". Το χωριό έχει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Αγροτικό Ιατρείο και Αστυνομικό Σταθμό. Απ' τα λίγα χωριά της Λέσβου που δεν τ' άγγιξε σχεδόν καθόλου το δημογραφικό πρόβλημα. Εδώ γεννήθηκε το 1866 ο Μακεδονομάχος ήρωας Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης του οποίου η προτομή κοσμεί την αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Στον "Κάτω Μαχαλά" επιβλητικός είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας. Αρχισε να κτίζεται το 1924 και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 27-9 -1970. Είναι τρίκλιτη σταυροειδής βασιλική από γκρίζο τραχείτη, με εσωτερικό τρούλο και πολύ όμορφο τέμπλο.
  Στον "Πάνω Μαχαλά" δεσπόζει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, κτίσμα του 1805. Είναι τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα. Στην αυλή του βρίσκεται η προτομή του μεγάλου ευεργέτη του χωριού Χριστόφα Χατζηδουκάκη. Στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας, γίνεται τριήμερο πανηγύρι και μοιράζεται "κισκέκ".


Δημοτικό Διαμέρισμα Υψηλομετώπου

Τηλέφωνο: +30 22530 91243

 Δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Στύψης βρίσκεται το Υψηλομέτωπο, μικρό πανέμορφο χωριό, πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο.
 Διατηρητέο μνημείο ο ναός του Ταξιάρχη στην είσοδο του χωριού, έργο του 1807. Είναι τρίκλιτη βασιλική από σκούρο τραχείτη με τρεις κόγχες, τρεις Αγιες Τράπεζες και πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο.
  Ξακουστή είναι η πηγή του Ασλάνη με το κρυστάλλινο πεντακάθαρο νερό της, ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια. Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός Στύψης - Υψηλομετώπου λειτουργεί εδώ το δεύτερο εργαστήριό του.
  Σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, χτισμένο το 1954 πάνω στο ιερό τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, της οποίας σώζονται οι βάσεις των κιόνων και αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού, σκόρπια εδώ κι εκεί ή εντοιχισμένα στο ξωκκλήσι. Πολύ κόσμο συγκεντρώνει το Υψηλομέτωπο στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου.


Τοπικά συμβούλια

ΣΚΟΥΤΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΛΕΣΒΟΣ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.