gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 17 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΙΔΑΙΑ Πόλη ΠΕΛΛΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (17)

Δημαρχεία

Δήμος Αλμωπίας

ΑΡΙΔΑΙΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23843 50200
Φαξ: +30 23843 50213

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλώρου

ΑΛΩΡΟΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 92366
   Ο Aλωρος είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του δήμου μας. Είναι κτισμένο κοντά σε αρχαίο οικισμό, δίπλα στην περιοχή που βρίσκονται υπολείμματα αρχαίου φρουρίου, όπου τοποθετείται η αρχαία Ευρωπός, όπως υποστηρίζουν οι ιστορικοί.
  Βρίσκεται νότια της Αριδαίας, δίπλα στο δρόμο προς Έδεσσα και Θεσσαλονίκη, κτισμένο στις παρυφές ενός λόφου με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του, που έκτισαν οι πρόσφυγες κάτοικοι όταν ήρθαν, μετά το 1922, οι περισσότεροι από την περιοχή της Νικόπολης του Πόντου.
  Μετά το 1960 η πλειοψηφία των κατοίκων μετανάστευσε στο εξωτερικό και σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα. Σήμερα έχει 550 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Καλλιεργούνται οπωροφόρα δένδρα (ροδάκινα, αχλάδια, μήλα κ.ά.), αμπέλια, σπαράγγια. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην πλατεία του χωριού, πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου. Στο χωριό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου πάνω στο λόφο, το παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου και η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου κτισμένη πάνω σε πρωτοχριστιανικό ναό.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αψάλου

ΑΨΑΛΟΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 65201
   Η Αψαλος, με 1054 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Αριδαία, στο δρόμο προς την Έδεσσα και Θεσσαλονίκη.
  Κτισμένη στην είσοδο της επαρχίας Αλμωπίας, είναι το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα που συναντά ο επισκέπτης ερχόμενος από τη Θεσ/νίκη και Έδεσσα.
  Η ιστορία της Αψάλου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με τον Κλαύδιο τον Πτολεμαίο (γεωγράφο του 2ου αιώνα μ.Χ.) η Αψαλος θεωρείται μια από τις αρχαίες πόλεις της Αλμωπίας μαζί με την Όρμα και την Ευρωπό (Αλωρος) Η αρχαία Αψαλος πρέπει να σχετιστεί με τον αρχαίο οικισμό που βράθηκε στο δρόμο Αψάλου - Πολυκάρπης, απέναντι από τις πηγές των νερών (καϊνάκι).
  Οι χριστιανοί κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν την περίοδο 1922-34 μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ήταν Πόντιοι, Θράκες και Μικρασιάτες. Το 1945 εγκαταστάθηκαν και αρκετές οικογένειες Βλάχων.
  Οι πόντιοι κάτοικοι κατάγινται από την περιοχή του Χατζή Οσμάν της Νικομήδειας, του Ακ Ταγ Ματέν της επαρχείας Αγκυρας και του Μπουλγάρ Ματέν (μεταλλείο Ταύρου) της νότιας Τουρκίας. Επίσης υπάρχουν και λίγες οικογένειες ποντίων που κατάγονται από την περιοχή της Τραπεζούντας και του Τοχούζ.
   Οι Θράκες κατάγονται από το Εξαμίλι της Καλλίπολης και οι μικρασιάτες από την περιοχή του Αϊδινίου. Οι βλάχοι κατάγονται από διάφορα μέρη της Ηπείρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βορεινού

ΒΟΡΕΙΝΟ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 71370
  Το Βορεινό, το Νεοχώρι και το Πευκωτό είναι οικισμοί που αποτελούσαν πριν από την εφαρμογή του "Καποδίστρια" την ενιαία κοινότητα Βορεινού. Σήμερα συμμετέχουν στο Δήμο Αριδαίας με ένα τοπικό συμβούλιο.
  Από το Βορεινό, ξεκινάει ο δρόμος που μας οδηγεί στη δασική περιοχή "πλάτσα" στις κορυφές του ΒΑ Βόρα. Εδώ, στις μεγάλες δασικές εκτάσεις, θα συναντήσουμε την πενταβέλονη πεύκη και μέσα από τα μοναδικά φαράγγια που υπάρχουν θα ανηφορήσουμε στην κορυφή "Πίνοβο" που δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Υπάρχουν δασικοί δρόμοι, χαραγμένα μονοπάτια για ορειβάτες και μοναδικές σε ομορφιά διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με ποδήλατο ή 4Χ4.
  Το Νεοχώρι είναι ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός με 300 περίπου κατοίκους. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στα ανατολικά του Βορεινού.
  Το Πευκωτό αποτελεί με το Βορεινό ενιάιο οικισμό. Οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν εδώ όταν έγινε η μεταφορά τους από τον παλιό οικισμό του Πευκωτού που βρισκόταν στις πλαγιές του Βόρα, λίγο κάτω από τις κορυφές της Τζένας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γαρεφείου

ΓΑΡΕΦΕΙΟ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 75460
  Ακριτικός και ορεινός οικισμός του δήμου. Βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Αριδαία, στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα καπετάνιο Κώστα Γαρέφη.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τις δασικές εκμεταλλεύσεις. Το χωριό έχει αναπτύξει σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα μέσω του Μορφωτικού Συλλόγου "Κώστας Γαρέφης" με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη λειτουργία παραδοσιακών μακεδονικών χορευτικών τμηματων.
  Ο μακεδονομάχος καπετάνιος Κώστας Γαρέφης γεννήθηκε στο χωριό Ανω Μηλιές του Πηλίου και αγωνίσθηκε στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών και στο πολύπαθο εκείνη την εποχή διαμέρισμα της Καρατζόβας (Αλμωπία). Πέθανε τον Αύγουστο του 1906 στο χωριό Τσερνέσοβο, που αργότερα μετονομάσθηκε προς τιμή του σε Γαρέφι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δωροθέας

ΔΩΡΟΘΕΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 22643
  Η Δωροθέα έχει σήμερα 650 περίπου κατοίκους και είναι από τους λίγους οικισμούς που διατηρεί τον πληθυσμό του χωρίς αυξομοιώσεις από την ημέρα που αναγνωρίσθηκε σαν κοινότητα το 1918. Σε μικρή απόσταση από τη Δωροθέα βρίσκεται ο οικισμός Αγάθη, με 80 κατοίκους.
  Οι κάτοικοι είνα κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Παράγουν βιομηχανική τομάτα, πράσσο και ροδάκινα.
  Έξω από το χωριό, σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που το επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί όλο το χρόνο για να προσευχηθούν και να πάρουν αγίασμα.
  Αξιόλογα είναι τα ιχθυοτροφεία πέστροφας που υπάρχουν στο χωριό και τροφοδοτούν με φρέσκα ψάρια πέστροφας την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
  Στη Δωροθέα θα δείτε παλιά καλοσυντηρημένα και κατοικημένα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί πριν 100 και πλέον χρόνια.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρακίου

ΛΟΥΤΡΑΚΙ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 91213, 91170-3
  Το Λουτράκι είναι ένα χωριό με 1.280 κατοίκους. Από το 1992 άρχισε να αναπτύσσεται ο αγροτοτουρισμός και σήμερα λειτουργούν περίπου εκατό ξενώνες, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες. Υπάρχουν επίσης πολλά και σύγχρονα ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώροι διασκέδασης και άλλα καταστήματα που λειτουργούν καθημερινά, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
  Η Λουτρόπολη απέχει 13 χιλ. από την Αριδαία, την πρωτεύουσα του Δήμου, 20 χιλ. από το χιονοδρομικό κέντρο και 100 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη. Στο χώρο της Λουτρόπολης και στο Λουτράκι, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες και επιπλωμένα διαμερίσματα. Επίσης, λειτουργούν πολλά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία κ.ά.
  Οι επισκέπτες συνδυάζουν τα ιαματικά νερά με μιά σειρά από δραστηριότητες όπως τους περιπάτους στα οικολογικά μονοπάτια και στο φαράγγι των Λουτρών, την ορειβασία, την αναρρίχηση, την εξερεύνηση στα σπήλαια της περιοχής των Λουτρών και την επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο του Καιμάκτσαλαν. Ο αριθμός των επισκεπτών φτάνει τους 700.000 ετησίως, από τους οποίους διανυκτερεύουν στην περιοχή 100.000.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λυκοστόμου

ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 91320
  Πριν ονομασθεί το χωριό Λυκόστομο ονομαζόταν Στρούμπινο και ανήκε σαν οικισμός στην κοινότητα Σωσάνδρας. Το σημερινό όνομα του χωριού προήλθε από ένα ρέμα που κατεβαίνει απ' το βουνό, φθάνει ως το χωριό και μοιάζει με το στόμα του λύκου. O συνοικισμός Στρούμπινο μετονομάστηκε σε Λυκόστομο το 1926 και το 1929 αναγνωρίστηκε ως αυτοτελής κοινότητα με 684 κατοίκους. Σήμερα έχει 368 κατοίκους και την μεγαλύτερη γεννητικότητα στην περιοχή σύμφωνα με εκτιμήσεις.
  Το Λυκόστομο είναι μια όαση γαλήνης, φυσικής ομορφιάς, ψυχικής ηρεμίας και συντροφικότητας, ένα εργαστήρι δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους. Το κλίμα του χωριού θαυμάσιο. Το βουνό στην αγκαλιά του οποίου είναι κτισμένο το Λυκόστομο μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Το "παλιό Φυλάκιο" λίγο έξω απ' το χωριό δέχεται επισκέψεις όλο το χρόνο. Τα αιωνόβια πλατάνια βρίσκονται παντού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγαπλατάνου

ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 94195
Φαξ: +30 23840 94500
Χωριό της επαρχίας Αλμωπίας που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Πολυκάρπη και Όρμα.
Στο Μεγαπλάτανο υπάγεται ο οικισμός Μοναστηράκι. Η παλιά κοινότητα Μπιλόβου αναγνωρίστηκε το 1918 και μετονομάστηκε Μεγαπλάτανος το 1925. Το 1920 είχε 797 κατοίκους. Το 1928 είχε 503 κατοίκους, το 1951 είχε 312 κατοίκους και το 1991 είχε 1254 κατοίκους. Σήμερα πολλοί δημότες του Μεγαπλατάνου ζουν και εργάζονται στον Καναδά, τη Γερμανία και τη μακρινή Αυστραλία. Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στο χωριό στις 20 Σεπτεμβρίου ημέρα γιορτής του Αγίου Ευσταθίου.
Ένας πανέμορφος σήμερα οικισμός είναι το Μοναστηράκι. Πολλοί από τους κατοίκους του ζουν σήμερα σε άλλες μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Όλοι όμως διατηρούν τα σπίτια τους στο χωριό, που το επισκέπτονται πολύ συχνά και ιδιαίτερα το καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου οπότε γίνεται το πανηγύρι με πλήθος κόσμου.
Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι πολλές καλλιέργειες φρούτων και η άριστη ποιότητά τους. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και "φρουτοχώρι".

Περισσότερες & αναλυτικότερες πληροφορίες, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.megaplatanos.gr , η οποία δεν αποτελεί επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας, αλλά βασίζεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ξιφιανής

ΞΙΦΙΑΝΗ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 92100
  Η Ξιφιανή βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αριδαίας - Θεσ/νίκης.
  Το χωριό -όπως υποστηρίζουν πολλοί- κατοικείται από την εποχή του Βυζαντίου. Ονομάστηκε Ξιφιανή από το όνομα του Βυζαντινού Στρατηγού Νικηφόρου Ξιφία.
  Η Ξιφιανή είναι η παλιά Κουστούργιανη που μαζί με το Ρούδινο (Αλωρο) και την Ζλάτινα (Χρυσή) αποτελούσαν μία κοινότητα που υπάγονταν στην επαρχία Μογλενών (Αλμωπίας).
  Το πιο παλιό κτίριο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγ. Δημητρίου που κτίστηκε το 1857 με ειδική άδεια των Τουρκικών τότε αρχών. Απελευθερώθηκε στις 4-11-1912 με σημαντική συμμετοχή των κατοίκων στον Μακεδονικό Αγώνα.
  Σήμερα η Ξιφιανή έχει 879 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πολύς κόσμος συγκεντρώνεται στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου στην παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, πάνω στον ομώνυμο λόφο, με θέα προς όλη την Αλμωπία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ορμης

ΟΡΜΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 94125
  Η Όρμα αποτελούσε συνοικισμό της κοινότητας Μεγαπλάτανου μέχρι το 1929. Το 1929 αναγνωρίστηκε σε κοινότητα. Με την απογραφή του 1991 παρουσιάζει πληθυσμό 712 κατοίκων.
  Η ιστορία της χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που προστατεύει σήμερα το χωριό χρονολογείται από το 1865. Οι κάτοικοι της Όρμας δεν βιάζονται να έρθει η εξέλιξη. Ζουν σε παλαιά ή καινούργια σπίτια με την ίδια άνεση, πίνουν το ίδιο παγωμένο - γάργαρο νερό απ' τις πηγές και ξεκουράζονται κάτω από την ίδια σκιά των αιωνόβιων πλατανιών της πλατείας του χωριού τους. Πρόσωπα ρυτιδιασμένα αλλά χαμογελαστά, μάγουλα βουνίσια, ροδοκόκκινα.
  Στην Όρμα καλλιεργούν, κουκάρι, φασόλια (παπούδα), ροδάκινα και κεράσια από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Σήμερα στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία για τους επισκέπτες των λουτρών. Στην Όρμα ακόμη και σήμερα η παράδοση παραμένει ζωντανή, όχι μόνο μέσα από τις πολλές παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αλλά και από την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Θα δούμε γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πιπεριών

ΠΙΠΕΡΙΕΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 23588
  Ένα φυτό έδωσε το όνομά του σ' αυτό το χωριό.
  Τόπος της πιπεριάς, της κόκκινης πιπεριάς από την οποία οι οικοτεχνίες του χωριού παρήγαγαν το "μπούκοβο". Η πιπεριά έγινε συνώνυμο του χωριού. Σήμερα απ' τα κτίρια των οικοτεχνιών και τους δύο νερόμυλους που υπήρχαν στο χωριό έχουν απομείνει μόνο ερείπια. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες με βασική καλλιέργεια την αμπελουργία. Παράγονται και διακινούνται μεγάλες ποσότητες σταφυλιών. Εκτός από τα σταφύλια παράγονται σπαράγγια σε σημαντικές ποσότητες και οπωροκηπευτικά.
  Το χωριό βρίσκεται στον οδικό άξονα Αριδαίας - Λουτρακίου.
  Ζει στους "ρυθμούς" της Αριδαίας αφού απέχει από αυτήν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα, μια απόσταση "αναπνοής".
  Δύο οικισμοί υπάγονται σήμερα στην κοινότητα Πιπεριάς. Η άνω Ροδωνιά με 100 Περίπου κατοίκους και το Μικροχώρι που έχει εγκαταλειφθεί και "ζει" μόνο τα καλοκαίρια, όταν οι ιδιοκτήτες των λίγων σπιτιών το επισκέπτονται για τις διακοπές τους.
  Στο χώρο του χωριού δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις, οικοτεχνίες, όπως και παραδοσιακά αποστακτήρια τσίπουρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυκαρπίου

ΠΟΛΥΚΑΡΠΙ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 31257
   Η Πολυκάρπη (Πόλιανη μέχρι το 1925) είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αψαλος και Μεγαπλάτανος.
  Οι κάτοικοι του χωριού επιμένουν να ζούν την παράδοση ακόμη και σήμερα. Αν μείνετε λίγες ώρες και μιλήσετε μαζί τους θα διαπιστώσετε αμέσως πως θυμούνται την ιστορία τους και σέβονται απόλυτα την παράδοση τους. Θα σας μιλήσουν για τον Πόντο, τις χαμένες πατρίδες, θα σας μιλήσουν για τις δουλειές τους αλλά και για τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις, την αναβίωση των παραδόσεων τους και θα γελάσετε με τα έθιμα του καρναβαλιού τους.
  Δυτικά του χωριού της Πολυκάρπης δεσπόζει ο λόφος του Αγίου Ελευθερίου. Στην κορυφή του είναι κτισμένο από παλιά το εκκλησάκι του Αγίου, με το αγίασμα στο εσωτερικό του. Ένας μεγάλος μαρμάρινος σταυρός στην κορυφή του λόφου, σύμβολο της πίστης των κατοίκων στην χριστιανοσύνη και ειδικότερα στον Αγιο Ελευθέριο, είναι ταυτόχρονα και ένα μνημείο πεσόντων - τιμή στους ήρωες που "έπεσαν" για την πατρίδα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Προμάχων

ΠΡΟΜΑΧΟΙ (Κωμόπολη) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 75315
   Οι Πρόμαχοι είναι ένα ακριτικό χωριό της Επαρχίας Αλμωπίας με 1862 κατοίκους, κτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και απέχει από την Αριδαία 8 χιλ.
  Οι κάτοικοι του χωριού πήραν μέρος σ' όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Επί τουρκοκρατίας σπάνια οι Τούρκοι πατούσαν στο χωριό, επειδή οι κάτοικοι ήταν γενναίοι πολεμιστές.
  Κατά τον Μακεδονικό αγώνα υπήρξε θρυλική η δράση των κατοίκων και το χωριό πρωτοστάτησε στις μάχες με οπλαρχηγούς όπως, ο γενναίος ιερέας Δημήτριος Παπανικολάου, ο Λάμπρος Κορομηλάς και ο θρυλικός καπετάν Τσότσιος (Βέσκος Ιωάννης).
  Μετά την λήξη του Μακεδονικού αγώνα το χωριό ονομάστηκε Ακρόπολις. Στη συνέχεια και με το διάταγμα της 31ης Αυγούστου 1926 μετονομάστηκε σε κοινότητα "Προμάχων", επειδή οι κάτοικοί του υπήρξαν πραγματικά πρόμαχοι της Ελευθερίας και του Ελληνισμού.
  Στην πλατεία, στο κέντρο του χωριού είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Δημητρίου των Προμάχων. Όψη επιβλητική, σημαντικό στόλισμα του χωριού και προπύργιο της Ορθοδοξίας. Στις μεγάλες γιορτές της Χριτιανοσύνης και κυρίως την ημέρα γιορτής του Αγίου στην εκκλησία δεν χωρούν οι προσκυνητές. Η πίστη των κατοίκων στον Αγιο Δημήτριο είναι μεγάλη.
Ασχολίες των κατοίκων
  Η κυριότερη ασχολία των κατοίκων είναι ό,τι έχει σχέση με το ξύλο (υλοτομία - μεταφορά - επεξεργασία κ.τ.λ.). Ο οικισμός των Προμάχων διαθέτει το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων. Μνημείο της φύσης χαρακτηρίστηκε έκταση 660 στρεμμάτων με δάσος πενταβέλονης Πεύκης (σπάνιο είδος).

Δημοτικό Διαμέρισμα Σαρακηνών

ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 94065
Σαρακηνοί -Κορυφή
  Ορεινοί οικισμοί στα δυτικά του δήμου, ακουμπούν στις ανατολικές πλαγιές του Βόρρα, σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο.
  Η πυκνή βλάστηση, τα χρώματα και αρώματα από τον ορεινό όγκο που περιβάλλει τα δύο χωριά, καθώς και τα μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που παράγουν (κεράσια, μήλα, πατάτες) αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικισμών και ανάσα ζωής για τους επισκέπτες. Τα κεράσια και τα μήλα των Σαρακηνών και της Κορυφής θεωρούνται ποιοτικά τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα.
  Οι Σαρακηνοί (υψόμετρο 570 μ.) βρίσκονται πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την Αριδαία στο χιονοδρομικό κέντρο, μέσω Κερασιάς. Σήμερα έχουν 350 κάτοικους, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ένα εργαστήριο χειροποίητων ειδών της κυρίας Κατερίνας, αποτυπώνει με τη βοήθεια της τέχνης, όλη την ομορφιά της παράδοσης του χωριού.
  Η Κορυφή (υψόμετρο 840 μ.) έχει σήμερα 126 κατοίκους. Μικρός οικισμός με το χαρακτηριστικό χρώμα των ορεινών οικισμών, θεωρείται σήμερα το "μπαλκόνι" της Αλμωπίας.
  Μικρός οικισμός, τόπος για απόδραση και ξεκούραση, πνιγμένος στα πράσινο, βρίσκεται σε χαρακτηριστική τοποθεσία κάτω από το χιονοδρομικό, με καταπληκτική θέα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σωσάνδρας

ΣΩΣΑΝΔΡΑ (Κωμόπολη) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 21889, 21113
  Η Πρεμπόδιστα (σημερινή Σωσάνδρα), παλιά βρίσκονταν βορειότερα από τη σημερινή θέση της. Συγκεκριμένα ήταν κτισμένη δίπλα από ένα κοινοτικό δάσος πλατανιών, που το διέσχιζε ένας ποταμός (σήμερα ξεροπόταμος), στα όρια των χωριών Σωσάνδρας και Γαρεφίου.
  Η Σωσάνδρα αναγνωρίστηκε σαν κοινότητα στις 28-6-1918. Μέχρι τις 11-7-1929 στην Σωσάνδρα υπαγόταν ο οικισμός Λυκοστόμου.
    Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην Σωσάνδρα υπάρχει αγροτικό Ιατρείο, Αστυνομικός Σταθμός, 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο, 2θέσιο Νηπιαγωγείο και παιδικός σταθμός.
  Έχει επίσης δύο αγροτικούς συν/σμούς
1) Τον Γεωργικό - Πιστωτικό Συν/σμό "ΔΗΜΗΤΡΑ" που διακινεί ροδάκινα, σιτηρά, καλαμπόκι και καπνά (Μπασμά και Καπάκουλακ) και 2) Τον "Φρουτοπαραγωγικό Συν/σμό" που διακινεί ροδάκινα και μήλα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τσακώνων

ΤΣΑΚΩΝΕΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 23048
  Στους Τσάκωνες υπάγονται οι οικισμοί της Χρύσας και της Κάτω Ροδωνιάς, με τους οποίους έχει πλέον συνενωθεί το χωριό. Σήμερα στους Τσάκωνες κατοικούν μονίμως 1062 κάτοικοι. Στην εποχή του Βυζαντίου το χωριό ήταν μετόχι του Μοναστηρίου της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι γεωργοί και καλλιεργούν ροδάκινα, μήλα, ακτινίδια κ.λπ. Στο χωριό υπαρχει και λειτουργεί ένας από του μεγαλύτερους αγροτικούς - οπωροκηπευτικούς συνεταιρισμούς (ΓΕΚΟΣΑ) που καλύπτει όλο το φάσμα της εμπορίας των οπωροκηπευτικών που παράγονται στην γύρω περιοχή.
  Η παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής, που βρίσκεται στην Χρύσα γιορτάζει μεν στις 26 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις όμως των κατοίκων προς τιμήν της γίνονται στις 14 Οκτωβρίου. Η αλλαγή αυτή έγινε πολύ παλιά από τότε που λόγω του θέρους, οι κάτοικοι δεν είχαν χρόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και η πλατεία γέμιζε σιτάρι από τα αλώνια που γίνονταν αυτήν την εποχή. Πρωτομαγιά κάνουν κάτω από τα πλατάνια της Κάτω Ροδωνιάς. Στους Τσάκωνες και τους οικισμούς Χρύσα και Ροδωνιά δραστηριοποιείται ένας πολιτιστικός σύλλογος που έχει να επιδείξει μια αξιόλογη παρουσία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ