gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους για το τοπωνύμιο: "ΑΙΓΕΙΡΑ Αρχαία πόλη ΑΧΑΪΑ".


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (10)

Αρχαία ιερά

Ιερό Αρτέμιδος Αγροτέρας

Οι κάτοικοι της πόλης πίστευαν ότι χρωστούσαν τη σωτηρία τους από τους Σικυώνιους στην Αρτεμη, η οποία τους είχε εμπνεύσει το σχέδιο με τις δάδες που έδεσαν στα κέρατα των κατσικιών τους και έδιωξαν, έτσι, τους Σικυώνιους (Παυσ. 7,26,3).

Ιερό Διός

Το λατρευτικό άγαλμα του Δία ήταν φτιαγμένο από μάρμαρο Πεντέλης, τον παρίστανε καθιστό και ήταν έργο του Αθηναίου Ευκλείδη. Στο Ιερό αυτό υπήρχε και ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς με πρόσωπο και άκρα χεριών και ποδιών ελεφάντινα (Παυσ. 7,26,4).

Ιερό Απόλλωνος

Ηταν πολύ παλιό και το Ιερό και οι εναέτιες συνθέσεις του και το άγαλμα του θεού, που τον παρίστανε γυμνό και ήταν πολύ μεγάλο σε μέγεθος. Πρέπει να ήταν έργο του Φλιάσιου Λαφάη (Παυσ. 7,26,6).

Ιερό Γης Ευρυστέρνου

Στο Γαίο αυτό υπήρχε αρχαίο ξόανο. Η ιέρεια της Γης έπρεπε να παραμείνει αγνή αφ'ότου θα αναλάμβανε τα καθήκοντά της, ενώ και πριν έπρεπε να έχει γνωρίσει έναν μόνο άντρα (Παυσ. 7,25,13).

Ιερό Ουρανίας

Ιδιαίτερα λάτρευαν οι Αιγειρίτες την Ουρανία (Αφροδίτη), αλλά στο Ιερό της δεν επιτρεπόταν η είσοδος (Παυσ. 7,26,7).

Ιερό Συρίας θεάς

Η είσοδος στο Ιερό της θεάς επιτρεπόταν μόνο ορισμένες μέρες και μετά από καθαρμό και νηστεία (Παυσ. 7,26,7).

Αρχαίοι ναοί

Ναός Αρτέμιδος

Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς ήταν σύγχρονης (του Παυσανία) τέχνης. Υπήρχε ακόμη και άγαλμα της Ιφιγένειας, πράγμα που δείχνει ότι αρχικά ο Ναός ίσως ήταν αφιερωμένος σ΄εκείνη (Παυσ. 7,26,5).

Αρχαία αγάλματα

Αγάλματα Ασκληπιού, Σάραπι και Ισιδος

Τα αγάλματα αυτά βρίσκονταν μέσα σε Ναό και ήταν φτιαγμένα από μάρμαρο Πεντέλης (Παυσ. 7,26,7).

Αγαλμα Τύχης

Ο Παυσανίας είδε το άγαλμα αυτό σε ένα κτίσμα στην πόλη. Η Τύχη κρατούσε το κέρας της Αμάλθειας και κοντά της υπήρχε άγαλμα του Ερωτα (Παυσ. 7,26,8).

Αρχαία έργα τέχνης

Παράσταση Συμπαθούς

Στο ίδιο οικοδόμημα της Αίγειρας που ο Παυσανίας είδε το άγαλμα της Τύχης υπήρχε και μία παράσταση ενός γέροντα που θρηνούσε και κοντά του τρεις κοπέλες και τρεις νεαροί. Υποτίθεται ότι απεικόνιζε την αναγγελία του θανάτου στον πόλεμο ενός από τους τρεις νεαρούς και ο γέροντας είναι ο πατέρας του, ο οποίος λέγεται Συμπαθής γιατί δείχνει αξιολύπητος (Παυσ. 7,26,9).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ