gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Γεωλογία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νομός ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Γεωλογία (1)

Σελίδες επίσημες

ΧΑΛΚΗΔΩΝΑ (Δήμος) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Κατά την αρχαιότητα η γεωμορφολογία της περιοχής διέφερε πολύ από τη σημερινή. Ο Θερμαϊκός κόλπος κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της σημερινής πεδιάδας της Θεσσαλονίκης. Στον εκτεταμένο αυτό κόλπο, εξέβαλαν οι ποταμοί Αλιάκμονας, Λουδίας, Αξιός και Εχέδωρος. Βέβαια, οι κοίτες καθώς και οι εκβολές των ποταμών, τότε, διέφεραν πολύ από τις σημερινές.
  Ο Αξιός και ο Αλιάκμονας, εξέβαλλαν στο Θερμαϊκό, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες λάσπης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προσχώσεις, οι οποίες σταδιακά οδήγησαν στη συρρίκνωση του Θερμαϊκού. Το βόρειο τμήμα του κόλπου έμεινε αποχωρισμένο από τον κύριο κόλπο, δημιουργώντας μια λιμνοθάλασσα. Η λιμνοθάλασσα αυτή με την πάροδο του καιρού συρρικνώθηκε ακόμα πιο πολύ, σχηματίζοντας τη λίμνη των Γιαννιτσών. Η λίμνη των Γιαννιτσών συνέχισε να συσσωρεύει λάσπη, εξελισσόμενη σε βάλτο.
  Το 1925 ξεκίνησε μία σειρά αποστραγγιστικών και αποξηραντικών έργων, τα οποία είχαν ως στόχο τη μετατόπιση της κοίτης του Αξιού για να εμποδιστεί περαιτέρω συρρίκνωση του Θερμαϊκού. Το μεγάλο αυτό έργο ολοκληρώθηκε το 1936 και είχε ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων πολλών χιλιάδων στρεμμάτων. Ανάμεσα στα έργα που επιτελέστηκαν εκείνη την εποχή, ήταν και η αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκηδόνος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ