gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΗΠΟΥΡΕΙΟ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Κηπουρειό

  Το Κηπουρειό (Κηπόδιο) πήρε το όνομά του από τους κήπους που υπήρχαν στην περιοχή εξαιτίας των πολλών νερών .Η θέση που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 820 μ., 22 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών, επιτρέπει στον επισκέπτη να ατενίσει προς πολλά σημεία των Γρεβενών.
   Σύμφωνα με διηγήσεις των κατοίκων, νομάδες (κοπατσιαραίοι) που ζούσαν γύρω από το σημερινό χωριό στις θέσεις Γοργιανή, Σκίψη, Ταμπούρι και Ρασίφη συνενώθηκαν και δημιούργησαν το Κηπουρειό. Επί Τουρκοκρατίας το χωριό υπήρξε κεφαλοχώρι και ποθητή έδρα των Τούρκων λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ο αριθμός των κατοίκων του 200-300 το χειμώνα, ανέρχεται στους 500 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτοί ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
   Στο δρυόδασος της Γόργιανης, όπου κρύβονταν πολλά άτομα κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο για να αποφύγουν τους Γερμανούς, υπάρχουν προσπελάσιμοι διάδρομοι με υπέροχες διαδρομές ανάμεσα στα δέντρα. Εκεί βρίσκονται και οι εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου και της Αγ. Τριάδας, που χρονολογούνται αρκετά παλιά και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημόσια δασοσκεπής έκταση κοινότητας Κηπουρειού κι αυτή με προσπελάσιμους δασόδρομους, όπου το δάσος εναλλάσεται με γεωργικές καλλιέργειες. Η περιοχή έχει κηρυχθεί βιότοπος αρκούδας και άλλων μεγάλων θηλαστικών (λύκος, αλεπού, αγριόγατα, κουνάβι, ζαρκάδι).
   Όπως διηγούνται στο Κηπουρειό, επί Τουρκοκρατίας στην τωρινή θέση του σχολείου έδρευε ο τούρκικος στρατός. Όταν χρειάστηκε αυτός να φύγει, για να διατηρηθεί μυστικότητα ο τούρκος αξιωματικός Μπεκίρης διέταξε τους κατοίκους του χωριού να κλειστούν στα σπίτια τους για να μη δουν την επιχείρηση. Οι Τούρκοι άφησαν πίσω τους μαγειρεία και ο στρατώνας τους χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο μέχρι το 1920.
   Μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζει η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου, που η ίδρυσή της ταυτίζεται χρονολογικά με την ίδρυση του χωριού. Όταν γιορτάζει ο άγιος γίνεται νηστεία μιας εβδομάδας, γιατί σύμφωνα με έναν παλιό θρύλο όταν το 1917 το χωριό μαστιζόταν και αποδεκατιζόταν από ασιατική γρίπη, οι κάτοικοί του νήστεψαν για να γιατρευτούν με τη βοήθεια του αγίου. Ενδιαφέρουσες ακόμα είναι οι εκκλησίες του Αγ. Νικολάου και της Αγ. Παρασκευής μέσα στο Κηπουρειό, καθώς και του Αγ. Γεωργίου στη θέση " Ταμπούρι" και του Αγ. Γεωργίου στη Λαγκαδιά.
   23 χλμ. Β του Κηπουρειού περνά ο Βενέτικος, στο δρόμο Κηπουρειού - Γρεβενών. Από εκεί όπως εξιστορείται, πέρασε το 169 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Περσέας, κατευθυνόμενος προς τα Γιάννενα για ν' αντιμετωπίσει το βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο. Στη γέφυρα του Σπανού ο Βενέτικος ενώνεται με το Μικρό Ποτάμι. Η γέφυρα αυτή κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας (1864) και οφείλει το όνομά της στον επικεφαλής της εκτέλεσης του έργου, Σπανό. Σύμφωνα με το θρύλο το γεφύρι χτιζόταν αλλά έπεφτε. Οι εργάτες τότε μάζεψαν αυγά απ' όλη την περιφέρεια και αναμείξανε το ασπράδι τους με άμμο και νερό, χτίστηκε το γεφύρι μ' αυτά και δεν ξανάπεσε. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως χρησιμοποιήθηκε η σκιά του εργολάβου για να στηθεί το γεφύρι και μάλιστα ο τελευταίος όταν πέθανε, θάφτηκε δίπλα σ' αυτό. Την ίδια εποχή χτίστηκε και το Μικρό Γεφύρι, 20 μ. πριν τη γέφυρα του Σπανού.
   Στην περιοχή του Κηπουρειού συναντάμε πολλές πηγές, όπως το Ταμπούρι 3 χλμ. στο δρόμο προς Κρανιά, τη Σκίψη 500 μ. από το χωριό, το πηγάδι του Μιχάλη, το Μπούνη 1 χλμ. Δ-ΒΔ του χωριού και το Σιόπωτο στον ε γκαταλειμμένο οικισμό Λαγκαδιάς, που ανήκει στο Κηπουρειό. Επίσης βρίσκουμε πολλές όμορφες πέτρινες βρύσες όπως η βρύση Σιλίμη, η βρύση Γκορτσιά, η βρύση Μανώλη και η βρύση Λαζαράκη.
   Η θέα από τις ράχες Παπαζήση (800 μ.) και Κάτσαρη (820 μ.), όπου στον εμφύλιο σκοτώθηκαν 17 άτομα, είναι εκπληκτική. Στη θέση Σταυροπόδι 3 χλμ. πριν το Κηπουρειό, υπάρχει μνημείο προς τιμήν των 40 γυναικόπαιδων που κάηκαν ζωντανά από τους Γερμανούς επί Κατοχής, στην καλύβα του Ελευθερίου. Περισσότερα στοιχεία για την περιοχή μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο του Αθ. Βλάχου, " Το πανόραμα του Κηπουρειού της Πίνδου".
   Στο Κηπουρειό κάθε χρόνο αναβιώνουν τα έθιμα του Φανού και του Καρναβαλιού. Επίσης του Αγ. Πνεύματος στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου στο δάσος της Γόργιανης μαζεύεται κόσμος απ' όλο το νομό Γρεβενών. Μετά τη δοξολογία ψήνονται στο προαύλιο αρνιά και ακολουθούν χοροί και παραδοσιακή μουσική. Στην πλατεία του χωριού γίνεται τριήμερο πανηγύρι στις 25- 26 και 27 Ιουλίου, με ψητά αρνιά, δημοτική μουσική και χορούς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Γρεβενών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ