Πληροφορίες για τον τόπο ΙΟΣ (Χωριό) ΚΥΚΛΑΔΕΣ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΙΟΣ Χωριό ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Ιος (Χώρα)

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, είναι τυπική κυκλαδίτικη πόλη, γραφική και κατάλευκη, ιδιαίτερα στον παλιό οικισμό που είναι διατηρητέος. Απλώνεται χτισμένη στο λόφο πάνω από τον Γιαλό, με τα κάτασπρα σπίτια της, τους ανεμόμυλους, τα στενά δρομάκια και τις εκκλησίες της. Στην κορυφή βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και γύρω του τα ερείπια του Μεσαιωνικού Κάστρου, και κάτω από το κάστρο σε απόκρυμνο βράχο με πανοραμική θέα είναι η βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς της Γκρεμιώτισσας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στη θέση της σημερινής πόλης βρισκόταν η αρχαία πόλη, από την οποία σώζονται πολύ λίγα λείψανα από το ναό του Πυθίου Απόλλωνα, στη θέση που είναι σήμερα η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, στην νότια είσοδο της Χώρας. Ανάμεσα στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, βρισκόταν στην αρχαιότητα η αγορά της πόλης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις