Πληροφορίες για τον τόπο ΚΑΒΑΛΑ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΑΒΑΛΑ Πόλη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ".


Πληροφορίες για τον τόπο (5)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

   Υπάρχουν μερικές πόλεις που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά, που νομίζεις ότι τις ξέρεις από παλιά ακόμη και όταν τις επισκέπτεσαι για πρώτη φορά! Φιλικές, "ζεστές" και "ανοιχτόκαρδες" αλλά και σαγηνευτικά όμορφες, ικανές να σε κρατήσουν για πάντα κοντά τους...Γιατί η Καβάλα δεν είναι απλά ένας όμορφος τόπος αλλά μια σύγχρονη πόλη με μακραίωνη ιστορία και πλούσια παράδοση, με μοναδικά φυσικά τοπία και πάνω απ' όλα με φιλόξενους ανθρώπους! Μια πόλη που θα σας πείσει αμέσως για τα πλεονεκτήματά της σε κάθε πτυχή της ζωής της.
  Το ταξίδι της Καβάλας στην ιστορία ξεκινάει περίπου την εποχή του Ομήρου. Χάρη στη γεωγραφική της θέση, υπήρξε πάντα στο επίκεντρο της προσοχής.
Θέση-Πρόσβαση
  Ένα ταξίδι στην καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας. Μια ιστορική, πανέμορφη πόλη, αμφιθεατρικά χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, που συνδυάζει όλα όσα μπορούν να συγκινήσουν έναν απαιτητικό επισκέπτη. Βουνό και θάλασσα, γραφικότητα και σύγχρονη ζωή, αρχαιολογικές περιηγήσεις και συναρπαστικές εκδρομές, πολιτιστική δράση και ηρεμία μέσα στη φύση...Αυτή είναι η Καβάλα!
  Βρίσκεστε εδώ σε 2 περίπου ώρες οδικά (165χλμ) από τη Θεσσαλονίκη. Και θέλετε άλλο τόσο χρόνο για να προχωρήσετε ακόμη ανατολικότερα, στην άκρη της Μεσογειακής Ευρώπης, την Αλεξανδρούπολη (174 χλμ).
  Με εύκολη πρόσβαση από στεριά, αέρα και θάλασσα, η Καβάλα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό. Με διαρκή οδική επικοινωνία με όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και την Αθήνα. Με θαλάσσια σύνδεση με πλοία και ferries από και προς τα νησιά του Αιγαίου. Με αεροπορικές συνδέσεις, καθημερινά για Αθήνα και πτήσεις Charter εξωτερικού την περίοδο της τουριστικής κίνησης, από το σύγχρονο αεροδρόμιο που βρίσκεται 20 χλμ. έξω από την πόλη και θεωρείται από τα ασφαλέστερα των Βαλκανίων. Κι ακόμη, η Καβάλα, πρωτεύουσα ενός μεγάλου νομού, έχει στη διάθεση των επισκεπτών της όλες τις υπηρεσίες της (διοίκηση, τράπεζες, νοσοκομεία κλπ.) αλλά και το χαρακτηριστικό φιλόξενο πνεύμα των 60.000 κατοίκων της!
Ιστορική αναδρομή
  Νεάπολις, ήταν το πρώτο όνομα της πόλης (7ος αιώνας π.Χ.) που υπήρξε σύμμαχος της Αθήνας του Περικλή (5ος αιώνας π.Χ.). Υπήρξε επίσης πολύ σημαντικό κέντρο της εποχής των Μακεδόνων. Η Νεάπολη ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που πάτησε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος στην προσπάθεια διάδοσης της Χριστιανικής διδασκαλίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε, κατά τους βυζαντινούς χρόνους μετονομάζεται σε Χριστούπολη.
  Το λιμάνι της αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της σημαντικότατο εμπορικό σταθμό, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των Ρωμαίων, ενώ για τον ίδιο λόγο γνώρισε καταστροφικές επιδρομές Γότθων, Ούννων, Νορμανδών και Βουλγάρων. Κατά το 15ο αιώνα πέφτει στα χέρια των Τούρκων και παραμένει κατεχόμενη μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μετά την απελευθέρωσή της εξελίσσεται σε μια καθ' όλα σύγχρονη πόλη.
Νοσταλγικοί περίπατοι στην πόλη του χθες!
  Ένα είναι βέβαιο. Ότι θα κάνετε πολλούς περίπατους. Θα περπατήσετε στο πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στο Ιμαρέτ, ισλαμικό οικοδόμημα του Μωχάμεντ Αλη, ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, και στην Παναγία.
  Περνώντας πρώτα από το Φάρο, όπου και θα σταθείτε πολλή ώρα έχοντας θέα όλη την πόλη της Καβάλας, θα φτάσετε στο Κάστρο, θα επισκεφτείτε τους χώρους του, τον πύργο του, θα νοιώσετε άλλες εποχές.
  Περπατήστε ανάμεσα στα γραφικά δρομάκια και θα βρεθείτε από την άλλη πλευρά της παλιάς πόλης στις περίφημες Καμάρες, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο που ανακατασκευάστηκε το 1550 από το Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή, πόρτα που βγάζει στο παραδοσιακό καρνάγιο από τη μία και στην καρδιά της σύγχρονης πόλης από την άλλη πλευρά του. Η Καβάλα είναι το μεγάλο μπαλκόνι στον ήλιο, τη θάλασσα και σε βράδια με πανσέληνο. Αμφιθεατρικά απλωμένη σε πλαγιές που έρχονται να καταλήξουν στην όμορφη παραλία της και στο λιμάνι.
Νέα πόλη
  
Η Καβάλα ανασαίνει βαθιά μέσα στο Δημοτικό Κήπο, όπου υπάρχει και το Ηρώο, η άσβηστη ιστορική της μνήμη. Στην πλατεία Καπνεργάτη το επιβλητικό κτήριο της παλιάς Καπναποθήκης με τα μεγάλα παράθυρα και την περίτεχνη αρχιτεκτονική διακόσμηση. Ο προηγούμενος αιώνας παρών, μέσα από οικοδομήματα που μαρτυρούν πολιτισμό και αρχοντιά. Το Δημαρχείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το κτήριο της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Δημοτικό Μουσείο, αξίζει να θαυμαστούν και ναι φωτογραφηθούν συλλεκτικά. Όλα αυτά βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης πόλης με προσεγμένη διαμόρφωση, πεζοδρομήσεις και ωραίους δρόμους που οδηγούν στην παραλία με τα φοινικόδεντρα.
Παραθαλάσσια πόλη
  Τουρισμός αξιώσεων σε μια πόλη γεμάτη ζωή! Η Καβάλα είναι μια πόλη που δημιουργεί δεσμό με τον επισκέπτη. Γι' αυτό εξάλλου την πρώτη επίσκεψη ακολουθούν και άλλες. Αυτό όμως που καταλαβαίνει ο επισκέπτης από την πρώτη κιόλας επαφή, είναι πως κάθε μέρα του μπορεί να είναι διαφορετική σε παραστάσεις και εικόνες.
  Οι παραλίες της πόλης. Στις παραλίες της πόλης... το καλοκαίρι έχει πολλά ονόματα! Το λένε Περιγιάλι, Ραψάνη, Καλαμίτσα, Μπάτη, Τόσκα, Παλιό... Έτσι λένε τις ακρογιαλιές της Καβάλας, που αρχίζουν μέσα από την ίδια πόλη! και μέσα σε 5-6 μόλις χιλιόμετρα τη στολίζουν με τις ομορφιές τους. Κάθε μία με τη δική της φυσική, δροσερή προσωπικότητα.
  Όλες πεντακάθαρες με τη γαλάζια σημαία της ΕΟΚ. Η Καβάλα διαθέτει, άλλωστε σύστημα βιολογικού καθαρισμού από τα πιο σύγχρονα της Μεσογείου.
  Γνωρίστε τις όλες. Κάντε το μπάνιο και τη βραδινή σας βόλτα κάθε φορά και σε διαφορετικό περιβάλλον, απλά περπατώντας. "Παιδιά" της πόλης, το Περιγιάλι στα 1.500 μέτρα ανατολικά και η Ραψάνη δυτικά, 200 μόλις μέτρα από τα κεντρικά ξενοδοχεία. Κι ακόμη, γνωρίστε το ρομαντικό Μπάτη, τη νοικοκυρεμένη Τόσκα, την Καλαμίτσα και το Παλιό που αργούν να κοιμηθούν...
  Ένα εξωτικό τοπίο 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Καβάλας, στις εκβολές του ποταμού Νέστου, ένα τοπίο ασυνήθιστο. Πράσινο και μεγάλη αμμώδης παραλία, μια μικρή χερσόνησος που εισχωρεί στη θάλασσα, ένα "νησί του Ειρηνικού" στη Μεσόγειο!
Ορεινή Καβάλα
"Ορεινά τοπία: άλλου είδους συγκινήσεις" Παλιά Καβάλα (16χιλιόμετρα), Κορυφές (23), Πλαταμώνας (35), Κεχρόκαμπος (55), τα γραφικά χωριά που θα συναντήσετε στην εκδρομή σας αυτή. Θα καθίσετε στις πλατείες τους και θα απολαύσετε την ξεκούρασή σας στα καφενεία ή στις ταβέρνες. Όμως, το θέμα που θα κυριαρχεί στις συζητήσεις σας θα είναι σίγουρα η εντυπωσιακή διαδρομή στο πανέμορφο και συνεχώς εναλλασσόμενο ορεινό τοπίο. Στο Παγγαίο, περίπου 44 χιλιόμετρα από την Καβάλα, το Βυζαντινό μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας και το χωριό Νικήσιανη είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος να μετακινηθείτε από την πόλη και τις παραλίες της.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού Καβάλας


    Ιστοσελίδες Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού & Ανάπτυξης Καβάλας
  • http://www.detakav.gr Αγγλικά Ελληνικά

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Κόμβοι, εμπορικοί

Τοπωνύμια

Παναγία

Ο παραδοσιακός συνοικισμός της Παναγιάς είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια της πρώτης αποικίας των Θασίων, κάτω από το κάστρο, και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν το κέντρο της πόλης της Καβάλας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις