Πληροφορίες για τον τόπο ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ Χωριό ΓΟΡΤΥΣ".


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Καρύταινα

  Ριζωμένη στη πλαγιά του βουνού Αχρειοβούνι. Ντυμένη με όλη την παλιά αρχοντιά της, δίδει από μακριά το επιβλητικό της "παρόν" στον επισκέπτη. Με την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Φράγκους το 1209 και κατά τη διανομή της από τον Γοδεφρείδο Βιλλαρδονίνο τον Α', η Καρύταινα έγινε Γαλλική Βαρωνεία και περιελάμβανε μια περιοχή σε έκταση Νομού υπό τον Ούγκω ντε Μπρυγέρ που ήταν ο πρώτος Βαρώνος της και στη συνέχεια διαδέχθη αυτόν ο Γοδεφρείδος ντε Μπρυγιέρ.
   Στην Καρύταινα (αρχές 17ου αιώνα) έζησε ο Άγιος Αθανάσιος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως και Καρυταίνης, πολιούχος της Καρύταινας. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει ομώνυμος ναός και η μνήμη του Αγίου εορτάζεται την 17η Μαϊου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Καρύταινα έγινε πρωτεύουσα ιδίου "Καζά". Ήταν κέντρο εμπορικό, είχε μεγάλο παζάρι και κυρίως συγκέντρωνε το εμπόριο των σιτηρών της περιοχής. Είχε μεγάλη παραγωγή σε μετάξι και οικοτεχνία ταπήτων.
   Με την έναρξη του αγώνα ενάντια στον τούρκο κατακτητή ελευθερώνεται και γίνεται το Αρχηγείο των Επαναστατημένων Ελλήνων ενάντια στον Τούρκο Κατακτητή. Αποκαλείται "το Μετερίζι του 1821". Η "Εφορεία Καρυταίνης" πού ήταν τοπικός οργανισμός για το συντονισμό του Αγώνα, διόρισε Αρχιστράτηγο των Ελληνικών Δυνάμεων της περιοχής τον Θ. Κολοκοτρώνη. Εδώ μετά την απελευθέρωση λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία του Καποδίστρια, καθώς και το πρώτο έκτακτο στρατοδικείο την εποχή του Όθωνα. Για ένα διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα της Επαρχίας Γορτυνίας.
   Η Καρύταινα έχει ανακηρυχθεί Παραδοσιακός οικισμός.
   Το μήνα Αύγουστο γίνονται πολλές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και το "Παζάρι Γυναικών της Καρύταινας". .

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γόρτυνος


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις