Πληροφορίες για τον τόπο ΣΑΝΗ (Αρχαία πόλη) ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΣΑΝΗ Αρχαία πόλη ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αρχαία Σάνη

Η αρχαία Σάνη, μια από τις τρεις αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική, ιδρύθυκε κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. στα νοτιοδυτικά παράλια της Ακτής (χερσονήσου του Αγίου Όρους), στραμμένη δηλαδή προς το Σιγγιτικό κόλπο. Η επιλογή της θέσης της σχετίζεται πιθανότατα με την ύπαρξη των γνωστών μεταλλείων σε μικρή απόσταση από αυτήν, καθώς και με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θέση πρόσφερε στα πλοία ασφαλή πρόσβαση προς τη θάλασσα του νότου, αποφεύγοντας τον επικίνδυνο περίπλου του Άθωνα, και διευκολύνοντας έτσι το εμπόριο.
Υπάρχουν ελάχιστες γραπτές μαρτυρίες για την πόλη και την ιστορία της, που κυρίως αναφέρονται στο ρόλο της κατά τους δύο μεγάλους πολέμους που συγκλόνισαν την αρχαία Ελλάδα, τον πόλεμο με τους Πέρσες και τον Πελοποννησιακό. Η Σάνη καταστρέφεται κατά τους πολέμους για την προσάρτηση της Χαλκιδικής στο Μακεδονικό Βασίλειο στα χρόνια του Φιλίππου Β΄. Στη θέση της ιδρύεται το 317/6 π.Χ. από τον Αλέξαρχο, αδελφό του βασιλιά της Μακεδονίας, Κασσάνδρου, μια καινούρια πόλη, η Ουρανούπολις, ή "Ουρανιδών πόλις", όπως αναγράφεται στα νομίσματά της.
Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή της Σάνης άρχισε πολύ πρόσφατα. Μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί ένα ιερό με διάρκεια ζωής από την αρχαϊκή ως και την ελληνιστική εποχή, που συνδέεται με αυτόν τον τρόπο και με τις δύο πόλεις της περιοχής. Τα εξαιρετικά γλυπτά που κοσμούσαν τη στέγη του αρχαϊκού ναού - τρεις πήλινες φτερωτές Νίκες με γραπτή διακόσμηση - εκτίθενται ως δείγματα του πολιτισμού και της ζωής της Σάνης στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Πολυγύρου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Χαλκιδικής


Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Sane

  Eth. Sanios, Senaios, Sanaios. A colony of Andros, situated upon the low, undulating ground, forming the isthmus which connects the peninsula of Acte with Chalcidice, through which the canal of Xerxes passed. Masses of stone and mortar, with here and there a large and squared block, and foundations of Hellenic walls, which are found upon this Provlaka or neck of land, mark the site of ancient Sane, which was within Acte and turned towards the sea of Euboea.

This text is from: Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith, LLD). Cited June 2004 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις