EN
Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΛΕΧΑΙΝΑ Κωμόπολη ΗΛΕΙΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Ανάμεικτα

Λεχαινά

Τοπογραφία
  Τα Λεχαινά είναι χτισμένα στο κέντρο του δυτικού μέρους του Ηλειακού κάμπου βόρεια του Πηνειού, του κάμπου της Γαστούνης, όπως ήταν περισσότερο γνωστός. Η ευρύτερη περιοχή του ορίζεται απ' τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχιού, τα χαμηλά υψώματα του Αϊ Γιώργη, τον ποταμό Ανισάτο και το Ιόνιο πέλαγος. Πέρα στην Ανατολή, στα σύνορα με το νομό Αχαϊας, γαλαζίζει αχνά το βουνό Σανταμέρι ενώ στη Δύση, κουρνιασμένο πάνω στο ακρωτήριο Χελωνάτας στεφανώνοντάς το με τις ντάπιες και τα τείχη του, δεσπόζει το θρυλικό κάστρο Χλεμούτσι, φύλακας προστάτης του κάμπου και βιγλάτορας του πελάγου. Όσο κόβει το ανθρώπινο μάτι απλώνεται κάμπος απέραντος με πλούσιο και εύφορο χώμα, δημιούργημα των προσχώσεων του Πηνειού και άλλων μικρότερων ποταμών και λαγκαδιών. Πολύ παλιά ο τόπος πρέπει να ήταν λιμνοθάλασσα που απομεινάρι της έχει απομείνει το κοτύχι ως τα σήμερα.
   Τα Λεχαινά, χτισμένα πάνω στο μαλακό, επίπεδο χώμα του κάμπου, δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να τα ξεχωρίζει απ' τα υπόλοιπα καμποχώρια και κωμοπόλεις της περιοχής. Οχυρές θέσεις ή κτίσματα τα Λεχαινά δεν έχουν, ούτε φαίνεται να είχαν ποτέ. Ο οικισμός είναι απλωμένος, έκθετος καταμεσής στον κάμπο, λίγο χαμηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας και τα τελευταία σπίτια των διακλαδώσεων του πολεοδομικού ιστού μπερδεύονται με τα χωράφια. Φυσική προστασία από το βορρά αποτελεί η λιμνοθάλασσα του Κοτυχιού σε συνδυασμό, παλιότερα με το συνεχόμενο μεγάλο βαλτότοπο της Δροσελής, που ήταν δύσβατος πριν αποξηρανθεί. Σε περιπτώσεις ανάγκης οι κάτοικοι, έφευγαν προς τα ορεινά ή στα απέναντι νησιά.

Φυσικό περιβάλλον
  Εκτός από τις τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις η περιοχή, που χαρακτηριστικό της είναι η πλούσια βλάστηση, είναι κατάφυτη από θάμνους, μυρτιές, σχοίντα, ρείκια, θρούμπι, πικροδάφνες, πουρνάρια και άλλα και δέντρα (μουριές, κυπαρίσσια, βαλανιδιές, καρυδιές, ελιές, συκιές, εσπεριδοειδή κλπ). Πρέπει να τονιστεί πως πολύ πλούσια ήταν και είναι και η υδροχαρής βλάστηση (βούρλα, ψαθιά, καλάμια κλπ), χάρη στα πολλά λαγκάδια και παλιότερα τα βαλτοτόπια της περιοχής. Μέσα σ' αυτή την πλούσια βλάστηση αναπτύσσονται όλα τα είδη των κατοικίδιων και εκτρεφόμενων ζώων, κυρίως (αιγοπρόβατα, αγελάδες), άφθονο κυνήγι, πολλά υδρόβια πτηνά και ζώα και μεγάλη ποικιλία εντόμων, ιδιαίτερα κουνούπια.
Θετικές επιπτώσεις: Η μορφή και η σύσταση του εδάφους, το εύκρατο υγρό κλίμα, τα άφθονα νερά ευνοούν κάθε είδος καλλιέργειας και κυρίως τα δημητριακά και κηπευτικά. Οι εκτεταμένοι βοσκότοποι και οι χαμηλοί λόφοι με την πλούσια θαμνώδη βλάστηση, όπως και το ήπιο λίμα ευνοούν την κτηνοτροφία. Παράλληλα ήταν πάντα αρκετά αναπτυγμένη και η πτηνοτροφία καθώς και η μελισσοκομία. Τόπος πλούσιος ευλογημένος, γη εύφορη και άφθονη για όλους.
Αρνητικές επιπτώσεις: Το πεδινό όμως του εδάφους, το υγρό κλίμα, οι βάλτοι με την πυκνή υδροχαρή βλάστηση και την αφθονία των εντόμων δημιούργησαν νοσηρό περιβάλλον που είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσωματική κατάσταση των κατοίκων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ΤΕΕ Λεχαινών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.