gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ Βουνό ΑΧΑΪΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (9)

Perseus Project

Erymanthus, Erymanthos, Erymanthian

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ορος Ερύμανθος (Ολωνός)

Ο Ερύμανθος μαζί με το Παναχαικό αποτελούν τη δυτική απόληξη της μακρινής οροσειράς, που τρέχει σε όλη τη βορεινή Πελοπόννησο. Με κέντρο την κορφή Μουγκίλα (2.169 μ.) τέσσερις ακτίνες κορφών ξεπετάγονται σχεδόν αντιδιαμετρικά. Ο Ερύμανθος έχει βορεινά τον ποταμό Πείρο (αρχαία Αχελώος). Ανατολικά ο Βουραϊκός τον χωρίζει από τον Χελμό. Νότια φτάνει μέχρι τον ποταμό Πηνειό και τον ποταμό Ερύμανθο. Δυτικά τα όρια κάπως ακαθόριστα φτάνουν μέχρι τον ποταμό Τεθρέα. Ο Ερύμανθος αντίθετα με το γειτονικό Παναχαϊκό δίνει την εντύπωση ενός δύσκολου βουνού στο περπάτημα. Αποτελεί μεγάλο κέντρο της κτηνοτροφίας στην Πελλοπόνησο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι το έντονο ανάγλυφο και οι βαθειές χαραδρώσεις. Μόνον η ράχη των κορφών του Πρ. Ηλία πάνω από το χωριό Καλέντζι σπάει το έντονο ανάγλυφο.

'Αλλο κύριο χαρακτηριστικό του βουνού είναι τα πολλά νερά που τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Βασικά στο βουνό σχηματίζονται τέσσερις μεγάλες κοιλάδες. Το βουνό είναι γενικά δασωμένο στις τέσσερις μεγάλες κοιλάδες και μέχρι σχεδόν τα ψηλώματα στην ανατολικότερη κορφή Τρείς Γυναίκες.
Η μυθολογία έχει αφήσει στον Ερύμανθο τα σημάδια της. Η κορφή Τρείς Γυναίκες λένε πως πήρε τ' όνομα από τρείς βράχινες κορφές που μοιάζουν με μαρμαρωμένες νεράϊδες. Το βουνό Ερύμανθος το χρησιμοποιούσε - κι ήταν από τα αγαπητά της - η θεά 'Αρτεμις για κυνήγι. Ο μυθικός Ερύμανθος ήταν γιός του Αρίστα και απόγονος του Νύκτιμου, που ήταν γιός του Λυκάονα και εγγονός του Πελασγού, έδωσε τ' όνομά του στο βουνό. Το όνομα Ερύμανθος δίνονταν αρχικά στην πόλη Ψωφίς που βρίσκεται νότια του Ερύμανθου εκεί που ενώνεται ο ποταμός Ερύμανθος με τους ποταμούς Αροάνιο και Σειραίο.

Φυσικά το βουνό έχει το όνομα του γνωστού άθλου του Ηρακλέους. Στην περιοχή τον μετέφερε η 'Αρτεμις από την Κρομυώνα της Κορινθίας όπου γεννήθηκε από την γουρούνα Κρομυώνα. Ο κάπρος του Ερύμανθου ρήμαζε τα ζώα της Ψωφίδος και ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να τον πιάσει. Ο Ηρακλής τον στρίμωξε στο φαράγγι του Ερύμανθου με χιόνια - όπου δεν μπορούσενα κουνηθεί - και με δίκτυα τον πήγε στις Μυκήνες. Σ' ένα αγγείο του 600 π.Χ. απεικονίζεται ο βασιλιάς Ευρυσθέας κρυμμένος σε μεγάλο πιθάρι από το φόβο του μπροστά στον Ερυμάνθιο Κάπρο, που του έφερε ο Ηρακλής.

Οι σύγχρονοι οικισμοί στο βουνό που παρουσιάζουν παραδοσιακό ενδιαφέρον είναι το Αλεποχώρι (διατηρητέος οικισμός), το Καλέντζι και η Βλασία. Το πίο ενδιαφέρον όμως μνημείο της αρχαιότητας είναι η Αρχαία Ψωφίς, που αναφέραμε προηγούμενα. Ιερό του Δία της Ολυμπίας, ιερό της Ρέας Κυβέλης, στάδιο γυμνάσιο, παλαίστρα, μαζί με Ρωμαϊκά ερείπια, παλαιοχριστιανική εκκλησία και ερείπια μεσαιωνκού πύργου μαρτυρούν την αδειάλειπτη ιστορία της περιοχής.

Γεωλογικά ο Ερύμανθος έχει λίγη ομοιότητα με τα άλλα βουνά της Πελοπονννήσου - εκτός από το Παναχαϊκό. Οι ασβεστόλιθοί του βρίσκονται πάνω σε σχιστόλιθους και το αδιαπέραστο πέτρωμα των τελευταίων είναι που δημιουργεί τις τόσες πολλές πηγές του βουνού. Τα δάση του βουνού αποτελούνται βασικά από το Κεφαλλονήτικο έλατο, αλλά και από βαλανιδιές, πουρνάρια και κέδρα. Στον Ερύμανθό δεν υπάρχουν καταφύγια ορειβατικά. Η πιο γνωστή και πολυσύχναστη ανάβαση στον Ερύμανθο γίνεται από του Μίχα και την Τσαπουρνιά, σε υψόμετρο περίπου 950 μ. Η κορφή βρίσκεται ακριβώς νοτιοδυτικά του παραθεριστικού αυτού οικισμού.

Σελίδες του Ορειβατείν

Harpers Dictionary of Classical Antiquities

Erymanthus, (Erumanthos)

A mountainchain in the northwest angle of Arcadia, celebrated in fable as the haunt of the savage boar destroyed by Heracles. Apollonius places the Erymanthian monster in the wilds of Mount Lampea; but this mountain was that part of the chain where the river Erymanthus took its rise.

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Erymanthus

  Erymanthus (Erumanthos), a lofty range of mountains on the frontiers of Arcadia, Achaia, and Elis. It formed the western point of the northern barrier of Arcadia; and Mt. Lampeia, which extends southwards, is a portion of the range. The two principal heights are now called O/lonos and Kalefoni, the former being 7.297 feet above the level of the sea, and the latter 6.227 feet. From Erymanthus four rivers rise, - the Eleian Peneius, the Arcadian Erymanthus, and the Peirus and Selinus of Achaia. The river Erymanthus, which is a tributary of the Achelous, is spoken of under the latter name. Mount Erymanthus is celebrated in mythology as the haunt of the fierce boar destroyed by Hercules. (Strab. viii. pp. 343, 357; Pans. v. 7. § 1, viii. 24. § 4, seq.; Hom. Od. vi. 104; Apollod. ii. 5; Leake, Morea. vol. ii. p. 253, Peloponneaiaca, pp. 203, 204, 224; Boblaye, Recherches, &c. pp. 118, 124; Curtius, Peloposnesos, vol. i. pp. 17, 384.)

This text is from: Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith, LLD). Cited July 2004 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ