Πληροφορίες για τον τόπο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Κωμόπολη) ΑΧΑΪΑ - GTP + Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ Κωμόπολη ΑΧΑΪΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Kalavryta - Land of Martyrs and Heroes

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Κόμβοι επίσημοι

Καλάβρυτα

  Η ιστορική, πανέμορφη και γραφική πόλη των 2.000 κατοίκων, κτισμένη στους πρόποδες του μυθικού Χελμού σε υψόμετρο 750 μ., αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες .
  Απέχει 14 χλμ. από τις χιονοδρομικές πίστες και 32 χλμ. από τις παραλίες της Β. Πελοποννήσου. Διαθέτει εκπληκτικές φυσικές ομορφιές, έντονα παραδοσιακά στοιχεία και την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου τουριστικού θέρετρου που συνεχώς αναπτύσσεται.
  Η ιστορική διαδρομή των Καλαβρύτων ξεκινάει από τα χρόνια της αρχαιότητας (776 π.Χ ) όπου τα Καλάβρυτα έφεραν το όνομα Κύναιθα, σύμφωνα με τις περιγραφές του ιστορικού περιηγητή Παυσανία.
  Στις αρχές του 13ου αιώνα οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο, τα Καλάβρυτα παραχωρήθηκαν στο βαρόνο Raoul de Tournay και χτίστηκε το κάστρο που φέρει το όνομά του για τον έλεγχο των περασμάτων του Χελμού και το οποίο αναδείχτηκε σε ένα από τα σημαντικότερα Μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου.
  Λόγω έλλειψης αρρένων απογόνων, η βαρονία των Καλαβρύτων πέρασε αργότερα στην οικογένεια των Ντε λα Τρεμουίγ μέχρι και το 1330, όταν ελευθερώθηκαν από τους Βυζαντινούς στρατηγούς του Μυστρά και παρέμειναν ελεύθερα ως το 1460.
  Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους ανεγέρθηκαν η Μονή της Αγίας Λαύρας (961) και η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου (360), δύο σημαντικά μοναστήρια που απέχουν από την πόλη των Καλαβρύτων 5χλμ. και 12χλμ. αντίστοιχα.
  Το 1460, παρά τη γενναία αντίσταση των υπερασπιστών, τα Καλάβρυτα υποτάχθηκαν στους Τούρκους. Το 1687 περιήλθαν στη κυριαρχία των Ενετών μέχρι και το 1715 οπότε γύρισαν και πάλι στην κατοχή των Τούρκων και παρέμειναν σε αυτούς έως και το 1821.
  Στις 21 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνοντας το Λάβαρο στην Αγία Λαύρα κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης εναντίον των Τούρκων, η οποία χάρισε την ελευθερία όχι μόνο στα Καλάβρυτα αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
  Το 1896 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οδοντωτού σιδηρόδρομου, η οποία συνέδεσε τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό μέσω της κοιλάδας του Βουραϊκού ποταμού.
  Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου 1943 τα Καλάβρυτα γνώρισαν τη γερμανική θηριωδία. Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής πυρπόλησαν την πόλη και εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό από12 ετών και άνω στο λόφο του Καπή, μετατρέποντας τα Καλάβρυτα σε νεκρή πολιτεία. Μια πολιτεία που το όνομα της ταυτίστηκε με τον ηρωισμό, την τραγική μοίρα και τους αγώνες για την ελευθερία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/a>


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις