Προσκυνήματα ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ (Χωριό) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ Χωριό ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ".


Προσκυνήματα (1)

Εκκλησίες

Αγιος Νικόλαος

  Βαθύτατα ευσεβείς οι Αιγνουσιώτες λατρεύουν με απαράμιλλη πίστη και τιμούν τον πολιούχο Αγιο του νησιού, τον προστάτη των θαλασσινών Αγιο Νικόλαο. Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Αγίου δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού και εκπέμπει την ευλογία του σ’ όλους τους ναυτικούς και ξενιτεμένους.
  Στο ναό φυλάσσεται τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο μετεφέρθη από τη Σικελία μετά από μακρόχρονες προσπάθειες του μητροπολίτη Χίου κ. Διονυσίου, του ιερέα π. Νικολάου Καραβά και του Δημάρχου κ. Αγγελάκου, ο οποίος παρέλαβε στην Ιταλία το ιερό κειμήλιο το Δεκέμβριο του 2001.
  Ο ναός είναι περίτεχνος, πλούσια διακοσμημένος από χιλιάδες τάματα και προσφορές των Οινουσσίων καραβοκύρηδων και ναυτικών, ενώ αξιόλογες αγιογραφίες και εικόνες από τη Μικρά Ασία κοσμούν το εσωτερικό του.
  Οι ακολουθίες είναι ιδιαίτερα κατανυκτικές τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εκατοντάδες Οινούσσιοι προσέρχονται για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια το Θείο Πάθος. Η συγκίνηση κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του Επιταφίου στα στενά δρομάκια του χωριού. Το βράδυ της Ανάστασης το νησί κυριολεκτικά σείεται ολόκληρο από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, που μικροί και μεγάλοι ανταγωνιστικά εκτοξεύουν χωρισμένοι σε ομάδες. Οι καμπάνες του ναού σκορπούν το χαρμόσυνο μήνυμα σε ολόκληρο το Αιγαίο και οι επισκέπτες ζουν ανεπανάληπτες στιγμές.
(Κείμενο: Γ. Δανιήλ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Οινουσσών (2003).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις