Προσκυνήματα ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ Χωριό ΦΘΙΩΤΙΔΑ".


Προσκυνήματα (1)

Μοναστήρια

Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος

  Η Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται πάνω από το Δ.Δ. Γοργοποτάμου, στη θέση Μοναστήρι και μέσα στην σκιά πανύψηλων αιωνόβιων δένδρων, βρίσκεται η Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που ανεγέρθηκε το 1963, πάνω στα ερείπια παλαιότερου βυζαντινού Ναού του 11ου αιώνα.
  Ο παλαιότερος Ναός, ήταν κατά την παράδοση το μεγαλύτερο μοναστήρι της περιφέρειας της Φθιώτιδας, με 300 καλόγερους και πολλά χωράφια και έπαιξε σπουδαίο ρόλο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, ο τότε Ηγούμενος έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη και τινάχθηκε στον αέρα μαζί με όλους τους μοναχούς. Αργότερα ξαναχτίστηκε το Μοναστήρι μέχρις ότου διαλύθηκε με διάταγμα του Όθωνος. Το 1833 Ηγούμενος ήταν κάποιος Ιερομόναχος Θεοδόσιος και υπήρχαν στο μοναστήρι 3 μοναχοί και 4 υπηρέτες. Πολλά από τα ευρήματα βρίσκονται στον χώρο της Μονής και μερικά φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας. Εορτάζει τις 6 Αυγούστου ημέρα πανήγυρης του Γοργοποτάμου.
  Είναι γνωστό ότι ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ο εικονομάχος τον 9ο αιώνα εξαπέλυσε μεγάλο διωγμό εναντίον των εικόνων. Έστειλε διαταγές σε όλη την αυτοκρατορία διατάζοντας τους Χριστιανούς να κατεβάσουν από τους ναούς και τα σπίτια τους τις ιερές εικόνες και να τις κατακάψουν, απειλώντας με δεινά και εξορίες. Τότε κάποιοι ευσεβείς πήραν τις εικόνες και ήλθαν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μία εκδοχή θέλει και η ονομασία Δαμάστα να προέρχεται από την πόλη Δαμασκό απ΄ όπου κάποιοι πιστεύουν ότι προήλθε η ιερά εικόνα της Παναγίας.
Τα ιστορικά Στοιχεία συνέλεξε και επιμελήθηκε η Ιωάννα Νικολοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γοργοποτάμου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις