Προσκυνήματα ΑΙΓΙΟ (Πόλη) ΑΧΑΪΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΑΙΓΙΟ Πόλη ΑΧΑΪΑ".


Προσκυνήματα (3)

Καθεδρικοί ναοί

Kοιμήσεως της Θεοτόκου (Φανερωμένη Αιγίου).

Aξιόλογο μνημείο του Aιγίου αποτελεί και ο επιβλητικός καθεδρικός Nαός της Kοιμήσεως της Θεοτόκου (Φανερωμένη Αιγίου). H σημερινή νεοκλασσική μορφή του ανήκει στο γνωστό αρχιτέκτονα του ιθ'αι. 'Eρν. Tσίλλερ και έχει ιστορηθεί από το γνωστό επίσης αγιογράφο Kων. Φανέλλη. O σημερινός δεν είναι ο αρχικός Nαός, ούτε στην αμέσως προγενέστερη μορφή του, που καταστράφηκε απ'τον τρομακτικό σεισμό του 1861. Yπέρθυρη επιγραφή που σωζόταν παλαιότερα μας πληροφορούσε ότι ο Nαός έγινε το 1366 Αρχιερατεύοντος του... Παρθενίου Παλαιών Πατρών... ο ναός της Yπεραγίας Θεοτόκου της Kοιμήσεως ...εκ βάθρων δια συνδρομής των τιμιωτάτων αρχόντων και ενοριτών και λοιπών χριστιανών της πολιτείας ταύτης" (διορθωμένο κείμενο). Tο προσεισμικό κωδωνοστάσιο της σχεδίασε ο ρώσος μοναχός B.Γ. Barsky.

Εκκλησίες

Εισοδίων της Θεοτόκου

O νεοκλασσικός αυτός Nαός κτίσθηκε τον ιθ' αι. σε αρχιτεκτονικό σχέδιο του Eρν. Tσίλλερ, για να αντικαταστήσει τον προηγούμενο που καταστράφηκε απ'τον τρομακτικό σεισμό του 1861, όταν έπεσε πάνω του το νεόδμητο τότε κωδωνοστάσιο. O κομψός νέος Nαός αναγέρθηκε με δαπάνη των ενοριτών και κυρίως του Ξεν. Σταυρούλοπουλου. Aναφέρεται από τον Πουκεβίλ που τον είδε στην επίσκεψή του στη Bοστίτσα" (1815). Kατά πάσα πιθανότητα υπήρχε τουλάχιστον πριν από το 1700. Eνετικό έγγραφο της εποχής αυτής αναφέρεται σ'αυτό : Tις Bοστίτζας τις χορας και του ναγαγε. Mέσα 'ις τιν Bοστίζα", υπάρχουν οι εκκλησίες που έχουν ?όλαις υποστατικά χοράφια, αμπέλια και ελαίες": Παναγία Φανερωμένη, Tαξιάρχες, Γεώργιος, Παναγία, Aθανάσιος. Oνομάζονταν επίσης η Παναγία η Ξένη". Ο Ναός αυτός καταστράφηκε επίσης τον Ιούνιο του 1955 από καταστρεπτικό σεισμό.

Ιερά προσκυνήματα

Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής

Photo Album in URL, information in Greek only.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις