Προσκυνήματα ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ (Σύμπλεγμα νήσων) ΜΑΓΝΗΣΙΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 25 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ Σύμπλεγμα νήσων ΜΑΓΝΗΣΙΑ" .


Προσκυνήματα (25)

Εκκλησίες

Η εκκλησία του Χριστού στο Κάστρο

ΣΚΙΑΘΟΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Η εκκλησία του Χριστού στο Κάστρο ήταν η Μητρόπολη της μεσαιωνικής πόλης. Είναι μία μεγάλη ξυλόστεγη βασιλική, κτίσμα του 17ου αιώνα. Έχει αξιόλογες τοιχογραφίες αγίων και ωραίο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι με χρονολογία 1695. Είναι η εκκλησία την οποία περισσότερο ζωγράφισαν και ύμνησαν οι δύο Αλέξανδροι στα χριστουγεννιάτικα διηγήματά τους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σκιάθου


Παναγιά η Λημνία

ΣΚΙΑΘΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Η Παναγία η Λιμνιά, με το ωραίο κωδωνοστάσιο, να δεσπόζει σε όλο το χωριό, είναι ο δεύτερος ενοριακός ναός του νησιού. Μέσα σε αυτήν φυλάσσονται οι εικόνες από το Χριστό στο Κάστρο, καθώς και η κάρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Και η Ενορία της Παναγίας συνεχίζει να κρατά τις όμορφες παραδόσεις του νησιού, τα ήθη και τα έθιμα που τόσο ζωντανά ζωγράφισαν με την πένα τους οι δύο Αλέξανδροι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Σκιάθου


Τρεις Ιεράρχες

  Ο Ιερός Ναός των Τριών Ιεραρχών, που είναι και η Μητρόπολη του νησιού, εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια πρωτοστατεί στην πνευματική καλλιέργεια του νησιού, αφού είχε την ευλογία να έχει στους κόλπους του άξιους εφημέριους. Πνευματικοί ηγέτες, άνδρες ζηλευτοί όπως ο παπά-Αδαμάντιος, πατέρας του Παπαδιαμάντη, παπα-Νικόλας Παπανικολάου, παπά-Ανδρέας Μπούρας και άλλοι, με κορυφαίο τον παπά-Γεώργιο Ρήγα, μεγάλο λόγιο και συγγραφέα του νησιού. Ο Ιερός Ναός των Τριών Ιεραρχών είναι τρίκλινη βασιλική και χτίστηκε το 1846. Είναι χτισμένη στο κέντρο του χωριού κοντά στην παραλία. Μέσα σ'αυτόν το ναό βρίσκεται και η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας, η οποία βρέθηκε με θαυματουργό τρόπο περί το 1650. Είναι Πολιούχος του νησιού και αποτελεί το ιερό προσκύνημα όλων των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών έχουν μεταφερθεί πάρα πολλά ιερά κειμήλια από όλα τα εξωκκλήσια του νησιού καθώς και πολλές ιερές εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Όλα δε τα ιερά κειμήλια είναι σε λειτουργική χρήση. Εδώ τελούνται οι ακολουθίες με την παλιά τυπική διάταξη και παραμένει ζωντανή η παράδοση των Κολλυβάδων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σκιάθου


Αγιος Νικόλαος

Ναός Αγίου Αθανασίου

ΣΚΟΠΕΛΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Ναός Αγίου Αθανασίου του εν τω Αθω ή Αϊνάθωνας: Απέριττος, μικρός ξυλόστεγος ναϊσκος. Υπέρ την είσοδο η χρονολογία ΑΨΞΕ (1765). Μεταξύ των εικόνων που έχουν καταγραφεί ξεχωρίζει η εικόνα του θρήνου με την επιγραφή: «Δέησις του δούλου του Θεού Ιακόβου Ιερομονάχου ΑΦΜΗ (1548) Ιουλίου ιθ' χειρ. Δαβίδ Ιερομονάχου»

Ναός Αγίων Αναργύρων

Στον τύπο των απλών δικιονίων μετά τρούλου ναών, με μεταγενέστερες προσθήκες. Τέμπλο ξυλόγλυπτο του έτους ΑΨΓ' (1703). Έχει πλούσιο διάκοσμο με κληματίδες, λέοντες, πτηνά κ.α. Τα εικονίδια του δωδεκαόρτου και του Χριστού μετά των 12 Αποστόλων σε δύο σειρές χωρίζονται με σπειροειδείς κιονίσκους. Έχει γίνει καταγραφή εικόνων του 17ου, 18ου, 19ου αι.

Ναός Αγίου Νικολάου

Νέος ναός στη θέση παλαιότερου, από τον οποίο διατήρησε το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στα βημόθυρα της Ωραίας Πύλης εικονίζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Στην Ωραία Πύλη η επιγραφή ΔΗΑ CΗΝΔΡΟΜΗC ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΙΕΡΟΜ(ΟΝΑΧΟΥ). Στο τέμπλο εικονίζεται το Δωδεκάορτο, η Μεγάλη Δέησις και οι Δώδεκα Απόστολοι (18ος αιώνας). Στο ναό φυλάσσονται εικόνες 16ου, 17ου, 18ου αι.

Ναός Παναγίας Παπαμελετίου

Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγίας του Παπαμελετίου: Κτίσμα του 17ου αιώνα στον τύπο του σταυροειδούς, συνθέτου, τετρακιονίου μετά τρούλου ναού. Από την ανατολική πλευρά του κτιρίου προβάλλει πεντάπλευρος η αψίδα του ιερού. Οι στέγες είναι από σχιστολιθικές φαιές πλάκες (κατά κανόνα οι ναοί της Σκοπέλου στεγάζονται με σχιστολιθικές πλάκες). Στη βόρεια πλευρά του ναού είναι προσκολλημένο μονόκλιτο παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων μετά τρούλου.

Ναός Παναγίας του Κάστρου

Ναός Παναγίας Φανερωμένης

Ναός Αγίου Μιχαήλ Συνάδων

Εξωκκλήσια

Αη Γιάννης στο Καστρί

ΓΛΩΣΣΑ (Χωριό) ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη (Αη Γιάννης στο Καστρί). Βρίσκεται στην κορυφή θαλασσόβραχου με ύψος 100 μ. Για να φτάσει κανείς στον Αη Γιάννη πρέπει να ανεβεί τα 105 σκαλοπάτια που έχουν λαξευτεί στο βράχο. Στο βιβλίο των επισκεπτών μπορέι να αφήσει τις εντυπώσεις του για την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησιάς και την μαγευτική θέα από το προαύλιο. Από την Γλώσσα υπάρχει δρόμος του οδηγεί στο Φάρο, το ακρωτήριο Γουρούνι που ονομάστηκε έτσι επειδή το σχήμα του θυμίζει ρύγχος γουρουνιού. Ο περιπατητής θα απολαύσει μια ευχάριστη διαδρομή μέσα σε πολύ πράσινο και περνώντας δίπλα από τη θάλασσα.

Καθεδρικοί ναοί

Ναός Αγίου Ρηγίνου

ΣΚΟΠΕΛΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Για τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους ελάχιστες πληροφορίες έχουμε για τη Σκόπελο. Μόνο ο βίος του Αγίου Ρηγίνου μας διαφωτίζει. Δεν γνωρίζουμε πότε ιδρύθηκε η χριστιανική εκκλησία της Σκοπέλου, πρέπει να ήταν σημαντική και πολυάνθρωπος γιατί μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. διαμορφώθηκε σε επισκοπή υπό τον Ρηγίνο.

Μοναστήρια

Ιερά Μονή Παναγίας Εικονίστριας

ΑΣΕΛΙΝΟΣ (Παραλία) ΣΚΙΑΘΟΣ

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Εικονίστριας είναι από τα πιο ιερά μέρη της Σκιάθου, αφού στην περιοχή όπου βρίσκεται βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, γύρω στα 1650 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε κρεμασμένη σ’ ένα πεύκο και κουνιόταν πέρα-δώθε, και αυτό συνετέλεσε στο να γίνει ευρέως γνωστή ως "Κουνίστρα". Ο Μέγας Διονύσιος, σημαντική πνευματική προσωπικότητα του νησιού και της εκκλησίας, μόνασε εδώ. Το Καθολικό της μονής είναι μια μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, χτισμένο το 17ο αιώνα και έχει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και εκπληκτικές αγιογραφίες. .

Η εικόνα της Παναγίας, σήμερα, βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό της Σκιάθου και εορτάζεται κάθε χρόνο στα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου, με μεγάλο πανηγύρι καθώς η Παναγία είναι και πολιούχος του νησιού.


Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας

ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ (Μοναστήρι) ΣΚΙΑΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24270 22012

Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ή της Ευαγγελίστριας, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία των Βόρειων Σποράδων.

Η Ιερά Μονή οικοδομήθηκε στη θέση Αγαλλιανού, όπου υπήρχαν ερείπια παλιού μονυδρίου. Το συγκρότημα χτίστηκε από το 1794 έως το 1806 και κατέστη το προπύργιο των "Κολλυβάδων". Μοναχοί του Αγίου Όρους, με επικεφαλής τον Νήφωνα, κατόπιν έριδας που προέκυψε μετά τα μέσα του 18ου αιώνα ως τις αρχές του 19ου, αποχώρησαν από εκεί και βρήκαν καταφύγιο σε διάφορα νησιά (Πάτμο, Σάμο, Λειψώ κτλ.). Μετά από μικρή περιπλάνηση βρέθηκαν στην Σκιάθο, όπου και προχώρησαν στην ανέγερση της μονής.

Η αρχιτεκτονική της είναι βασισμένη σε εκείνη των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Το Καθολικό είναι μια συνεπτυγμένη μορφή του αγιορείτικου τύπου με τους πλάγιους χορούς, τη λιτή και το νάρθηκα και καλύπτεται από τους τρεις τρούλους, που καλύπτουν γκρίζες σχιστόπλακες. Το πλούσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο προβάλλεται μέσα στο λιτό κατά τα άλλα χώρο του Καθολικού. Μόνο το Άγιο Βήμα είναι αγιογραφημένο από τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης, από αγιογράφους από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Στο χώρο αυτό φυλάσσονται σε σκευοφυλάκια τα οστά πολλών Αγίων. Εκτός του Καθολικού, στο μοναστήρι υπάρχουν τα κελιά, η τράπεζα, το νοσοκομείο, ο ξενώνας, η εστία (μαγειρείο), το μαγκιπείο, η ταλιάγκρα (ελαιοτριβείο), η βιβλιοθήκη, τα παρεκκλήσια, οι αποθηκευτικοί χώροι, στάβλος, κλπ. Επιπλέον, η μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη με πλήθος σπάνιων εκδόσεων και εγγράφων, εκκλησιαστικό μουσείο στο οποίο υπάρχουν πολλά ιερατικά σκεύη και κειμήλια και ελαιοτριβείο/έκθεση.

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια από την πόλη της Σκιάθου προς το μοναστήρι, για τους επισκέπτες.


Μονή Εικονίστριας

ΣΚΙΑΘΟΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Η Παναγία η Εικονίστρια είναι ο αγιότερος τόπος του νησιού, αφού εδώ βρέθηκε πριν από πολλά χρόνια, γύρω στο 1650, η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας. Στο Μοναστηράκι αυτό μόνασε παλιότερα μια μεγάλη πνευματική μορφή του νησιού, αλλά και της Εκκλησίας, ο Διονύσιος ο Γέροντας. Το Καθολικό της Μονής, το οποίο τιμάται στα Εισόδια, είναι εκκλησία μονόκλιτη, βασιλική με τρούλο και είναι κτίσμα του 17ου αιώνα. Όλη η Εκκλησία είναι αγιογραφημένη, όμως ο καπνός από τα πολλά κεριά έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σκιάθου


Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

  Πνιγμένη μέσα στο πράσινο , στον μυχό του ρέματος του Λεχουνιού και πλάϊ στις πηγές του, την τοποθεσία Αγαλιανού, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Σκιάθου, την Καραφλυτζανάκα, είναι κτισμένη η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας ή της Βαγγελίστρας, όπως το λένε οι Σκιαθίτες. Η ανοικοδόμηση της Μονής άρχισε το 1794 από μια μικρή ομάδα μοναχών του κινήματος των "Κολλυβάδων", που αναγκάστηκαν να αποχωρήσοuν από το Αγιον ‘Ορος, λόγω του αναβρασμού που uπήρxε τότε με αφορμή την ημέρα κατά την οποία έπρεπε να τελούνται κανονικά τα μνημόσυνα, το Σάββατο δηλαδή αντί της Κυριακής και βασικό σύνθημα την επιστροφή στην αρχαία παράδοση της Εκκλησίας. Επικεφαλής της ομάδος αυτής ήτο ο ιερομόναχος Νήφων , κατά κόσμον Νικόλαος «εκ της γενεάς των Νικολαράδων», ο οποίος γεννήθηκε το 1736 στα Πατρικά της Χίου. Ούτος εμόνασε στην Μονή Μεγίστης Λαύρας και την Σκήτη του Παντοκράτορος του Αγ. ‘Ορους. Αρχικά μετέβη στην Σάμο, την Πάτμο, την Λειψώ και την Ικαρία, όπου το 1775 ίδρυσε στη θέση Λευκάδα τη Μονή της Ευαγγελίστριας. Μεταξύ των μοναχών της Euαγγελίστριας Ικαρίας ήτο και ο Γρηγόριος Χατζησταμάτης, Σκιαθίτης ο οποίος μετά τον θάνατο του πατρός του κληρονόμησε την μεγάλη περιουσία του στην Σκιάθο. ‘Εχοντας λοιπόν τη μεγάλη αυτή περιουσία ο Γρηγόριος έπεισε τον Νήφωνα να μεταβούν στην καταπράσινη Σκιάθο και να οικοδομήσουν νέα μονή, εγκαταλείποντας την Ικαρία «δια το πάντη άγονον και άκαρπον και το νοσώδες του τόπου».
   Η κατασκευή του συγκροτήματος της Μονής ολοκληρώθηκε το 1806 και κατέστη το κυριώτερο κέντρο των κολλυβάδων τόσο κατά την διάρκεια της έριδος, όσο και τους μετέπειτα χρόνους. Το πνεύμα των κολλυβάδων επηρέασε έντονα την ζωή των κατοίκων της Σκιάθου και του πιο αξιόλογου των Ελλήνων πεζογράφων Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του επίσης Σκαθίτη λογοτέχνου Αλέξανδρου Μωραϊτίδη. Ο ιερομόναχος Νήφων, πρώτος ηγούμενος και ιδρυτής της Μονής εκοιμήθη στις 28 Δεκεμβρίου του 1809 σε ηλικία 73 ετών. Δευτέρος ηγούμενος και συνιδρυτής διετέλεσε ο Σκιαθίτης Γρηγόριος Χατζησταμάτης (1809-1815). Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα διετέλεσαν άλλοι 30 ηγούμενοι με τελευταίο στις μέρες μας τον Ιερομόναχο π. Άγγελο Λύσσαρη.
   Η Μονή Ευαγγελίστριας βοήθησε σημαντικά ηθικά και υλικά τόσο τα προεπαναστατικά κινήματα, όσο και την επανάσταση του 1821. Σ ' αυτήν το 1807 σχεδιάστηκε, uφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική Σημαία με τον λευκό Σταυρό στη μέση επί γαλανού φόντου. Σ ' αυτήν δε ο Νήφων όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο τοu Γένους Επιφάνιο - Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους. Στην Μονή της Ευαγγελίστριας τέλος το 1839 ο κληρικός και φιλόσοφος Θεόφιλος Καΐρης, μετά από καταδίκη της Ι. Συνόδου έμεινε υπό περιορισμό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σκιάθου


Μονή Αγίου Χαραλάμπους

ΣΚΙΑΘΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Τηλέφωνο: +30 24270 23333
Φαξ: +30 24270 23333

Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας Δαπόντε

ΣΚΟΠΕΛΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Τηλέφωνο: +30 24240 23230
   Η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας είναι ένα από τα πάμπολα βυζαντινά μνημεία που διασώζονται στη νήσο Σκόπελο. Από τη μονή διασώζεται το καθολικό και ο φρουριακός περίβολος.
   Το καθολικό της μονής που τιμάται στη μνήμη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακίονος με τρούλλο, χωρίς νάρθηκα που χρονολογείται στο τέλος του 18ου αιώνα.
   Σήμερα λειτουργεί ως μονή.

Μονή Αγίας Βαρβάρας

  Η Αγία Βαρβάρα φρουριακή ως προν την εμφάνιση βρίσκεται κοντά στην γυναικεία Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Σε αντίθεση με την Μονή του Προδρόμου που κατοικείται απο τις μοναχές η Αγία Βαρβάρα είναι ακατοίκητη.
  Το καθολικό και οι πολύ ψηλοί τοίχοι του περιβόλου διατηρούνται στην αρχική τους μορφή ωστόσο τα κελιά είναι μεταγενέστερες κατασκευές.
  Η ημερομηνία κατασκευής του Μοναστηριού δεν είναι γνωστή, ωστόσο μια μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε φέρει το έτος 1697 αλλά το πιθανότερο είναι αυτή η επιγραφή να αναφέρεται σε επισκευή του καθολικού και όχι στην οικοδόμηση του Ναού. Η Αγία Βαρβάρα όπως φαίνεται απο την Μονή του Προδρόμου.
  Η κάτοψη του καθολικού που είναι σε σχήμα Τ, οι βαριές αναλογίες που παρατηρούνται και ο διαχωρισμός των τριών μερών του Ναού της Μονής σύμφωνα με τους αρμόδιους αρχαιολόγους της 7ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων μεταξύ των οποίων και η κ. Ασπασία Ντίνα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ναός είναι πολύ παλαιότερος. Το σχέδιο της Μονής αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με άλλους Ναούς της Σκοπέλου. Ανήκει στο σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο αλλά οι αναλογίες του τρούλου είναι βαριές.
  Το ξυλόγλυπτο, επίχρυσο τέμπλο που κοσμεί την Μονή είναι πολύ παλαιότερα απο την προαναφερθείσα χρονολογία που βρέθηκε στην μαρμάρινη πλάκα. Στη κορυφή του βρίσκεται ο Μέγας Σταυρός και κάτω απο αυτόν σε παράλληλες σειρές η Μεγάλη Δέηση, κληματίδα, 21 εικονίδια των μεγάλων εορτών υπό τοξύλλια, κληματίδα με τους 12 προφήτες και την Θεοτόκο στη μέση και στο τέλος οι εικόνες του τέμπλου.

Μονή Μεταμόρφωσης

Τηλέφωνο: +30 24240 22560

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις