gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΑΛΑΙΣΙΑ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Προσκυνήματα (6)

Εκκλησίες

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Λεονταρίου

ΛΕΟΝΤΑΡΙ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27910 22021
  Αρχιτεκτονικός τύπος του μεικτού ναού, δηλαδή τρίκλιτη βασιλική στο ισόγειο και σταυροειδής εγγεγραμμένος στον όροφο, του σύνθετου τετρακιόνιου τύπου, με πέντε τρούλους. Ανατολικά, η κεντρική αψίδα είναι πεντάπλευρη ενώ οι δύο πλάγιες είναι ημιεξαγωνικές. Δυτικά, ο νάρθηκας είναι διόροφος με τρούλο. Εκοσμείτο αρχικά με τοιχογραφίες πολύ καλής Παλαιολόγειας τέχνης του 14ου αιώνα, που σήμερα καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από μεταγενέστερα επιχρίσματα.
  Η περιοχή του Λεονταρίου είναι πλούσια σε κατάλοιπα της βυζαντινής εποχής, στοιχείο που αποδεικνύει ότι αποτελούσε σημαντικό κέντρο στο Δεσποτάτο του Μοριά. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων λειτουργεί σήμερα ως ενοριακός ναός του χωριού. ΄Εγιναν εργασίες αποκατάστασης της αρχικής μορφής του μνημείου (1972) και ανακεράμωσης (1990). Επίσης έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκάλυψης τοιχογραφιών. Στην Κοινότητα Λεονταρίου και στην ευρύτερη περιφέρεια υπάρχουν: το Κάστρο Λεονταρίου, ναός Αγ. Αθανασίου (14ου αιώνα), ναός Ταξιαρχών (14ου αιώνα), ναός Αγίων Πάντων (14ου αιώνα), ναός Αγ. Γεωργίου, ναός Προφήτη Ηλία, ναός Αγ. Ιωάννη και πληθώρα ερειπωμένων μνημείων (Μονή Αγ. Νικολάου, ναός Αγ. Βασιλείου, ναός Αγ. Κυριακής, ναός Μεταμόρφωσης).

Ναός Αγίων Αποστόλων Λεονταρίου

Βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του Λεονταρίου και είναι κτίσμα του 14ου αιώνα. Είναι μικτού τύπου, βασιλικής και εξελιγμένου βυζαντινού ρυθμού και είναι ένα αριστούργημα της βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Διακοσμείται από τοιχογραφίες εξαιρετικής βυζαντινής τεχνοτροπίας, κομψό μαρμάρινο τέμπλο βυζαντινού ρυθμού καθώς και πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Μοναστήρια

Μονή Παναγίας της Ρεκίτσας.

ΔΥΡΡΑΧΙΟ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
  Παλαιά μονή ανάμεσα στο στο Λεοντάρι, και στο Δυρράχι, χωμένη μέσα στα έλατα. Η μονή έχει συνδεθεί με τη νεώτερη ελληνική ιστορία, αφού υπήρξε στην περίοδο της επανάστασης του '21 ορμητήριο του Παπαφλέσσα. Μάλιστα ο ηγούμενος της μονής, Δημήτριος, ήταν ο περίφημος σημαιοφόρος του. Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό, το οποίο και γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με πανηγύρι ("Παπαφλέσσια").

Μονή Παναγίας Ρεκίτσας

ΛΕΟΝΤΑΡΙ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
  Παλαιά μονή ανάμεσα στο στο Λεοντάρι, και στο Δυρράχι, χωμένη μέσα στα έλατα. Η μονή έχει συνδεθεί με τη νεώτερη ελληνική ιστορία, αφού υπήρξε στη περίοδο της επανάστασης του 21 ορμητήριο του Παπαφλέσσα. Μάλιστα ο ηγούμενος της μονής, Δημήτριος, ήταν ο περίφημος σημαιοφόρος του. Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό, το οποίο και γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με πανηγύρι ("Παπαφλέσσια").

Μονή Μπούρα Φαλαισίας

ΜΟΝΗ ΜΠΟΥΡΑ (Μοναστήρι) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27910 61248
  Η μονή Μπούρα βρίσκεται κοντά στο χωριό Λεοντάρι (6 χιλ), δίπλα από τον αμαξιτό δρόμο Λεονταρίου-Σπάρτης. Είναι κτισμένη σε κατάφυτο λόφο, 4 χιλ. από το χωριό Φαλαισία και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία κατασκευής της μονής, πιθανολογείται ότι χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα. Από τότε ήταν ανδρική μονή. Τα προεπαναστατικά χρόνια, όπως και την περίοδο της επανάστασης του 21 υπήρξε λίκνο του αγώνα για την απελευθέρωση. Ο "Πύργος", ένα κτίσμα της Μονής ύψους 10 μέτρων, αποτελεί με τις πολεμίστρες του μαρτυρία της αντίστασης των μοναχών κατά των Τούρκων. Στην επανάσταση του 1770 η μονή λεηλατήθηκε από Τουρκαλβανούς οι οποίοι σκότωσαν όλους τους μοναχούς και κατέστρεψαν τις τοιχογραφίες. Αργότερα, κατά την επιδρομή τυ Ιμπραήμ, οι μοναχοί πρόβαλαν γενναία αντίσταση κατά των Τουρκοαιγυπτίων, μέχρι που σκοτώθηκαν όλοι.
   Το 1932 η Μονή προσαρτήθηκε στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου και έκλεισε. Το 1934 ξανάνοιξε με λίγες μοναχές που ήλθαν από την κοντινή Μονή Αμπελακίου. Το 1952 η περιουσία της παραχωρήθηκε στους ακτήμονες της Φαλαισίας και από τότε άρχιζε παρακμάζει. Το 1984 εγκαταστάθηκε μια ομάδα από μοναχές οι οποίες σε διάστημα 15 χρόνων συντήρησαν και αναμόρφωσαν τη Μονή, αναπαλαιώνοντας τα παλια της κτίσματα και δημιουργώντας νέα φροντισμένα κτίσματα. Ανάμεσα στα τελευταία είναι η ωραία εκκλησία του Αγίου Αλεξίου, οι Ναοί των Αγίων Αναργύρων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και το διώροφο κτήριο που στεγάζει τα κελιά, διάφορα εργαστήρια, τη βιβλιοθήκη και άλλους χώρους.

Μονή Αμπελακίου

ΣΚΟΡΤΣΙΝΟ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27910 61261
  Η μονή ιδρύθηκε το 19ο αιώνα, και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Σήμερα είναι γυναικεία μονή. Βρίσκεται στην ανατολική Φαλαισία, χτισμένη σε επιβλητική θέση, στους πρόποδες του Ταυγέτου και κολλημένη σε απότομο βράχο. Η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη και από το μοναστήρι προσφέρεται έξοχη θέα προς αυτή. Χαμηλότερα περνά ο ποταμός Ευρώτας. Απέχει 5 χιλ από το χωριό Σκορτσινού και 10 χιλ. από το Λεοντάρι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ