gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ Χωριό ΓΟΡΤΥΣ" .


Προσκυνήματα (10)

Εκκλησίες

Αγιος Ανδρέας & Αρχαία Γόρτυνα

ΓΟΡΤΥΣ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Ο Αγιος Ανδρέας, μονόκλιτη τρουλωτή εκκλησία, είναι χτισμένος πάνω σε λείψανα ρωμαϊκού κτιρίου. Τμήματα της τοιχοποιίας του τελευταίου έχουν ενσωματωθεί στο ναό. Ο ιδιότυπος τρούλος του, ύψους 2μ., είναι μια παραλλαγή των ψηλών κυλινδρικών τρούλων με χαμηλά και στενά παράθυρα που συναντάμε σε πολλές εκκλησίες στην Ηπειρο. Ισως πρόκειται για μια παραλλαγή που ανήκει στον 12ο αιώνα. Ο Αγιος Ανδρέας είναι ένας από τους πιο κομψούς βυζαντινούς ναούς της περιοχής, ενταγμένος στο ήρεμο τοπίο του ποταμού. Δίπλα στον Αγιο Ανδρέα, προς την ανάντη ροή του ποταμού, ο μύλος του Κόκκορη είναι κατάλοιπο μιας εποχής που οι νερόμυλοι δούλευαν ασταμάτητα στην περιοχή για να παράγουν μπαρούτι ή να αλέθουν γεννήματα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Τρικολώνων


Ναός Αγίου Νικολάου Καρίταινας

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
Κατά τη Βυζαντινή εποχή χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, Βυζαντινού ρυθμού. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του κάστρου, στον πίσω μαχαλά. Καλλιτεχνική η έξω όψη με ακρίβεια και συμμετρία οι τρούλοι. Σε καταλαμβάνει δέος όταν μπεις στο εσωτερικό του Ναού. Ο Φώτης Κόντογλου γράφει για το εσωτερικό του Ναού: "Μέσα στον κουμπέ ξεχωρίζει φωλιασμένος ο Παντοκράτορας, έχοντας γύρω του τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ μαζί με τα τάγματα των Αγγέλων κι Αρχαγγέλων με φλάμπουρα στα χέρια κι ολοτρόγυρα γραμμένα γράμματα, με τούτα τα λόγια: "Ίδετε, ίδετε, ότι εγώ ειμί και ουκ εστί Θεός πλην εμού. Εγώ εποίησα γην και άνθρωπον επ' αυτής. Εγώ τη χειρί μου εστερέωσα τον ουρανόν". Ούλοι οι τοίχοι, από πάνου ως κάτου είναι ιστορημένοι με ζωγραφική. Κάθουμαι και συλλογίζουμαι. Τι χέρια τα δουλέψανε με τόση πίστη που να φέρνουνε τέτοιο σέβας στον άνθρωπο!".

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Ζωοδόχου Πηγής

Ο ναός είναι βασιλικού ρυθμού του 17ου αιώνα με καμπαναριό με φράγκικα στοιχεία. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας.

Αγιος Αθανάσιος

Στην είσοδο της πόλεως, κτισμένη με πελεκητά αγκωνάρια

Καθεδρικοί ναοί

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Είναι ο μητροπολιτικός ναός της Καρύταινας, κτίστηκε το έτος 1878. Στον ναό υπάρχει Ευαγγέλιο, δωρεά του Θ. Κολοκοτρώνη

Μοναστήρια

Μονή Kαλαμίου Ατσιχόλου Καρύταινας

ΑΤΣΙΧΟΛΟΣ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
  Χτισμένη στη μαγευτική χαράδρα του Λούσιου είναι η Νέα Μονή Καλαμίου από την οποία σώζεται μόνο το καθολικό που αναστηλώθηκε πρόσφατα. Είναι ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος που άρχιζε να χτίζεται το 1713 και αγιογραφήθηκε από τον Πέτρο Πεδιώτη (τον αγιογράφο και της εκκλησίας των Τριών Ιεραρχών της Στεμνίτσας) και τον αδερφό του Μιχαήλ, ζωγράφους από την Κρήτη. Πίσω και προς τα δυτικά του ναού ήταν χτισμένα τα κελιά σε σχήμα Γ. Οπως συμβαίνει και στα άλλα μοναστήρια, το "Νέο Καλάμι", όπως συνηθίζεται να λέγεται η Νέα Μονή Καλαμίου, χτίστηκε κοντά στο "Παλιό Καλάμι", το παλαιότερο μοναστήρι που ήταν χτισμένο σε θέση εντελώς απρόσιτη, στα ριζά ενός απότομου βράχου, σε ένα διάδρομο μήκους 50 μ. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Παλαιά Μονή από το μονοπάτι που ξεκινάει από το πίσω μέρος της Νέας Μονής. Τα πέτρινα σκαλοπάτια θα σας οδηγήσουν μέσα από ένα εξαιρετικά υποβλητικό τοπίο στο καθολικό του παλαιού μοναστηριού που είναι χτισμένο το μισό μέσα σε σπηλιά, όπως συνήθως συμβαίνει στις εκκλησίες των μοναστηριών του Λούσιου που προέρχονται από ασκηταριά. Η αγιογράφηση του καθολικού έγινε από τους αδελφούς Πεδιώτες το 1705. Τα αποσπάσματα των τοιχογραφιών σώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Ολο το μοναστήρι περιβάλλεται από τον χαρακτηριστικό οχυρωματικό τοίχο με πολεμίστρες και πύργους. Το Παλιό Καλάμι εκτιμάται ότι άρχισε να συγκροτείται ως μονή περί τον 15ο-16ο αιώνα γύρω από ένα ασκητήριο.
Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από ιστοσελίδα, με φωτογραφίες του Δήμου Τρικολώνων

Μονή Kαλαμίου

  Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και χτισμένη πάνω από τις όχθες του ποταμού Λούσιου, στη δυτική πλευρά του ομώνυμου φαραγγιού. Βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων από το χωριό Ατσίλοχος, σε υπέροχη και καταπράσινη τοποθεσία με πανοραμική θέα στο φαράγγι. Οδική πρόσβαση στη μονή υπάρχει επίσης και από την Αρχαία Γόρτυνα (5 χιλ.). Περιλαμβάνει την παλαιά και την νέα Μονή Καλαμίου. Η παλαιά Μονή είναι κτισμένη σε απότομο βράχο 100 μέτρα βορειοανατολικά της νέας. Κατά την άποψη διαφόρων ιστορικών είναι κτίσμα του 15ου αιώνα. Το Καθολικό της παλαιάς Μονής είναι σφηνωμένο μέσα στο βράχο, και είναι αγιογραφημένο από τον Κρητικό ζωγράφο Πέτρο Πεδιώτη το 1705 με έξοδα του Αθανασίου Κουλόπουλου από την Καρύταινα, επί ηγουμένου Ιερομονάχου Παισίου Μάλεση. Σώζονται παλαιότερες αγιογραφίες και πρωτότυπο διώροφο μικρό παρεκκλήσι λεγόμενο εγλείστρα. Το καθολικό περιβάλλεται από προστατευτικό τείχος κατά τα πρότυπα της Μονής Φιλοσόφου, όπως και από ερείπια κελιών και άλλων κτισμάτων. Η νέα Μονή κτισμένη πιο μπροστά, σε ομαλότερο μέρος. Το Καθολικό έχει κτισθεί με τη συνδρομή και τα έξοδα του Αθανασίου Κουλόπουλου επί ηγουμένου Ιωασήφ ιερομονάχου Κουντούρη και επί πατριάρχου Κων/πόλεως Κυρίλλου, το 1713. Είναι αγιογραφημένο από τους Πέτρο και Μιχαήλ Πεδιώτη. Τα κελλιά της νέας Μονής ήταν σε ημιερειπωμένη κατάσταση, αλλά σήμερα έχουν ανακαινισθεί με τη φροντίδα και συνδρομή ευσεβών χριστιανών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ