EN
Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 309) τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΚΡΗΤΗ Νησί ΕΛΛΑΔΑ".


Εορτές & πανηγύρια (309)

Ανάμεικτα

  Οι βοσκοί γιορτάζουν την "κούρα" στο τέλος της άνοιξης. Στην εορτή του Αγίου Γεωργίου κατεβάζουν τα πρόβατά τους στην εκκλησία για αγιασμό και τα αρμέγουν, μοιράζοντας το γάλα στους παρευρισκομένους (Καρωτή-Επισκοπή). Μετά τον τρύγο ακολουθούν τα "καζανέματα" για να βγει η ρακή.
  Όλες οι θρησκευτικές γιορτές είναι "ζωντανές" και ξεχωρίζει η σημαντική γιορτή της Παναγίας (8 Σεπτεμβρίου) στα Μυριοκοκέφαλα που γίνεται μεγάλο προσκύνημα.
  Όλες αυτές οι γιορτές είναι ευκαιρία για φαγοπότι και γλέντι.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λαππαίων.


ΣΗΤΕΙΑ (Επαρχία) ΛΑΣΙΘΙ

Γιορτές, διασκέδαση

  Εκμεταλλευτείτε την παραμονή σας στην Σητεία για να ανακαλύψετε τις απλές, τυπικές, συμπεριφορές ενός υπέροχου λαού.
  Ικανότατοι ριμαδόροι και εκπληκτικοί μουσικοί οι Σητειακοί, από την φύση τους γλεντζέδες και μερακλήδες, θα σου προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε κάθε περίπτωση γλεντιού και γιορτής. Το ημερολόγιο είναι γεμάτο από γιορτές Αγίων, ευκαιρίες στα χωριά για τα τοπικά πανηγύρια. Αυτές οι τοπικές γιορτές υπακούουν στους ρυθμούς της φύσης και του κύκλους των εποχών, και πολλές φορές είναι συνέχει πανάρχαιων εορτών, συνδεδεμένων με την λατρεία θεοτήτων. Σ’ αυτά τα πανηγύρια ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει απολαμβάνοντας την ικανότητα των χορευτών οι οποίοι υπακούουν με μοναδική δεξιότητα στους άλλοτε ζωηρούς και ξέφρενους και άλλοτε ήρεμους ρυθμούς του βιολιού, της λύρας και του λαούτου, των παραδοσιακών οργάνων της περιοχής. Κατά τον Οκτώβριο η διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού ποτού της τσικουδιάς γίνεται ευκαιρία για μοναδικές στιγμές διασκέδασης και γλεντιού.
  Οι παραδοσιακές μορφές διασκέδασης, εμπλουτισμένες με σύγχρονες, βρίσκουν την κορύφωσή τους κατά τους αισθησιακούς ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, που πραγματοποιούνται γιορτές όπως τα Κορνάρεια, η Γιορτή Σουλτανίνας κ.α. Στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, σε συμπαθητικά κλαμπ και μπαρ, θα απολαύσετε σύγχρονη Ελληνική και ξένη μουσική και θα χορέψετε στους ρυθμούς που επιβάλλει ο έναστρος ουρανός και η αλμύρα της θάλασσας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας.


Links

Γιορτή Δέσπολου

Γιορτάζεται τα τελευταία 4 χρόνια στην κεντρική πλατεία του χωριού Τουρλωτή τον Ιούνιο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.


Αποκριάτικες

Καρναβάλι

, , 18/2/2001

Στην έδρα του Δήμου Αγία Βαρβάρα διοργανώνεται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς καρναβάλι στον κεντρικό δρόμο του δήμου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας.


Κούλουμα, Καθαρή Δευτέρα

Αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα με αποκορύφωμα τα "κούλουμα¨ της καθαρής Δευτέρας στο Κάστρο της Απτέρας.


Καρναβάλι


Καρναβάλι

Το Καρναβάλι Βατολάκκου ξεκίνησε το 1994 και κάθε χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κοινού και των φορέων της γύρω περιοχής.


Πολιτιστική Εκδήλωση Γαβαλοχωρίου, Φεβρουάριος

Αποκριάτικος χορός του συλλόγου, όπου τα έσοδα διατίθενται σε χορό και δώρα στα παιδάκια των μελών του συλλόγου.


ΖΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ

Καναρβάλι

Τηλέφωνο: +30 28940 31331

Γίνεται παρέλαση αρμάτων με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Στο τέλος του καρναβαλιού προσφέρονται δωρεάν ποτά και αναψυκτικά.


ΚΑΪΝΑ (Χωριό) ΒΑΜΟΣ

Εορτή Αποκριάς, Καθαρά Δευτέρα

Αφιλοκερδώς προσφορά των κατοίκων, λίγοι μεζέδες και κρασί.


Καθαρή Δευτέρα

Διοργάνωση εκδρομής σε υπαίθριο χώρο, αναβίωση παλαιών εθίμων όπως κατασκευή και πέταγμα χαρταετού, προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων κ.α.


Καρναβάλι

Τηλέφωνο: +30 28320 29499, 22888

Καρναβάλι, τρίτη εβδομάδα Αποκριάς

Τηλέφωνο: +30 28330 22001

Παρέλαση Καρναβαλιού και των αποκριάτικων αρμάτων μέσα από το Μέρωνα. Κατάληξη στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι με χορό, τραγούδι και φαγητό.


Αποκριάτικες Εκδηλώσεις

Κυνήγι κρυμμένου Θησαυρού, παρέλαση καρναβαλιστών.


ΣΟΥΔΑ (Κωμόπολη) ΧΑΝΙΑ

Καρναβάλι Δήμου Σούδας

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σούδας είναι το κυριώτερο πολιτιστικό γεγονός κατά τη διάρκεια του έτους. Οι εκδηλώσεις αυτές κάθε χρόνο διαρκούν περίπου ένα μήνα, κατά τον οποίο η πόλη χορεύει στον ξέφρενο ρυθμό του καρναβαλιού.
Οι ετοιμασίες ξεκινούν πολύ νωρίτερα με τη συμμετοχή των δημοτών, οι οποίοι με κέφι και μεράκι διοργανώνουν πλήθος καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλες τις περιοχές του Δήμου Σούδας, με αποκορύφωμα την παρέλαση αρμάτων και ομάδων στην πλατεία της Σούδας την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς


Εθιμικές

Γιορτή Ανέκδοτου, Αύγουστος

Η βραδιά ανέκδοτου ξεκίνησε το 1995 και αναμένεται να συνεχιστεί με επιτυχία λόγω της μεγάλης απήχησης στο κοινό.


Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις

Παραδοσιακά κάλαντα στους δρόμους του χωριού με συνοδεία λύρας Μελαμπιανών καλλιτεχνών, όπου τα έσοδα διατίθενται για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Θεία Λειτουργία και παραδοσιακό γλέντι.


Πρωτοχρονιάτικες Εκδηλώσεις

Παραδοσιακά Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στους δρόμους του χωριού, κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, Θεία Λειτουργία σε ξωκκλήσι του χωριού και παραδοσιακό γλέντι.


Αναβίωση του εθίμου του "Κλήδωνα"

, , 23/6 - 24/6

Το κυνήγι του θησαυρού

Μαζικότερη εκδήλωση από πλευράς συμμετοχής στο Ρέθυμνο είναι "το κυνήγι του θησαυρού". Το αγαπημένο παιχνίδι ρεθεμνιωτών κάθε ηλικίας διεξάγεται δύο εβδομάδες πριν το καρναβάλι και στην πραγματικότητα αποτελεί ένα μαραθώνιο όπου δοκιμάζονται το μυαλό το σώμα και τα νεύρα. Αν και λόγω του βαθμού δυσκολίας, που εχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα, είναι σχεδόν αδύνατο σε κάποιο μη μυημένο ή ντόπιο να πάρει ουσιαστικά μέρος, εν τούτοις ειναι πραγματική εμπειρία να παρακολουθήσει μια ομάδα σε δράση.
Το Κυνήγι του Θησαυρού στο Ρέθυμνο βοήθησε τους νέους της πόλης μας να μάθουν σε βάθος την ιστορία της, να ακουμπήσουν τα μνημεία της να ανιχνεύσουν κάθε λεπτομέρεια στο χρόνο. Μια παράμετρος του παιχνιδιού ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί είναι η διαχείρισή του από τους ίδιους τους παίχτες.
Σημαντικό είναι επίσης το "παιδικό κυνήγι του θησαυρού" που διεξάγεται μια εβδομάδα πριν το μεγάλο. Τέλος κάθε καλοκαίρι την "Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού" ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης οργανώνουν κυνήγι θησαυρού για τους επισκέπτες μας με έπαθλα πακέτα διακοπών στην πόλη μας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Κλείδονας

, , 24/6

Αναβίωση Κρητικού Γάμου, Φεβρουάριος-Μάρτιος

Αναβίωση Κρητικού γάμου με όλα τα εθιμικά.


Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή Κερασιού

Τελευταίο Σαββατοκύριακο Μαϊου.


Γιορτή του λάχανου


Γιορτή Γραβιέρας

, , 1/9 - 15/9Τηλέφωνο: +30 28250 888933

Πανηγύρι και κρητικό γλέντι με σκοπό τη προβολή και προώθηση της παραδοσιακής γραβιέρας και άλλων τοπικών προϊόντων.


Γιορτή Μελιού

Τηλέφωνο: +30 28240 23415

Γιορτή Κρασιού

Στην Κρήτη συνηθίζονται να γιορτάζονται ιδιαίτερα γεγονότα όπως η γιορτή κρασιού, η γιορτή μελιού κτλ. Οι γιορτές αυτές παρέχουν τη δυνατότητα να δοκιμαστούν τα Κρητικά Προϊόντα απο τους επισκέπτες τους.
Έτσι και ο Πολιτιστικός σύλλογος Κυρίων και Δεσποινίδων Βουβών διοργανώνει γιορτή κρασιού στις 30 και 31 Ιουλίου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
Την πρώτη μέρα, Κρητικό συγκρότημα παρουσιάζει το πρόγραμμα του καλώντας τους παρευρισκόμενους να ξεφαντώσουν με τα τραγούδια και τους τοπικούς χορούς. Τη δεύτερη μέρα ακολουθεί λαϊκό πρόγραμμα για τους λάτρεις της μοντέρνας μουσικής.
Και τις δύο μέρες η μουσική συνοδεύεται με πλούσια εδέσματα και παραδοσιακά φαγητά, καθώς και άφθονο κρασί που προσφέρεται δωρεάν από τους ντόπιους παραγωγούς.


Γιορτή του κάστανου

Η γιορτή αυτή γίνεται την τρίτη Κυριακή του Οκτώβρη, κατά την οποία προσφέρονται γλυκά από κάστανα και γίνεται γνήσιο Κρητικό γλέντι σύμφωνα με τα παλιά έθιμα.


Γιορτή της Σουλτανίνας

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Καλεσσών διοργανώνει κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την πολύ γνωστή στην περιοχή "Γιορτή της Σουλτανίνας". Οι εκδηλώσεις αυτές διαρκούν 3 ημέρες και στόχος τους είναι η σωστή προβολή και διαφήμιση του προϊόντος.


Γιορτή Τσικουδιάς, Οκτώβριος

Μουσικοχορευτικό Πρόγραμμα.


Γιορτή Τσικουδιάς, Νοέμβριος

Στην εκδήλωση μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος πως γίνεται η απόσταξη στάμφυλων. Σε μεγάλα καζάνια βράζουν τα στάμφυλα μαζί με νερό. Ο ατμός του βρασμού αυτού περνά από σωλήνα μέσα από νερό, ψύχεται και παράγεται τσικουδιά. Στην εκδήλωση υπάρχει ζωντανή Κρητική Μουσική, άφθονη δωρεάν τσικουδιά, κρασί και παραδοσιακά φαγητά. Ο επισκέπτης πληρώνει εισιτήριο εισόδου.


Γιορτή Καλτσουνιού, 2ο 10ήμερο Ιουλίου ή Αυγούστου

Η Γιορτή Καλτσουνιού διεξάγεται κάθε χρόνο στην Κάντανο. Ο επισκέπτης υποχρεούται να καταβάλει μόνο εισιτήριο εισόδου και έχει την δυνατότητα να γευτεί γνήσια Κρητικά προϊόντα και συνταγές. Προσφέρονται δωρεάν καλιτσούνια, ξεροτήγανα, κρασί, τσικουδιά, βραστό κρέας, πιλάφι και άλλα νόστιμα εδέσματα. Η εκδήλωση συνοδεύεται με ζωντανή μουσική από κάποιο κρητικό παραδοσιακό συγκρότημα.


Γιορτή κερασιού, Ιούνιος


Γιορτή Αγρότισσας, Ιούνιος

Η Γιορτή Αγρότισσας γίνεται την ίδια μέρα με τη γιορτή Κερασιού. Η εκδήλωση γίνεται μπροστά στο μνημείο της Αγρότισσας αργά το απόγευμα πριν ξεκινήσει η γιορτή Κερασιού. Παράλληλα εκτίθενται προϊόντα που παρασκευάζουν οι γυναίκες του χωριού. Ξεκίνησε το 1987.


Ευλογία Καρπών της Γης, 1η Κυριακή Αυγούστου

Στο Δημοτικό διαμέρισμα Επισκοπής γίνεται ευλογία των καρπών της γης στη μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα). Έχει καθιερωθεί εδώ και 20 χρόνια περίπου, από την Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και συνεχίζεται από τους κατοίκους του χωριού και των γύρω περιοχών.
Οι κάτοικοι μαζεύουν τους εποχιακούς καρπούς της γης και με την παρουσία του Μητροπολίτη και άλλων ιερέων ευλογούνται, προκειμένου να μεγαλώσει η παραγωγή τους. Μετά το πέρας της λειτουργίας, τα ντόπια προϊόντα μοιράζονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν.


Απόσταξη Τσικουδιάς, Οκτώβριος - Νοέμβριος

Μερικοί κάτοικοι διατηρούν αποστακτήρες και μετά την αποχύμωση των σταφυλιών, με παραδοσιακό τρόπο, αποστάζονται τα υπολλείματα για παραγωγή τσικουδιάς, του φημισμένου κρητικού ποτού. Ολόκληρη η διαδικασία είναι γιορτή που συνοδεύεται με φαγοπότι που διαρκεί πολλές μέρες και είναι ευπρόσδεκτοι όλοι.


Γιορτή Μοσχάδου Κρασιού

Μουσικοχορευτική βραδιά.


Γιορτή Καλαμποκιού

Είναι καινούριος θεσμός και προγραμματίζεται τον Ιούνιο στην κεντρική πλατεία του χωριού Πισκοκέφαλο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πισκοκεφάλου. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.


Γιορτή Καστάνου, Σεπτέμβριος


Αγροτικές Εορτές

  Εκτός από τις θρησκευτικές γιορτές πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι αγροτικές και κτηνοτροφικές γιορτές που οργανώνονται με αφορμή την παραγωγή κάποιου προϊόντος, τη δοκιμή της σοδιάς ή κάποια κτηνοτροφική διαδικασία. Οι γιορτές αυτές αναπτύχθηκαν ως συνέπεια απαραίτητων και συχνά σκληρών διαδικασιών τις οποίες για να φέρουν σε πέρας συγκεντρώνονταν πολλοί μαζί προκειμένου να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Στο τέλος της εργασίας ο νοικοκύρης, για να ευχαριστήσει τους «εθελοντές», οργάνωνε τραπέζι και γλέντι. Πρόκειται δηλαδή για αναγκαστικές αγροτικές εργασίες μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι της υπαίθρου καταφέρνουν να ομορφαίνουν κάθε φορά τη ζωή τους αναπτύσσοντας ισχυρούς φιλικούς δεσμούς, διασκεδάζοντας και εκφράζοντας τον ενθουσιασμό και τη λατρεία τους για τη φύση και την παραγωγική διαδικασία. Έτσι ο τρύγος, το μάζεμα δηλαδή των σταφυλιών, που πραγματοποιείται μέσα στο Σεπτέμβριο, αποτελεί ένα πραγματικό πανηγύρι με πολύ κέφι και τραγούδι που συνεχίζεται στο «πάτημα» των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού και τσικουδιάς. Επακόλουθη γιορτή είναι το «καζάνι» όπου γίνεται η απόσταξη της τσικουδιάς. Η παραγωγή πληθώρας άλλων προϊόντων δίδει την ευκαιρία για πραγματοποίηση γιορτών. Τέτοια είναι τα γλέντια που γίνονται κατά την συγκομιδή των κερασιών, των καρυδιών και κάποτε και κατά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Ένα άλλο εντυπωσιακό γλέντι αυτή τη φορά από τον κόσμο της κτηνοτροφίας είναι το κούρεμα των προβάτων, η λεγόμενη «κουρά» που γίνεται την άνοιξη. Οι κτηνοτρόφοι των ορεινών χωριών προσκαλούν φίλους και συγγενείς, κουρεύουν τα πρόβατα και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και φαγοπότι.


Γιορτή Κρητικού Κρασιού

Μέσα στη δροσερή καρδιά του Ρεθύμνου και κάθε καλοκαίρι, διοργανώνεται από την Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου η Γιορτή Κρητικού Κρασιού. Με πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, από κρητικά και λαϊκά συγκροτήματα κάθε βράδυ, προσφέρεται στους χιλιάδες επισκέπτες της γιορτής μια εικόνα φολκλόρ ελληνικής διασκέδασης. Η κατανάλωση κρασιού φτάνει σε υψηλά επίπεδα πράγμα απολύτως φυσικό αφού το κρασί προσφέρεται δωρεάν. Ο επισκέπτης θα βρει κρασιά όλων των μεγάλων παραγωγών της Κρήτης και είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς σχεδόν όλες τις γεύσεις και αποχρώσεις των φημισμένων κρητικών κρασιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Γιορτή Κερασιού

Αρχές Μαϊου.


Γιορτή Αλατσολιάς, Μάιος ή Νοέμβριος

Μουσικοχορευτική βραδιά.


ΣΟΥΔΑ (Κωμόπολη) ΧΑΝΙΑ

Η γιορτή της σαρδέλας

Στην περιοχή της Κάτω Σούδας πραγματοποιείται στα τέλη Αυγούστου η γιορτή της σαρδέλας με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας. Η εκδήλωση αυτή βασίζεται στην αλιευτική και Μικρασιατική παράδοση του τόπου και προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.


Ιστορικές αναμνήσεις

Εκδήλωση Καγιαλές, February

Επέτειος για τον βομβαρδισμό του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου κατά την τελευταία επανάσταση των Κρητών εναντίων των Τούρκων, 1897-1898.


Μνημόσυνο Σφαγιασθέντων από Γερμανούς

, , 14/9

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου οι Γερμανοί σκότωσαν 400 γυναίκες και παιδιά κι έκαψαν τα χωριά της περιοχής.


25ης Μαρτίου

, , 25/3Τηλέφωνο: +30 28950 22850

Επέτειος Κρυονερίδας

, , 21/8

Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, φιλοξενία, αθλητικοί αγώνες.


Μνημόσυνο Πεσόντων

, , 1/11

Τελείται μνημόσυνο προς τιμή του Γιαννακάκη Κόσμα που σκοτώθηκε στην Κύπρο το 1974.


Εορτασμός της Μάχης της Κρήτης

, , 20/5/2002 - 23/5/2002

Μάχη της Κρήτης

, , 21/5

Η Μάχη της Κρήτης γιορτάζεται με ιδιαίτερες τιμές απ' όλο το νησί. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κολυμβαρίου στο μνημείο των πεσόντων τιμούνται οι αγωνιστές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο μνημείο γίνεται επιμνημόσυνη δέηση υπό την παρουσία της αντιπροσωπείας της Σχολής Ευελπίδων, των συμμαχικών δυνάμεων καθώς επίσης πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού. Ακολουθεί κέρασμα, όπως παραδοσιακά ξεροτήγανα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κολυμβαρίου.


Μνημόσυνο Πεσόντων

, , 2/7

Διεξάγεται τελετή, κατάθεση στεφάνων, ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας κτλ.


Επέτειος Καταστροφής των Τριών Χωριών

Τηλέφωνο: +30 28230 51500

Τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Δοξολογία, ομιλία, παραδοσιακό κρητικό γλέντι. Στόχος η καθιέρωση της επετείου ως ημέρας της Εθνικής Αντιστάσεως των Σελινιωτών.


Εθνική Εορτή

, , 25/3

Συμμετοχή στον εορτασμό της επετείου της επανάστασης του '21 και σε συνεργασία με άλλους φορείς (σχολεία), προβάλλουμε το γεγονός με μια θεατρική παράσταση, η οποία θα έχει επίκεντρο τοπικά γεγονότα εκείνης της εποχής.


Mάχη της Κρήτης, τελευταίο Δεκαήμερο Μαίου

Με αφορμή την επέτειο της μάχης της Κρήτης έχουμε ως σκοπό την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Αντώνη Γρηγοράκη, γνωστός στην ιστορία και ως ''Σατανάς'' καθώς και στην αντιστασιακή ομάδα στην οποία διετέλεσε αρχηγός, γνωστή στην Κρητική ιστορία ως "ομάδα Σατανά". Εκδηλώσεις:
1) Eκτενή αναφορα στο γεγονός, με επίκεντρο την τοπική δράση.
2) Έκθεση φωτογραφικού υλικού, έκθεση προσωπικών αντικειμένων του Αντώνη Γρηγοράκη, διοργάνωση διαγωνισμού με θέμα τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη ζωή και τη δράση του "Σατανά" και βράβευση της πιο ολοκληρωμένης εργασίας .


Κάψιμο Αγίου Χαραλάμπους

, , 22/7

Ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, έχει συμβεί στο ναό αυτό: το κάψιμο των Τουρκαλβανών, το 1822. Θα γίνει εξιστόρηση των γεγονότων. Θεατρική αναπαράσταση του γεγονότος.


Επέτειος Αλωσης Κρουσώνα, Σεπτέμβριος

Εκδήλωση με θέμα την άλωση του Κρουσώνα το 1647 από τους Τούρκους. Θεατρική παράσταση.


Επέτειος

, , 20/1

Επέτειος Καταστροφής των Τριών Χωριών

Τηλέφωνο: +30 28230 51500

Τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Δοξολογία, ομιλία, παραδοσιακό Κρητικό γλέντι. Στόχος η καθιέρωση της επετείου ως ημέρας της Εθνικής Αντιστάσεως των Σελινιωτών.


Ημέρα μνήμης για τους Εκτελεσθέντες Μαλαθυριανούς

, , 29/8

Επέτειος ομαδικής εκτέλεσης 60 Μαλαθυριανών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 28-8-1944. Επίσημη εκδήλωση που διοργανώνεται από το Δήμο, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την 5η Μεραρχία.


Μάχη Κρήτης (Λίγο μετά τις 20 Μαϊου)

Τηλέφωνο: +30 28210 31363

Τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων.
Εξιστόριση των γεγονότων από τον Δήμαρχο
Κατάθεση στεφάνων
Ακολουθεί γεύμα σε όλους τους προσκεκλημένους
Συμμετέχουν βετεράνοι τόσο από την Κρήτη όσο και από άλλες χώρες (Αυστραλία,Ν.Ζηλανδία,Καναδάς κ.α)
Μία διεθνής επέτειος για τη μάχη της Κρήτης κατά της εισβολής των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.


Ημέρα Μνήμης για τη Μάχη της Σήραγγας των Τοπολίων

, , 1/8/2002 - 10/8/2002

Απονομή σεβασμού στους πεσόντες από την Γερμανική Κατοχή στη Σύραγγα Τοπολίων.


Εκδήλωση για τους Εκτελεσθέντες Τσουρουνιανούς

Τηλέφωνο: +30 28220 31988

Πρώτη Κυριακή Σεπτεμβρίου


Καρναβάλια


Καρναβάλι στο Ρέθυμνο


Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Σελίδες Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού


Πανηγύρια

Αγίας Φωτεινής


Αγίας Βαρβάρας

, , 4/12/2001

Αγίας Πελαγίας

, , 8/10/2002

Αγίας Ειρήνης


Αγίας Μαρίνας

, , 17/7/2002

Θεοδώρου Στρατηλάτου

, , 8/6/2002Τηλέφωνο: +30 28210 31363

Πανηγύρι στη γιορτή Αγίου Θεοδόρου του Στρατηλάτου. Με μικρά καραβάκια γίνεται η μεταφορά του κόσμου από το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στο νησί Θοδωρού και πίσω. Μετά τον εκκλησιασμό υπάρχει υπαίθριο πανηγύρι με φαγητό από τον δήμο και τον κόσμο. Πολύ γραφικό νησάκι όπου υπάρχει το προστατευόμενο είδος κρητικού αίγαγρου (αγρίμια - κρι κρι).


Αγίας Πελαγίας

, , 8/10

Αγίας Παρασκευής


Αγίων Δέκα

, , 23/12

Αγίου Γεωργίου


Δεκαπενταύγουστος

, , 15/8 - 15/8

Αγίου Ιωάννη του Κλήδωνα

, , 24/6

Αγίου Μύρωνα

, , 8/8

Αγίου Νικολάου

, , 6/12

Particularly important is the celebration of the name day of the city's patron, Saint Nikolas


Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

, , 6/8

Αγίου Παύλου

, , 29/6

Πανηγύρι στο οποίο προσφέρονται στους προσκυνητές παραδοσιακά Κρητικά Εδέσματα όπως: Βραστό Κρέας, Πιλάφι, Ελιές, Κουκιά, Σαρδέλες, Παξιμάδι, Κρασί κ.τ.λ


Τα Εισόδια της Θεοτόκου

, , 21/11

Προφήτη Ηλία

, , 20/7

Πέτρου και Παύλου

, , 29/6

Κωσταντίνου και Ελένης

, , 21/5

Κέρασμα με παραδοσιακά, κρητικά φαγητά.


Κοιμήσεως Θεοτόκου

, , 14/8 - 15/8

Ανάληψης

Το μεγάλο πανηγύρι στην εκκλησία της Ανάληψης στον Αλμυρό, με υπαίθρια αγορά και γνήσιο κρητικό γλέντι, σηματοδοτεί την αρχή ενός ακόμα υπέροχου καλοκαιριού ..


Η Κοίμησις της Θεοτόκου

, , 15/8

Αγίου Ευσταθίου

, , 20/8

Αγίου Πνεύματος

Την πρωινή του Αγίου Πνεύματος μετά το εκκλησίασμα στο ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος μαγειρεύεται και διανέμεται δωρεάν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής παραδοσιακό βραστό κρέας με πιλάφι και διανέμεται άρτος από τους προσκυνητές.


Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου

, , 29/8

Το βράδυ της 22ας Αυγούστου μαγειρεύεται και διανέμεται δωρεάν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής οροπεδίου Κραπής παραδοσιακό βραστό κρέας με πιλάφι. Γίνεται πανηγύρι με παραδοσιακή Κρητική ορχήστρα σε παρακείμενο κατάστημα. Πρωϊνό εκκλησίασμα.


Γιορτή Αγκαθοροδίκου, Αγίου Θεοδώρου

, , 8/6

Μουσικοχορευτικό Πρόγραμμα.


Αγίου Κηρύκου

, , 14/7 - 15/7

Πανηγύρι στο οποίο προσφέρονται στους προσκυνητές παραδοσιακά Κρητικά Εδέσματα όπως: Βραστό Κρέας, Πιλάφι, Ελιές, Κουκιά, Σαρδέλες, Παξιμάδι, Κρασί κ.τ.λ


Κοιμήσεως Θεοτόκου

, , 14/8 - 15/8

Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

, , 6/8

Αποστόλων Πέτρου & Παύλου

, , 29/6

ΑΝΩΓΕΙΑ (Οικισμός) ΡΕΘΥΜΝΟΝ

Κοιμήσεως Θεοτόκου

, , 15/8

Κοιμήσεως Θεοτόκου

, , 15/8/2002

Αγίων Αποστόλων

, , 29/6

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.